Terwijl veel christelijke organisaties ervoor kiezen om events te organiseren met coronachecks – omdat er simpelweg weinig alternatieven zijn – doet Evangelisch Werkverband-directeur Hans Maat een beroep op de creativiteit. Kerkgebouwen, landgoederen, schuren of bedrijfspanden – het zijn geweldige middelen om grote events op te kunnen organiseren. “Ik weet dat er veel vermogende christenen zijn die bereid zijn om hier flink in te investeren.”
Hans begint met te vertellen dat hij begrip heeft voor organisaties die nu worstelen met toegangstesten. “Dat is een hele lastige situatie, dus ik begrijp dat partijen ervoor kiezen. Maar ik denk dat dit wel een moment is van ‘hold the line.’ Voor mij is dit de grens die ik niet wil overgaan. We moeten solidair zijn met elkaar, vind ik, ook al begrijp ik de behoefte aan grote events. Zelf zoek ik naar nieuwe manieren om toch samen te komen.”
“Als je de feiten op een rij zet, blijkt dat zowel gevaccineerden als ongevaccineerden het virus kunnen verspreiden. Dus is het in mijn ogen onrechtmatig dat maar een van de twee partijen een test moet halen. De indirecte dwang die hieronder zit, om maar te vaccineren en mensen een app en QR-code op te dringen, drijft mensen willens en wetens uit elkaar en dat is triest.”
Alternatieven
Maat roept christenen daarom op om zoveel mogelijk te focussen op alternatieven voor het ‘testen voor toegang.’ “Als we als plaatselijke kerken nu eens samenwerken met bedieningen en christelijke artiesten, dan kom je heel ver. In het kader van de religieuze en kerkelijke samenkomst is veel mogelijk. Maar ook ondernemers: laten we de handen ineenslaan en iets organiseren waarbij onze artiesten en bedieningen geholpen worden – en de bezoekers gezegend worden – , zonder dat mensen worden buitengesloten, zou dat niet prachtig zijn?“
“Er zijn genoeg christelijke ondernemers en gelovigen die zulke samenkomsten met alle liefde bekostigen.”
“Ik denk dat we sowieso het woord ‘event’ niet meer hoeven te noemen. Alles wat we doen is het lichaam van Christus dienen, dus het valt onder religieuze samenkomsten. Worship of Bijbelstudie zijn kernactiviteiten in de kerk, dat is geen event. Daar hoeven we ons niet voor te schamen.
Ik heb in de afgelopen tijd veel samenkomsten bijgewoond op weilanden, transportterreinen, schuren, of gewoon in een klassiek kerkgebouw in samenwerking met de lokale kerk(en). Deze samenkomsten werden bekostigd middels vrijgevigheid. Er zijn genoeg christelijke ondernemers en gelovigen die zulke samenkomsten met alle liefde bekostigen. Misschien is het even een geloofsstap voor je organisatie of bediening, maar durven we God te vertrouwen in een tijd waarin beperkingen worden opgelegd en vrijheden niet vanzelfsprekend zijn? Onze Vader in de hemel weet wat we nodig hebben.”
Principekwestie
Hans vervolgt: “Laten we eerlijk zijn. Veel gelovigen zijn terecht wantrouwig ten aanzien van de corona-app. Het is duidelijk dat deze corona-app moeiteloos kan en zal worden uitgebouwd naar een breder digitaal paspoort, waar je alles over kunt lezen op de website van de Europese Unie. Voor velen een ongewenste ontwikkeling. We kunnen niet overal in mee blijven gaan.”
Groeiende groep
Volgens Hans is het beeld dat de mensen die dit onwenselijk vinden maar een onbeduidende minderheid vormen, onterecht. “Het gaat over een groeiende groep enthousiaste en gemotiveerde christenen die juist graag naar een concert van Eline Bakker of een event van David de Vos gaan.
Deze mensen zijn niet zo makkelijk over te halen om toch maar te komen. Ze hebben zich er gemiddeld genomen meer in verdiept dan zij die zich meegaand opstellen. Ze zijn bereid om de ongemakken voor lief te nemen, zoals het niet bezoeken van jouw concert of conferentie. Ik vrees dat organisaties dat echt gaan voelen.”
Nieuwe initiatieven
“Daarom moeten we positieve nieuwe initiatieven echt van harte gaan steunen. Er is zoveel potentieel in Nederland om creatief te zijn en samen te werken. Ik ken veel christelijke ondernemers of anderen die in het afgelopen anderhalf jaar hun erf hebben opengezet om bijbelstudies of samenkomsten te houden.”
Hans vindt ook dat de toekomst om nieuwe vormen vraagt met wellicht andere schaalgrootte. We hebben weliswaar vele christelijke initiatieven en organisaties met festivals in dit land. “Dat is de oude cultuur. Maar stel nu dat God het anders wil en zal doen? Meer in kleine groepen en spontane netwerken? Ben je dan bereid mee te bewegen? ”
“Juist zij kunnen met hun prachtige gebouwen aanbiddingssamenkomsten en toerusting faciliteren die zowel de artiesten als de gelovigen helpt.”
“Daarnaast ben ik er ook dankbaar voor dat de PKN heeft gezegd dat ze niet met testen gaan werken. Dat vind ik sterk. Juist zij kunnen met hun prachtige gebouwen aanbiddingssamenkomsten en toerusting faciliteren die zowel de artiesten als de gelovigen helpen.”
Spontane initiatieven
Hans benadrukt dat hij zelf ook last heeft van de maatregelen. “We zijn gekrompen omdat we geen events en traingen konden organiseren. We werken nu meer samen met spontane initiatieven en lokale kerken vanuit het Evangelisch Werkverband. Ik denk aan Nunspeet, of de kerken van Arnemuiden, Rotterdam of Hengelo. De kosten zijn er maar we vertrouwen dat God zal voorzien. Daarnaast zie je ook dat mensen die dit faciliteren, zich enorm gezegend voelen.”
Heb jij goede ideeën? Neem contact op met het Evangelisch Werkverband, ter attentie van Hans Maat.