Hans Maat (54) neemt op 31 oktober afscheid als directeur van het Evangelisch Werkverband binnen de Protestantse Kerk. Ondernemer Janneke Plantinga (49) uit De Wilgen wordt met ingang van het huidig kerkelijk seizoen de nieuwe directeur. Na 11 jaar vertrekt Hans Maat om zijn bediening te vervolgen in onder meer een nieuwe stichting met de naam ‘Return of Hope’. In 2011 volgde Maat ds. Hans Eschbach op, die aan de basis stond van het Evangelisch Werkverband.
Het EW werd in 1995 opgericht door acht predikanten, waaronder Eschbach. Zij beoogden een minder liberale koers van de toenmalige hervormde en gereformeerde kerk en een evangelisch adres binnen de kerk (PKN). Het EW heeft zich in de afgelopen decennia o.a. gericht op de geestelijke toerusting van predikanten en plaatselijke gemeenten en op nieuwe vormen van kerk-zijn. Zo was zij de bedenker van de Protestantse Pioniersplekken en begon recent aan een beweging van huiskerken.
Oude en nieuwe initiatieven
Onder Maat’s leiding werd enerzijds het werk van zijn voorganger ds. Hans Eschbach voortgezet, denkend aan Gemeente Groei Groepen, studiedagen en festivals. Tegelijkertijd werden er ook nieuwe initiatieven genomen. Zo werd in 2014 de liedbundel ‘Hemelhoog’ gelanceerd. Maat, bekend van de band Sela en liedbundels als ‘Op Toonhoogte’ van de HGJB vond dat het nieuwe liedboek 2013 te weinig evangelicale liederen bevatte en ontwikkelde samen met Bart Visser, de nieuwe directeur van New Wine Nederland, de bundel ‘Hemelhoog’ die in veel kerken wordt gebruikt. Ook kregen cursussen voor predikanten enplaatselijke kerken een impuls, onder meer door de op discipelschap gerichte ‘Bouwstenen Bijbelscholen’, allerlei cursuswerk en later de Lifescholen. Daarnaast verankerde hij het Protestants pionieren vanuit het EW in de PKN en was betrokken bij vele kerkplantingsinitiatieven en events.
There is more!
In de latere periode trokken vooral de veelbesproken ‘There is more!-conferenties’ de aandacht. Hierin werd het accent van geestelijke vernieuwing verlegd naar meer aandacht voor het werk van de Heilige Geest, zowel binnen de lokale kerk als in het persoonlijk geloofsleven van predikanten en gemeenteleden. Naast de evangelicale stroom ontwikkelde het EW nu ook haar charismatische kant. Maat vroeg daarbij expliciet aandacht voor het luisteren naar Gods stem en de bijzondere geestelijke gaven waaronder de kracht van de Geest, genezing van ziekte, bevrijding van demonen en profetie. Hij zag deze als onmisbaar voor de groei van de kerk en voor de geloofsgroei van de individuele gelovige. Dit werd ook gedemonstreerd in zijn eigen bediening van genezing en profetie waar velen door werden aangeraakt en diverse bedieningen groeiden. Hij adresseerde deze aandacht niet zozeer als kritiek op de protestantse theologie, maar in de context van de opkomende theologie van het koninkrijk waarin wonderen en tekenen een plaats hebben. Daarnaast zag hij het als noodzakelijk voor echte opwekking en herstel om Woord en Geest bijeen te brengen.
Return of Hope
Hans Maat vervulde in het afgelopen decennium een brugfunctie tussen de evangelische en charismatische beweging en de traditionele kerken, met name de PKN. In de toekomst zal hij zich richten op de begeleiding en het onderwijs voor jonge generaties pioniers, evangelisten, voorgangers en andere leidinggevenden, mogelijk in een protestants en charismatisch apostolair centrum. Daarnaast vindt Maat dat de kerk in Nederland en Europa een sterker profetisch geluid moet laten horen. In een tijd van maatschappelijke onrust zijn er rolmodellen nodig die een radicaal Bijbels christendom laten zien. Zijn nieuwe stichting ‘Return of Hope’ presenteert zich als een beweging van hoop voor Nederland en is voornemens campagnes, samenkomsten en media te organiseren.
