Sifra Bekx, aanbiddingsleidster van InSalvation, zingt geregeld in rouwdiensten en vertelt hoe dat veel impact heeft op de mensen die er zitten. “Muziek is de taal van het hart. Vaak zitten er mensen die helemaal niets met God hebben, maar als de muziek klinkt dan zien we dat er veel emoties bij mensen loskomen.” In dit interview vertelt ze over het nieuwe platform ‘Het laatste lied’ en hoe ze God ziet werken, juist op zo’n verdrietige bijeenkomst als een rouwdienst.
Sifra en haar man Jafeth zijn bekende aanbiddingsleiders in Nederland. Ze maken bekende nummers met InSalvation en spelen tijdens bruiloften met JES music. Totdat ‘mister corona’ op bezoek kwam, zegt Sifra. “Toen viel er veel weg. We hebben in deze periode niet gespeeld tijdens uitvaarten.“
Ze hadden eerder, vanwege ander werk in de muziek nooit echt de tijd om aan het verlangen om een platform op te zetten voor muzikale begeleiding tijdens uitvaarten te werken, maar dat veranderde toen corona uitbrak en toen Sifra in haar zwangerschapsverlof zat. We hebben ervaren dat God tot ons sprak om dit platform vorm te geven. Ik kreeg zelfs een naam, midden in de nacht: ‘Het laatste lied’. Toen ik de website url en social media namen bekeek, zag ik dat het allemaal vrij was. Ik was blij verrast.”
Deuren opengegaan
Uiteindelijk ging het snel en ging Jafeth songwriten met Henk Pool, Matthijn Buwalda en Reyer. Ondertussen regelde Sifra het op de achtergrond. “Vanaf dat moment zijn alle deuren opengegaan en zeiden bijna alle muzikanten die we hebben benaderd om zich bij het platform aan te sluiten ‘ja.’ We hebben inmiddels de eigen geschreven liederen opgenomen.”
“Ons lied ‘dwars door alle tranen heen’ heeft ook veel mensen geraakt, die via via ons lieten weten hoe het troost geeft in een tijd van pijn.”
“We krijgen heel veel reacties op het initiatief. Ons lied ‘dwars door alle tranen heen’ heeft ook veel mensen geraakt, die via via ons lieten weten hoe het troost geeft in een tijd van pijn.”
Inmiddels zijn meer dan zestig muzikanten aangesloten bij ‘Het laatste lied’, waaronder ook mensen die orgel, harp of accordeon spelen.
Begrafenis
Sifra vertelt hoe het als aanbiddingsleider is om op een begrafenis te spelen. “Dat was de eerste keer best wel even spannend. Je staat een paar meter van de kist vandaan, dus dat is best confronterend. Maar je richt je op de nabestaanden en geeft hen een troostend perspectief. We geloven als christelijk platform dat we door Jezus’ naam te proclameren, uitwerking hebben op de mensen die daar zijn.”
“In plaats van op te gaan in de emotie van de mensen, mogen wij Gods perspectief brengen. God heeft ons het talent gegeven om de mensen te mogen troosten. Juist als je daar staat, is Gods aanwezigheid zo sterk. Je zingt over de plek waar de overledene op dat moment is; bij God.”
De reacties en reviews zijn altijd erg positief. Veel mensen voelen zich enorm getroost. Ook niet-gelovigen. “We houden er altijd rekening mee dat er niet-gelovigen in de zaal zitten. Vaak zie je het ook aan hoe mensen om zich heen kijken, of wanneer ze een gesloten houding hebben.”
“Je hoort reacties terug dat ze een warm gevoel kregen en emotioneel werden, maar het niet konden plaatsen.”
“Maar het mooie is dat als de muziek klinkt, er zoveel gebeurt. Muziek is de taal van het hart. Daar waar woorden kunnen blokkeren, raakt muziek het hart. Zonder dat ze het doorhebben, worden harten geraakt.
Warm gevoel
Je hoort reacties terug dat ze een warm gevoel kregen en emotioneel werden, maar het niet konden plaatsen. Wij weten natuurlijk wel hoe dat komt, het is de Heilige Geest. Juist als we naar de dienst gaan, is dit ons gebed in de auto. Bovenal is ons verlangen dat mensen God ontmoeten. We mogen een schakeltje zijn in het proces dat God gebruikt om mensen tot Hem te leiden.”
De basistekst van het project is Psalm 84 vers 5, waar staat: ‘Gelukkig zij die wonen in het huis van de Heer, want zij kunnen Hem altijd danken.’
Via deze website vind je meer informatie over Het Laatste Lied