Iran heeft de productie hervat van apparatuur voor geavanceerde centrifuges op een nucleair terrein dat eerder dit jaar doelwit zou zijn geweest van Israël. Dat meldde The Wall Street Journal dinsdag. De krant citeerde niet nader genoemde diplomaten en zei dat Iran in augustus het werk in haar Karaj-centrale hervatte. Sindsdien zou het land de operaties daar ook hebben versneld. Volgens de diplomaten heeft Iran er een onbekend aantal rotoren en balgen geproduceerd voor geavanceerde centrifuges. Dat meldt CBN News.
Een diplomaat zei dat Iran sinds eind augustus onderdelen heeft geproduceerd voor minstens 170 centrifuges. Centrifuges worden gebruikt om verrijkt uranium te spinnen tot een zuiverheid hoog genoeg voor civiel gebruik of voor een kernwapen.
Geheim nucleair programma
De nucleaire waakhond van de Verenigde Naties heeft al maanden geen toegang gehad tot Karaj. Westerse diplomaten vrezen dat de hernieuwde operaties op de locatie Teheran in staat zullen stellen een geheim nucleair programma te ontwikkelen. Ze zeiden er wel bij dat er tot nu toe geen bewijs is dat dit gebeurt.
Een diplomaat zei dat er geen aanwijzingen zijn dat de centrifugeonderdelen elders zijn omgeleid. Echter, “naarmate het aantal niet-gecontroleerde centrifuges toeneemt, neemt de waarschijnlijkheid van dit scenario toe”.
Iran geeft Israël de schuld voor het uitvoeren van een sabotageaanval op Karaj in juni. Daardoor werd de productie in de fabriek stopgezet. Israël heeft niet gereageerd op de beschuldigingen.
Nucleaire overeenkomst
De gemelde hervatting van de activiteiten in Karaj vormt een nieuwe complicatie voor de regering-Biden. De Biden-regering hernieuwt later deze maand de onderhandelingen met Iran in Wenen over de nucleaire overeenkomst die Teheran in 2015 met wereldmachten ondertekende. Deze overeenkomst functioneerde tot op heden niet meer.
Het Witte Huis wil onderhandelen over een “ langere en krachtigere” nucleaire overeenkomst dan die van voormalig president Trump in 2018. Sinds het vertrek van de VS heeft Iran de meeste van zijn verplichtingen in het kader van de deal opgegeven. Ook heeft Iran sinds die tijd het toezicht van de VN op veel van haar nucleaire sites, waaronder Karaj, beperkt.
Centrifuges zullen een belangrijk onderwerp zijn in de nucleaire besprekingen die op 29 november beginnen wanneer president Biden hoopt de overeenkomst te herstellen. De oorspronkelijke deal was bedoeld om Iran ervan te weerhouden een nucleair wapen te verkrijgen. Het land zou verlichting van sancties krijgen in ruil voor beperkingen op haar nucleaire programma.
Kernwapen
Israël verzette zich tegen de deal en voerde aan dat Iran deze te kwader trouw heeft ondertekend. Ook zouden de beperkingen op verrijkt uranium niet toereikend zijn. Iran houdt vol dat het niet streeft naar het ontwikkelen van een atoombom.
Sinds 2018 heeft Iran meer dan 1.000 geavanceerde centrifuges geïnstalleerd, die verrijkt uranium sneller kunnen spinnen. Dit heeft de zogenaamde doorbraaktijd van Iran – de tijd die nodig is om voldoende materiaal te produceren dat nodig is voor een kernwapen – teruggebracht tot slechts één maand.
Niet genoeg standvastigheid
De Israëlische premier Naftali Bennett zei dinsdag dat Israël “zich voorbereidt op verschillende scenario’s, dichtbij en veraf”. Hij voegde eraan toe: “We hebben te maken met Iran en haar handlangers in Libanon en Syrië.”
Hij gaf aan dat Israël niet wacht op wereldmachten om opnieuw te onderhandelen over de nucleaire deal met Iran voordat Israël stappen zal ondernemen om zichzelf te verdedigen.
“Het maakt niet uit wat er gebeurt tussen Iran en de wereldmachten. Wij maken ons zorgen over het feit dat er niet genoeg standvastigheid is tegenover de Iraanse schendingen. Israël zal zichzelf verdedigen”, zei Bennett.
Lees hier het originele artikel.