Janneke Plantinga: ondernemer en bestuurder
Janneke Plantinga is voor het EW geen onbekende. Van 2018 tot 2021 was ze voorzitter van het bestuur. Ze was ook eerder Protestants pionier in Drachten en vanuit het EW startte ze met ‘dehuiskerk.nl’, een nieuwe beweging van huiskerken. Met name in de coronaperiode is dit initiatief sterk gegroeid. Plantinga heeft haar eigen bedrijf waarin ze startende ondernemers coacht. Eerder richtte ze in Noord-Nederland een bedrijf op voor kinderdagopvang in de hele regio. In twaalf jaar tijd bouwde ze dit uit tot een bedrijf met 30 locaties. Sinds begin 2022 is Janneke ook directeur-bestuurder van World Servants Nederland.
Concrete oplossingen
Welke focus gaat het EW krijgen onder leiding van Janneke Plantinga? “Als EW willen we concreter gaan aansluiten bij die gelovigen die een geloofsvernieuwing hebben ervaren. Het zijn vaak enthousiaste gelovigen, die tegelijkertijd nog op zoek zijn hoe ze hun weg met Gods Geest vorm moeten geven. We gaan hen helpen om handen en voeten te geven aan hun nieuwe ‘way of life’. We doen dit vanuit de ‘why’, zoals dat in het bedrijfsleven heet: de specifieke roeping van die lokale kerk. Voor de uitwerking daarvan kunnen zij gebruik van concrete oplossingen en concepten die we vanuit het EW aanbieden.
Nieuwe vormen voor ‘afhakers’
Plantinga ziet ook gelovigen afhaken van hun kerk na een geestelijke verandering: “Laten we onder ogen zien dat menig enthousiaste gelovige uit een traditionele kerk het niet meer kon vinden in de traditionele vorm en op zoek is gegaan naar een nieuwe plek. Vaak werd dat een evangelische gemeente, maar sommigen zijn ook kerkloos geworden, terwijl ze toch volop leven uit de kracht van de Geest. Ze zijn dan actief in hun buurt of zoeken Gods Koninkrijk in hun werk of bedrijf. Met deze groep willen we de komende jaren ook nadrukkelijk aan de slag. Mijn initiatief ‘de huiskerk.nl’ is daar een voorbeeld van.”
Janneke persoonlijk: “Op There is More ging er een wereld voor me open”
Janneke Plantinga maakte zelf ook een sterke geloofsvernieuwing mee: “Ik heb jarenlang een eenzijdige relatie met God gehad. Van jongs af aan ben ik bekend met bidden en Bijbellezen. Ik vroeg van alles van God, maar vergat om naar Hem te luisteren. Jarenlang ben ik mij daar ook niet van bewust geweest. Ik deed gewoon mijn ding: af en toe een standaardgebed uitspreken en hier en daar een schietgebedje. Voor mij ging er op There is More een wereld voor me open. Iemand van het gebedsteam kwam naar me toe en sprak een profetie uit over me. Precies dezelfde profetie als ik al eerder had ontvangen in een kerkdienst. Toen besefte ik dat God ook met mij een plan had en daarmee aan de slag moest. Als christelijke ondernemer wil ik nu ook Gods stem verstaan voor de plannen die Hij met mij heeft. Ik wil daar zijn, waar Hij me hebben wil. Op dit moment is dat het EW.”
GGG, There is More en Lifeschool
De landelijke en lokale conferenties onder de naam ‘There is More’ worden onderdeel van ‘Return of Hope’, onder leiding van Hans Maat. Het gespreksmateriaal voor Gemeente Groei Groepen (GGG) blijven wel onderdeel van het EW, net als de plaatselijke en regionale cursussen en het initiatief rondom huiskerken.
Op 31 oktober neemt Hans Maat afscheid van het Evangelisch Werkverband op een studiedag voor predikanten en belangstellenden. U kunt hierover binnenkort meer over vinden op www.ewv.nl.