Bestsellerauteur, journalist en religieus antropoloog Joris Luyendijk is zelf niet religieus, maar heeft wel een klik met gelovige mensen. Dat vertelde hij afgelopen week bij de EO in De Ongelooflijke Podcast. “Ik kan over het algemeen mijn gelovige medemens zeer waarderen, omdat mijn gelovige medemens een morele kern heeft die ik bij een D66’er niet vindt”, vertelt hij. “Die verwijst naar de wet, maar de wet is een product van lobbyisten en ambtenaren plus een politiek proces. Daar kun je een samenleving niet op organiseren. Je moet een idee van goed en kwaad hebben, daar ben ik van overtuigd.”
Waardoor hij meteen klikt met gelovige mensen, is “ dat zij een soort belofte doen aan zichzelf en de wereld om een goed mens proberen te zijn”. In sommige situaties vindt hij dat het morele wel verstikkend kan zijn.“Dat vond ik in Egypte”, legt hij uit. “Want wees maar eens een vrouw, wees maar eens een lhbt’er, wees maar eens een christen of een combinatie… Zo.”
Secularisatie
Over Nederland zei hij echter: “Wat we hier helemaal kwijt zijn, dat met corona mensen bijvoorbeeld alleen maar kunnen vragen – en dan chargeer ik – : ‘Wanneer word ik gecompenseerd?’ We kunnen eigenlijk niet lijden en het lijden ook niet in een breder kader plaatsen, omdat er geen kader is. Dat is echt een verarming, of niet eens een verarming eigenlijk. We hebben echt iets nodig.”
Wat Luyendijk in ieder geval onmiskenbaar vindt, is dat door de secularisatie in Nederland, ons land minder weerbaar wordt.
Beluister hier de volledige podcast.