De organisatie Hart voor de Krimpenerwaard, ontstaan in coronatijd, begon als een plek waar mensen konden samenkomen en verbinden. “Een reformatorische jongeman kreeg de stem van God te horen: ‘Ga het land in.’ Dat was uniek. Toen zijn we gewoon heel eenvoudig gehoorzaam geweest en op die golfdraai zijn we nog steeds,” vertelt Nico van der Smit die zelf in de organisatie van Hart voor de Krimpenerwaard zit.
De start van een gemeenschap
“We waren met de openluchtsamenkomsten bezig en daar kwamen we mensen tegen die geen gemeente hadden,” vertelt Van der Smit. “Mensen die van Jezus houden maar al een hele poos afgehaakt waren, en waar wel een honger was, maar ook een honger naar gemeenschap van de heiligen. God heeft een bouwwerk verzonnen, de gemeente, en daar was ook wel echt behoefte aan. We merkten dat we die mensen bij elkaar konden gaan brengen en dat hebben we ook gedaan. Alles is vol gas op stoom gekomen en vanuit die zoekers is nu een gemeenschap ontstaan waarvan die mensen zeggen: ‘Hart voor de Krimpenerwaard, dat is mijn gemeente.’ Die komt samen, twee keer in de week een grote samenkomst, en de andere week hebben we daar huisgroepen van gemaakt.”
Van gemeenschap naar gemeente
Er zijn plannen om uit te groeien tot een gemeente.“Ik vind persoonlijk dat een gemeente pas een gemeente is als het bouwwerk echt staat, en dat er oudsten zijn et cetera. We noemen het nu vooral een gemeenschap. Mensen houden van elkaar en dienen de Here Jezus, zijn trouw aan elkaar en zorgen goed voor elkaar. Er is gebed en aanbidding. We gaan nu doorgroeien naar die gemeente toe in een rustig proces. Daar gaan we echt de tijd voor nemen.” Het idee is om een nieuwe cultuur neer te zetten tussen de al bestaande kerken. “Ik geloof heel erg in de combinatie, dat het naast elkaar kan staan. Die prachtige eeuwenoude gemeentes, evangelische kerken bij ons in de buurt en daarnaast het Hart voor de Krimpenerwaard als een kerkplant die het anders doet. De ene week die huisgroepen, Gods Woord onderzoeken, er voor elkaar zijn, en de andere week de grotere kring die bij elkaar komt. Die combinatie werkt erg goed.”
Wedergeboortes, bevrijdingen en genezingen
Mensen worden gedoopt, zowel in water als in de Geest, en er is een verlangen om Jezus te volgen. “We hebben een aantal mensen die afgehaakt waren en nu echt wedergeboren zijn, waar je echt een ‘download’ hebt gezien van de Heilige Geest. Die staan nu in vuur en vlam voor Jezus en willen Hem volgen. We hebben bijvoorbeeld iemand die door omstandigheden thuis was beland, had geen gemeente meer en is via een Bijbelstudie bij ons terechtgekomen. Hij had nooit zekerheid gekend en is nu bevrijd, had bepaalde lichamelijke kwalen die nu verdwenen zijn. Hij ervaart nu echt de vreugde van het lichaam van Christus. Dat zijn wel echt mooie bemoedigingen.”
Daniël en Handelingen in de jongerencommunity
Binnen de gemeenschap Hart voor de Krimpenerwaard staat ook een jongerencommunity op. “Dat is echt genieten, ze zijn pas bijvoorbeeld bij mij thuis geweest en dan heb je een hele tafel vol van die gasten. Ze hebben echt een honger naar God, naar Gods Woord, maar ze trekken zich ook aan elkaar op.” Van der Smit vertelt dat jongeren nu door een moeilijke tijd gaan met eigen keuzes, grenzen en principes. “Ik citeer vaak Daniël 1. Daniël moest midden in Babylon een eigen koers varen. Hij deed mee met de maatschappij, maar hij koos een eigen koers. Zo zie ik in die jongeren nu ook Daniëllen. Ik hoop dat er heel veel Daniëllen gaan komen die meedoen in de maatschappij. Daniël deed trouw zijn werk, hij was present in de omgeving, maar hij koos voor eigen kernwaarden, Bijbelse kernwaarden, en dat zie ik bij die jongeren gebeuren. Ze zijn echt Daniëllen aan het worden en daar kunnen we er heel veel van gebruiken.” In deze kleine groepen ligt onder meer veel focus op Handelingen, en niet zonder succes.
“Er komen jongeren bij ons die al jaren niet meer naar de kerk gaan en die willen gewoon niet meer weg bij ons. Dat is niet om ons op de borst te slaan, maar God heeft iets in Handelingen neergelegd. Een principe, en dat als we ons daaraan vast gaan houden gaat de kerk groeien. Gaan we daar geringste principes overheen plakken, ik zeg dit heel voorzichtig, maar dan druk je opwekking weg. Hoe dichter we Gods Woord nabootsen, gewoon met heel eenvoudige dingen die Hij neergelegd heeft, komt er vuur. Gaan wij er andere dingen overheen plakken, dan wordt het toch gauw een toneelvereniging. Ik zeg dit met voorzichtigheid, maar ik zie het veel gebeuren.”
Zichtbaar met een voorbeeld
Het boek Handelingen wordt ook op andere manieren in praktijk gebracht. “We hebben een heel mooie surfplas in Krimpen aan de Lek en daar houden we openbare diensten met daar rondom een doopdienst. We zijn zichtbaar en we dopen in het openbaar, en ook dat heeft al de nodige goede gesprekken opgeleverd. Waar ik echt in geloof is ook dat kleine community’s er moeten zijn voor de omgeving. Discipelschap is na het horen, dus iemand doet het voor en anderen gaan het vanzelf nadoen.”