Marijke Gootjes had haar leven goed op orde, totdat ze op haar werk geconfronteerd werd met een agressieve cliënt en ze te maken kreeg met een acute Post Traumatische Stress Stoornis ten gevolge van een eerder agressie incident op haar vorige werk. In dit artikel vertelt ze hoe ze God ging betrekken bij de burn-out die volgde en hoe ze steeds meer leerde bouwen op het woord van God. Ze deelt haar ervaringen in dit artikel.
Toen Marijke traumatherapie deed, wilde ze daar graag zo snel mogelijk vanaf. Maar die haastige houding bleek niet goed uit te pakken. “Ik ging er als een razende doorheen en wilde mijn leven weer oppakken, met als gevolg dat ik na een paar maanden een gigantische burn-out had.”
“De burn-out viel mij zwaar. Ik dacht soms: ‘Hoe moet ik deze dag weer doorkomen?’”
“De burn-out viel mij zwaar. Ik dacht soms: ‘Hoe moet ik deze dag weer doorkomen?’ Mijn leven was ineens zo anders. Tegelijkertijd waren er nachten dat ik goed sliep, waardoor ik mij beter voelde en de neiging had om te denken: ‘Yes, ik ben er weer.’ Dat was helemaal niet handig, want daardoor ging ik over mijn grenzen en was het de volgende dag weer mis.”
Gevoelens
Haar gevoelens gingen alle kanten op, totdat ze een belangrijke sleutel ontdekte: het Woord van God als houvast nemen. “Mijn gevoelens en mijn gedachten zijn niet altijd betrouwbaar, maar ik geloof dat Gods Woord dat wel is. Ook al ervaar ik het niet, ook al vraag ik mij af waarom ik Gods vrede niet ervaar in deze momenten. Ik kies ervoor om Gods Woord te vertrouwen.” Marijke is gaan opschrijven wat ze dacht en voelde, met daartegenover gedachten uit Gods Woord, zoals: ‘Ik denk dat het nooit meer goed komt, maar Gods Woord zegt… En dan ging ze allemaal teksten uitwerken waarin God zegt dat Hij trouw is, dat Hij het werk zal volbrengen wat Hij begonnen is, et cetera.”
“Ik geloof in de kracht van Gods Woord. Ik heb dat zelf mogen ervaren in mijn leven. Gods Woord biedt houvast.”
“Ik geloof in de kracht van Gods Woord. Ik heb dat zelf mogen ervaren in mijn leven. Gods Woord biedt houvast. We kunnen God vertrouwen, zelfs als we het niet begrijpen. Mensen die door depressie heen gaan vragen zich vaak af: ‘Is God nog wel bij me?’, terwijl er staat in de bekendste Psalm van alle Psalmen: ‘Al ga ik door een dal van diepe duisternis, U bent met mij.’ Het is belangrijk om te beseffen dat God ons niet alleen laat. Juist als we neerslachtig zijn of het even niet meer zien zitten of te maken hebben met tegenslag en teleurstellingen.”
Boek vol eerlijkheid
“Ik heb mogen ontdekken dat de Bijbel geen boek is met succesverhalen, maar een boek vol eerlijkheid. Geen Facebook met allemaal mooie plaatjes, maar ook de rauwe werkelijkheid. In de profeten staan daar veel voorbeelden van. Zoals Elia, die de grootste wonderen heeft gedaan, vervolgens een soort burn-out klachten krijgt en het leven niet meer ziet zitten. En dan denk je: hoe kan het dat hij ineens onderuit gaat?
Maar blijkbaar mag het er zijn. God wijst Hem niet af, maar toont Zijn liefde en zorg. En neem Johannes de Doper. Jezus is bij machte hem uit de gevangenis te halen, maar Hij doet het niet. Er is een spanningsveld, waar we geen grip op hebben, tussen wat Jezus doet en kan doen. Toch blijft Hij dezelfde, Hij verandert er niet door.”
