Zestig jaar geleden kreeg Ron Gerritsen een droom waarin hij kinderen bij Jezus brengt. Voor hem was dit het startsein om te starten met het ‘Kalebwerk’. Inmiddels heeft stichting Kaleb tienduizenden jongeren in Nederland bereikt met het evangelie door kampen, weekenden, vakanties, autopuzzeltochten, kinderclubs, volleybaltoernooien en nog veel en veel meer. “Het heeft honderden levens sterk veranderd”, vertelt zijn zoon, en opvolger, Timo Gerritsen.
Ron Gerritsen werd geboren in een hele rijke bestekfamilie. Bij geboorte is hij al miljonair, maar gelukkig is hij niet. Hij heeft weinig of eigenlijk geen vrienden en verder ook niet zo’n goede band met zijn ouders. Wel kan hij heel goed leren en al snel slaat hij een klas over en aan het eind van de middelbare school slaagt hij, op 16-jarige leeftijd, met een 10 voor wis-, schei- en natuurkunde.
Zin van het leven
Omdat hij thuis niet gelukkig is, vlucht hij op jonge leeftijd het huis uit en gaat op kamers. Hij worstelt met zichzelf en de zin van het leven. Dat verandert als hij op de universiteit twee christelijke vrienden ontmoet. Die vrienden zien dat het niet goed gaat met Ron en ze vertellen hem over Jezus. Maar Ron moet daar in het begin niet veel van hebben. ‘Wat moet ik met die Jezus van jullie?’ Daarom besluiten zijn vrienden op een dag om een weddenschap met hem aan te gaan.
“Hij werd zo geraakt door de Bijbel, dat hij niet meer kon stoppen”
Ze leggen Ron het volgende voor: ‘Als het niet waar is wat in de Bijbel staat, krijg je van ons 100 gulden, maar als het wel waar is, krijgen wij van jou 100 gulden.’ De dan 18-jarige Ron vond het een leuke uitdaging en begint te lezen en te lezen. Timo: “Hij werd zo geraakt door verhalen in de Bijbel dat hij niet meer kon stoppen. Uiteindelijk verliest hij deze weddenschap en later zegt hij over dit moment: ‘Ik kon wel met mijn hoofd door het plafond gaan, zo gelukkig was ik. Ik vond doel voor het bestaan en bovenal ontdekte ik de grote bron van liefde, God.’”
Niet veel later krijgt Ron die droom over kinderen die hij in veiligheid bij Jezus brengt. “Voor hem was dit het startsein om de achterstandsbuurt van Zeist, waar hij was opgegroeid, in te gaan en de kinderen te vertellen over het geweldige wat hij net ontdekt had. Hij deed dit met een flanellen bord met plakplaatjes van Bijbelse figuren om de kinderen het evangelie uit te leggen. Week in, week uit kwam hij terug en omdat er steeds meer kinderen kwamen nam hij ook christelijke vrienden mee vanuit allerlei kerken.”
Gebouwtje
Toen het op een dag regende tijdens zo’n ontmoeting met de straatjeugd regelde Ron een gebouwtje waar de kinderen wekelijks naar toe konden. Zo ontstond de eerste kinderclub en toen hij hoorde dat de kinderen nooit op vakantie gingen, organiseerde hij bij een boer dat de kinderen daar zomers konden slapen in het stro met slaapzakken. En zo ontstond het eerste zomerkamp. “Inmiddels is het werk uitgebreid met meerdere kampen, weekenden, buitenlandvakanties en nog veel meer. Het meest bekend zijn de zomerkampen op Schiermonnikoog waar elke jaar 500 gasten op afkomen.”
Inmiddels is Ron Gerritsen 19 jaar geleden overleden en is zijn zoon, Timo, voorzitter van Kaleb en ook voor hem staat die droom van zijn vader in het werk centraal. “Wij willen heel graag jongeren bij de Rots, Jezus, brengen want dat is de beste plek om te zijn. We willen ze laten weten dat geloven niet saai is, maar uitdagend. En we willen ze leren dat bidden effect heeft.” Verder wil Timo in navolging van zijn vader bewaken dat Kaleb er ook is voor mensen met een kleine portemonnee. “Bij Kaleb hebben we het zogenaamde ‘Kalebpotje’ waar mensen giften voor geven en daardoor kan iedereen mee met onze activiteiten.”
Aanstekelijk
Timo Gerritsen merkt dat binnen het Kalebwerk geloven aanstekelijk werkt. Als de jongeren zien dat de leiding in liefde met hen omgaat, dan is dat een voorbeeld voor hen. “De Bijbel praat ook over stromen van levend water die uit je binnenste vloeien. Als jij met God leeft, dan werkt dat aanstekelijk. De deelnemers zien dat je iets hebt wat je gelukkig maakt en wat zin geeft in dit leven. Ik hoor wel vaker dat jongeren zeggen tegen leiding: ‘Dat wat jij hebt dat wil ik ook.’”
Volgens de Kaleb-man zijn genieten, eerlijkheid, openheid en het jezelf kunnen zijn, belangrijke elementen om jongeren in contact te brengen met God. “Niet alleen tijdens een Bijbelstudie, maar ook in een leuk spel en een bonte avond laat je iets zien van God. En dan is het prachtig als je hoort dat een 8-jarig jongetje na een kamp zegt nog nooit zo’n leuke tijd te hebben gehad.”
Diepere relatie
Timo ziet het werk van Kaleb als zaaien. “Elk jaar weer horen we over tientallen kinderen en tieners die tot geloof komen of stappen zetten om een diepere relatie met God aan te gaan. Maar je weet nooit wanneer het zaad opkomt. Zo werden we vijftien jaar geleden gebeld door iemand die met mijn vader wilde spreken. De persoon die de telefoon bij Kaleb opnam, gaf aan dat Ron was overleden. Toch wilde de man zijn verhaal doen en hij vertelde: ‘Ik heb diep in de drugs gezeten. Op het dieptepunt wist ik niet meer wat ik moest doen. Toen bedacht ik mij de tijd bij Ron op het kamp waar ik het goed had.’” Dat bleek uiteindelijk de sleutel voor zijn toekomst. Hij heeft zich bekeerd tot het christelijke geloof.
Nu, 60 jaar na de droom van Ron Gerritsen, viert Kaleb op 13 november haar jubileum in de Schuilplaats in Ede met optredens van Marc Floor, finalist van The Voice Kids, en worshipband InSalvation. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Wel vindt er een collecte plaats voor het werk van Kaleb. “Door dit avondconcert open te stellen voor alle mensen willen we als Kaleb laten zien dat iedereen welkom is bij ons”, aldus Timo Gerritsen. Als je bij deze avond (19u t/m 21.30u) wil zijn kun je, je opgeven via www.kaleb.nl/jubileumconcert-kaleb.