De versobering van de giftenaftrek is bijna volledig van tafel, melden betrokkenen in Den Haag aan het Nederlands Dagblad. Voor ondernemers die een gift doen, vervalt het fiscale voordeel vooralsnog wel, maar voor particulieren blijft de giftenaftrek volledig in stand. Succesvol ondernemer Jan van den Bosch staat bekend als een blijmoedig gever en is dan ook erg blij dat giften aftrekbaar blijven. “Majoor Bosshardt zei eens tegen mij: ‘Jan, wie geeft, wat die heeft, is het waard dat die leeft’. Dat ben ik nooit meer vergeten. Het is maar goed dat het kabinet in deze overstag is gegaan.”
‘Ongelofelijk blij’, is Jan van den Bosch, ondernemer, tv-presentator en onder andere ook uithangbord van stichting Mercy Ships. De kerken en goede doelen die hier de dupe van zouden worden, zijn de ruggengraat van onze samenleving, benadrukt Van den Bosch. “Christenen zijn de grootste gevers aan goede doelen. Vandaar dat ook juist uit onze hoek zoveel protest kwam.”
Minister Eelco Heinen hoopte met de versobering van de giftenaftrek 250 miljoen te bezuinigen. Nu blijft daar nog maar 61 miljoen van over, specifiek voor de ondernemers. “Een organisatie als Mercy Ships, maar natuurlijk ook kerken die het wat moeilijker hebben om overeind te blijven, die halen opgelucht adem. Het moet in een land als Nederland fiscaal aantrekkelijk blijven om te geven. Ook voor mensen die weinig te besteden hebben.
Ik kreeg laatst een briefje van een vrouw die stuurde: ‘Ik geef elke maand 10 euro aan Mercy Ships, dat doe ik biddend, want ik heb niet zoveel te besteden.’ Dat raakte mij echt. Geven met die hartsgesteldheid is toch anders dan wanneer iemand een ‘fooitje’ overmaakt. Mensen zijn in Nederland nog steeds heel gemotiveerd om te geven aan Gods koninkrijk. Het geven van onze tienden, wat wij geacht zouden zijn te doen aan de kerk of aan de samenleving, zou hiermee een tik krijgen.”
Lobby
Dat de plannen nu van tafel zijn komt mede door een flinke lobby vanuit de ChristenUnie en de SGP, heeft Jan van den Bosch ook van dichtbij gezien. “Pieter Grinwis van de Christen Unie heeft zich hard gemaakt en noemde het plan zelfs ‘een samenlevingsboete.’ Ze hebben ook gedreigd om zich tegen andere kabinetsplannen te keren, als dit niet van tafel zou gaan. Dat protest is heel effectief gebleken.
De ChristenUnie en de SGP lobbyen met respect, maar voor een kabinet is het niet fijn als zij op hun achterste benen staan. Deze partijen zijn regelmatig hard nodig om een meerderheid te krijgen. Ook de 54.000 handtekeningen tegen dit voorstel, hebben wel geholpen.”
Jan van den Bosch heeft morgenavond de voorzitter van de Eerste Kamer, Anthonie de Bruijn op het diner. Hij is een overtuigd christen was het al roerend met mij eens dat dit geen goed plan was. Toch zou die laatste 60 miljoen besparing ook nog aan tafel moeten, vinden beide. “Met name seculiere organisaties zullen die besparing voelen, omdat daar vaak een minder hechte band is met de achterban. Bij Mercy Ships hebben wij bijvoorbeeld zaterdag een ‘Loop voor Hoop’ gehad, daar was enorm veel belangstelling voor. Of die vrouw die ik noemde die biddend geeft. Die loyaliteit maakt in zo’n situatie wel een verschil.
Vaak heb je in het bedrijfsleven ook mensen die in plaats van een gift materialen geven of hun diensten inzetten voor een verbouwing. Dat is in totaal miljoenen waard.”
Minder geven
Zakenman Jan van den Bosch zelf is ook een bekende gever van giften. Zou hij minder geld weggeven als de giftenaftrek niet van tafel zou gaan? “Nee! Met een uitroepteken. Ik hoef natuurlijk ook niet direct naar de voedselbank als ik wat weggeef”, zegt hij met een glimlach. “Maar het is mooi om God te mogen dienen met de middelen die je hebt gekregen. Dat heeft zeer mijn hart. Majoor Bosshardt zei eens tegen mij: ‘Jan, wie geeft, wat die heeft, is het waard dat die leeft.’ Geven was een grote vreugde voor haar en ze gaf zich letterlijk met het geld dat ze had.
Ik heb deze week een interview met het blad Quote. Want ik wil hierin een voorbeeld zijn. De meeste vermogende mensen zijn vooral bezig met hun volgende jacht en een vierde villa erbij. Ik wil duidelijk maken dat je veel meer geluk krijgt als je geeft naar vermogen. Je mag er goed van leven, dat is prima. Maar houd het niet allemaal voor jezelf!”