Als spreker herken je het vast wel dat wat jij preekt vaak ook een preek voor jezelf is. Preek je over rust? Heb je jezelf net voorbij gelopen deze week. Vertel je dat Gods liefde echt onpeilpaar diep is? Had je na die ruzie toch moeite het zelf te geloven…
Op een podium staan, vergt veel van je. Je staat veel ‘aan’, geeft veel, krijgt reacties en hebt waarschijnlijk ook nog een privéleven. Als je mag (s)preken is het van belang om zorg te dragen voor je levenshuis.
In deze blog deelt Eline Hoogenboom van Villavie vijf tips met je om zorg te dragen voor je levenshuis.
Eline Hoogenboom heeft als missie vrouwen te helpen voluit en dichtbij zichzelf en God te leven. Ze schreef diverse boeken, spreekt en heeft een online Academymet onder andere een cursus ‘je levenshuis inrichten’ en ‘plannen in je levenshuis’.
Wat is je levenshuis?
Dat is een manier om naar je leven te kijken. Ik onderscheid in het huis van je leven vijf kamers: werk, relaties, gezondheid, vrije tijd en delen. Waarom ik zo naar mijn en jouw leven kijk? Omdat het helpt om in balans te blijven (of komen), want vaak ben je meer in een kamer dan je wilt en minder in een andere. Het helpt vooral om bewust te leven, prioriteit te geven aan wat echt belangrijk is.
1. Maak de balans in je levenshuis op
Als je de verschillende kamers eens in een rondje zet, hoeveel uur per dag ben jij dan in welke kamer? Waar zou je graag meer willen zijn? En waarom lukt je dit niet? Breng dit in kaart voor jezelf. Concreet voorbeeld: Als je meer in de kamer van werk bent dan je lief is, wat zorgt daarvoor? Hoe kun je dit voorkomen?
2. Stel prioriteiten
Je kunt niet honderd procent geven in elke kamer. Voorbeeldje: ik investeer op dit moment in de kamer van gezondheid omdat ik fitter wil worden. Gezond eten en sporten kost tijd. Dat zorgt ervoor dat ik in een andere kamer minder aanwezig kan zijn of keuzes moet maken. In mijn geval kijk ik bijvoorbeeld scherp naar de kamer van delen: ik wil graag uitdelen van mijn talenten, geld en tijd maar moet met mijn jonge gezin keuzes maken. Daarbij houd ik ook rekening met waar ik goed in ben: zo vind ik het heel erg leuk om een kledingruil te organiseren voor mijn buurt (want dat vind ik gezellig en het is eenmalig), maar ben ik niet het type voor structurele bezoekjes aan mensen. Je leven vereenvoudigen is hierbij heel erg belangrijk: je kunt niet téveel vriendschappen of taken hebben. Een simpel leven is een gevulder leven.
3. Wees in één kamer tegelijk
Veel mensen, vooral vrouwen, hebben de neiging om overal tegelijk te zijn. Ze zijn aan het werk, maar met hun gedachten doorlopen ze de schoolaanmelding voor hun kind. Dit versnippert je brein, maakt moe en zorgt ervoor dat je nooit ergens helemaal bent. Wees helemaal aanwezig waar je bent en in wat je doet. Je zult zien dat dit meer voldoening en rust geeft.
4. Leer plannen
Alleen maar afspraken en taken in je agenda schrijven is niet genoeg. Het is belangrijk om óók en vooral in te plannen wat je belangrijk vindt.
5. Erken de functie van rust
God rustte op de zevende dag. Jezus nam zelf rust. Rusten is zo nodig. Ook ik leer deze les steeds weer, want doorrennen is makkelijker.
Een paar rusttips:
- Plan rust in.
- Plan een dagdeel in dat helemaal voor jou is: ga die ochtend niet meteen aan het werk, maar ga eerst eens in bad of ga een rondje rennen.
- Of drink rustig je kopje koffie en lees een tijdschrift of een hoofdstuk uit een boek.
- Of spreek eens af met iemand waar je iets van kunt leren.
- Ga tijdens je werkdag wandelen, neem pauze om te eten en doe dat niet achter je computer en durf (af en toe) onbereikbaar te zijn. Mij helpt persoonlijk een aparte werktelefoon waarop ik zakelijke whatsapp heb en waarop je een autoreply kunt instellen voor de momenten dat je er niet bent of niet werkt.
Dit artikel is eerder geplaatst op de website van Geloofwaardig Spreken, van Paulien Vervoorn.
Ze is spreker, trainer en auteur.
Paulien geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.