Alles is terug te vinden online. Zo ook de aflevering van Villa Felderhof die de laatste paar dagen door mijn hoofd spookt. Een TV uitzending uit 1996 maar liefst alweer. Het lijkt wel gisteren.
Ik bekijk het niet opnieuw, want de belangrijke scenes staan glashelder op mijn netvlies. Ik zie Herman Brood. En Majoor Bosshardt.
Ik zie Herman Brood in een badkuip met twee prostituees. Trefwoorden: seks, drugs en rock en roll. (Tegenwoordig waarschijnlijk #hashtags.) En een paar jaar later het nieuwsbericht dat hij van het dak van het Hilton hotel in Amsterdam is gesprongen.
In het programma zijn Herman en de majoor in dezelfde vakantie villa gestopt. Voor interessante televisie. Als je dat nog weet ben je waarschijnlijk een dertiger of ouder.
De trap op lopen
Ik zie Majoor Bosshardt de trap op lopen. Ze draagt een dienblad met ontbijt. Het is de ochtend na het badkuip tafereel. We mogen ervan uitgaan dat Herman een behoorlijke kater heeft. De majoor staat te bonken op zijn deur. Ze roept zoiets als: “Opstaan jongen, het is al hartstikke laat,” op een moederlijke maar gedecideerde toon.
Herman weigert volgens mij. Eerder in de villa hadden ze nog een bijzondere connectie. De liefde van de majoor drong door tot zijn hart. Er gebeurde iets geestelijks. Vlagen van beelden waarbij de majoor hem voorleest naast zijn bed, als een klein kind. De grote kunstschilder. De artiest.
“Ik wist dat ze zelf ook vaak bij de prostituees te vinden was, op straat om ze het Goede Nieuws te vertellen. Dat er een Redder is, die we allemaal nodig hebben.”
Maar nu moet hij er niets van hebben. Het is 24 jaar geleden maar ik kan nog de teleurstelling voelen van dat jonge christelijke meisje: ‘Nee Herman, sla toch de liefde van Jezus niet af!’
Handig
Waarom deed de majoor mee aan dat programma? Dat heeft ze toch niet nodig? Als geestelijke vrouw, een platform in de media? Majoor Bosshardt was een ‘legend’. Mijn ouders hebben haar nog persoonlijk gekend. Heel cool. Ik wist dat ze zelf ook vaak bij de prostituees te vinden was, op straat om ze het Goede Nieuws te vertellen. Dat er een Redder is, die we allemaal nodig hebben.
Toch staat me dóór de TV camera’s, de lampen, de editing, en inmiddels de datering van het programma heen, iets heel duidelijk bij. De oprechtheid van de majoor. Haar liefde was écht. Die liefde kwam tot uiting op ieder platform. In het Leger (des Heils), op de Wallen, tijdens christelijke bijeenkomsten en op TV.
Wat zag de majoor in Herman? Vergeef me de zoetsappigheid. Ze ziet een jongetje – als ze hem ’s avonds voorleest – die een moeder en misschien ook een Vader nodig heeft. Ze ziet een intelligente man, een kunstenaar, waarmee je over de betekenis van het leven kunt praten. Ze ziet een vader, in bad met twee vreemde vrouwen. En de moeder van zijn dochter, die daar misschien pijn bij voelt.
In christelijke termen: ze ziet zijn gebrokenheid en nood.
Wat zien de meeste mensen? Ik weet nog dat men zijn sprong tot zijn dood een “heldhaftig einde” noemde. Passend bij zijn inspirerende leven. Zelf luisterde ik in die tijd naar zijn jazz cd, onder andere het lied ‘I get a kick out of you’. Zijn schilderijen zijn beroemd. De expressie van deze excentrieke man werd door veel Nederlanders gewaardeerd.
Dienen
En dan de majoor die hem kwam dienen. Een beetje streng weliswaar. Tijdens het maken van het ontbijt ergerde zij zich dat hij zo lang uitsliep. Betuttelde ze hem? Ik denk het eigenlijk niet. Ik denk dat het dienblad de volgende boodschap droeg: ‘Herman, je bent beter dan dit.’
Hoe kijken we naar mensen? Met een mening? Met bewondering? Met minachting?
De majoor geloofde in de Schepper. In Jezus Christus die zei: “Er is geen grotere liefde, dan je leven neer te leggen voor je vrienden.” En vervolgens deed Hij dat. Jezus Christus had Herman Brood gemaakt. Ontzagwekkend en wonderbaarlijk gemaakt, zoals er in de Psalmen staat… in de moederschoot geweven.
“Als je dat ziet kun je liefde voelen. Je ziet wat God met ieder mens bedoeld heeft. Je kunt vreugde voelen in het dienen.”
Als je dat ziet kun je liefde voelen. Je ziet wat God met ieder mens bedoeld heeft. Je kunt vreugde voelen in het dienen. En vreugde als je wordt uitgelachen. Majoor Bosshardt, die schattige naïeve tante is wel degelijk een powervrouw. Ze had de kracht om door te gaan. Om GELOOF te zaaien in het leven van Herman, in de HOOP dat hij Jezus Christus zou leren kennen. En het is de LIEFDE die blijft. Ongeveinsde liefde.
Goede TV. Nu nog. Jaren later.
Romeinen 12:9 ‘Laat uw liefde oprecht zijn’.
Dit artikel is geschreven voor Sharon Beukes-Tims, voorganger van New Testament Church in IJsselstein