“Ik heb een evangelische opvoeding gehad, en heb geleerd: ‘Met Jezus kom je door de storm. Met Jezus klim je over een muur. De vreugde van de Heere is je kracht.’ En daar geloof ik ook in, maar de Bijbel laat zien dat er ook ruimte mag zijn voor moeiten. En in die moeiten kun je nieuwe facetten van God leren kennen.”
Mooier en veelzijdiger
Marijke vertelt hoe haar geloofsleven door de moeite meer veelzijdig is geworden. “Pas toen ik het nodig had om te schuilen, leerde ik wat het betekende dat God een schuilplaats is. Ik leer steeds meer om afhankelijk te zijn van God.“
“En daarmee bedoel ik dat ik sneller mijn grenzen bereik in wat ik aankan. Ik moet dus goed letten op mijn rust.”
Marijke is kwetsbaarder geworden dan dat ze vroeger was. “En daarmee bedoel ik dat ik sneller mijn grenzen bereik in wat ik aankan. Ik moet dus goed letten op mijn rust. Ik heb ook weleens een periode met veel activiteiten achter elkaar. Als ik daardoor vervolgens slecht ga slapen, dan weet ik dat ik weer rust moet nemen en meer in gebed moet zijn. Dat is hoe het persoonlijk voor mij werkt.”
Marijke merkt op dat onder jongeren depressie toeneemt. “We zijn in onze maatschappij individualistischer geworden. We denken dat het leven maakbaar is. Tegen jongeren is gezegd: ‘Je kunt alles worden wat je wilt, als je maar je best doet.’ Daarmee ben je zelf verantwoordelijk voor je geluk, voor je toekomst. Maar wat nou als je tegenslag hebt, ben je dan ook verantwoordelijk voor je eigen ongeluk? Er wordt niet meer geleerd om met tegenslagen en teleurstellingen om te gaan. Er wordt alleen maar gezegd wat er allemaal mogelijk is. Ook via de sociale media wordt alles mooi voorgespiegeld. Iedereen heeft plezier, iedereen heeft een leuk leven, maar dat is niet realistisch. Nu met de coronacrisis worden we daarmee geconfronteerd.
“Door de coronacrisis worden we stilgezet. Je ziet eenzaamheid toenemen en dat mensen te maken hebben gekregen met persoonlijke verliezen en persoonlijk lijden.”
Het leven is niet maakbaar, we hebben niet alle dingen in onze hand. Je kunt je ook afvragen of we zelf altijd verantwoordelijk zijn voor onze tegenslagen. En mag je een periode hebben waarin je niet lekker in je vel zit? Mag je de tijd nemen om trauma’s te verwerken? Of om verdriet te hebben over verlies?
Stilgezet
Door de coronacrisis worden we stilgezet. Je ziet eenzaamheid toenemen en dat mensen te maken hebben gekregen met persoonlijke verliezen en persoonlijk lijden. Mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, hun toekomstperspectief, een geliefde of hun gezondheid. Er zijn ook mensen die door corona mentale klachten ervaren. Ineens wordt zichtbaar dat het leven niet maakbaar is en zeker niet altijd leuk. “
“Lijden is onderdeel van het leven. We krijgen te maken met ziekten en tegenslagen en we zullen allemaal sterven, zelfs als christen. Ondanks het eeuwige leven, moeten we wel eerst door het sterven heen. We hebben met elkaar onszelf een beetje voor de gek gehouden, alsof het lijden er niet was. Dat stukje wilden we niet. Ik geloof dat Gods Woord ons helpt om weer te leren met lijden om te gaan en het biedt hoop als we door donkere tijden gaan.”
Marijke Gootjes heeft een boek geschreven, getiteld ‘Laat er licht zijn’. Ze wil met het boek kleine lichtpuntjes aandragen vanuit Gods Woord voor mensen die door een donkere tijd gaan, of te maken hebben met somberheid en depressieve klachten. Klik hier om het te bestellen.