Joy de Groot groeide op in een gebroken familie en ze verloor haar vader toen ze zestien jaar was. Het bracht veel pijn en leegte in haar hart. Op school werd ze ook gepest. Om erbij te horen – en doordat ze weinig geld had – pleegde ze winkeldiefstallen. Dat leverde haar veel geld en spullen op. Joy gebruikte ook veel drugs. Het zorgde alleen nog maar voor meer ellende, zegt ze. “Totdat ik helemaal niets meer te verliezen had en mee ging naar de kerk”, ze vertelt hoe ze eind 2019 een grote ommekeer meemaakte in haar leven.
Joy beleefde een hectische jeugd, vertelt ze. “Ik ben opgegroeid met liefdevolle ouders, maar het was wel een gebroken familie. Mijn ouders hadden veel trauma’s, en ook schulden, en mijn vader was heel ziek.” Toen haar moeder zwanger was van Joy, zat ze in een burn-out. Dat kwam door alle schulden die haar vader maakte door zijn drugsverslaving. Ze kregen veel te maken met deurwaarders.
“Mijn vader was zo ziek dat hij ons niet alle aandacht kon geven. Hij had de longziekte COPD er ook nog bij gekregen. Mijn ouders gingen uit elkaar en mijn moeder verdween door haar burn-out een tijdje uit ons leven. Ik dacht dat deze situatie normaal was, maar later besefte ik dat de familieomstandigheden bij veel vriendinnen beter waren.”
“Ik dacht dat deze situatie normaal was, maar later besefte ik dat de familieomstandigheden bij veel vriendinnen beter waren.”
Grote leegte
Dit alles bracht een grote leegte in het hart van Joy. “Ik was zo op zoek naar liefde in mijn leven. Mijn hart was niet compleet. Ik zocht daarom liefde bij vriendinnen. Ik dacht: ‘Als ik meer vrienden heb, dan word ik ook gelukkiger.’ Ik wilde iedereen z’n vriend zijn.” Desondanks zagen mensen wel dat ze onzeker was en dus werd ze slachtoffer van pestgedrag.
“Soms liep het echt uit de hand en keerde iedereen zich tegen mij. Dan maakten ze mijn fiets kapot, of ze sloegen me. Ze wisten dat ze me konden pakken. Dat was eng voor mij. Ik ging hierdoor met angst naar school en had nachtmerries.”
Winkeldiefstallen
Joy besloot dat ze niet langer in deze positie wilde leven en ze werd harder. Ze ging meedoen met wat ze anderen ook zag doen: stelen. “Ik deed mee met de groepsdruk. In het begin vond ik het wel spannend, maar later werd het stelen een verslaving.”
“In het begin vond ik het wel spannend, maar later werd het stelen een verslaving.”
“We stonden op een plek in de winkel waar niemand ons zag en pakten daar spullen mee. Eerst in de Albert Heijn en in de Kruidvat. We begonnen klein. Later gingen we ook naar parfumwinkels en kledingwinkels. Ik ging ook denken: als ik kleine spullen kan stelen, dan kunnen grotere spullen ook wel.”
“Je moest vooral niet angstig om je heen kijken. Doe alsof je normaal winkelt, dan word je niet snel betrapt. Dat was hoe ik het leerde.”
Opgepakt
“Ik had op den duur veel schoenen en kleding thuis en ook genoeg eten en drinken.” Toch ging het ook weleens mis. “Dan ging het alarm af en dan moest je rennen. Ik ben in totaal wel tien keer opgepakt en vijf keer door de rechter veroordeeld met een taakstraf. Maar het maakte me niet zoveel uit, mijn leven had toch weinig waarde.”
“Bij de V&D werd ik een keer meegenomen naar een kamertje in de winkel. Daar brak ik wel. Ik was daar keihard aan het huilen. Ik besefte hoe gebroken mijn leven was.”
“Bij de V&D werd ik een keer meegenomen naar een kamertje in de winkel. Daar brak ik wel. Ik was daar keihard aan het huilen.”
Begeleiding
“De situatie verbeterde een beetje toen de rechtbank besloot dat ik me verplicht bij Jeugdzorg moest aanmelden. Ik kreeg begeleiding en dat hielp best wel erg. Ze waren niet zo zakelijk, maar waardeerden mij echt om wie ik als persoon was. Ze hebben voor mij klaargestaan en mij liefde gegeven.”
Het stelen hield nu op, maar Joy had nog steeds die leegte in mijn hart, zegt ze. “Ik kleineerde mezelf. In die periode ging ik als gebroken persoon liefde zoeken bij andere gebroken mensen. Ik ben hierdoor in veel verkeerde relaties terecht gekomen. Zo werkt dat. In plaats van te focussen op mijzelf verloor ik mezelf in relaties.”
“In die periode ging ik als gebroken persoon liefde zoeken bij andere gebroken mensen. Ik ben hierdoor in veel verkeerde relaties terecht gekomen.”
“Daarin raakte ik mezelf ook volledig kwijt. Mijn blijdschap en eigenwaarde gingen daarmee weg.”
Drugs
Joy was ook veel met drank en drugs bezig. Dat begon al in de tijd dat ze ook winkeldiefstallen pleegde. Ze vertelt. “Ik ging eerst roken, daarna blowen, waar ik al snel verslaafd aan raakte. Ik rookte voor twintig euro per dag aan wiet. Dat ging jarenlang zo door.”
“Drank werd ook een verslaving. Ik dronk mijn pijn elke keer weg. Op mijn veertiende dronk ik al uit de whiskyfles.”
“Het hielp me om mijn problemen niet te voelen, maar de volgende dag voelde ik me dan juist meer rot. Op den duur gebruikte ik ook harddrugs, vaak thuis of in de stad. XTC, cocaïne. Ik nam een keer tien XTC-pillen. Dat is extreem veel. Ik werd naar het ziekenhuis gebracht om mijn maag leeg te laten pompen.”
Vader
Alsof haar leven nog niet zwaar genoeg was, verloor Joy ook nog haar vader. Dat gebeurde uit het niets. “Ik wist dat hij ziek was, maar hij praatte niet veel over zijn problemen. Hij deed zich vaak voor alsof alles goed ging.” In die periode was Joy net naar haar moeder’s huis verhuisd. “Op een dag stond de politie aan de deur om te vertellen dat mijn vader was overleden. Ik moest zelfs beslissen of hij gecremeerd of begraven moest worden.”
“Mijn vader is in de douche overleden hij was hellemaal alleen en ik heb geen afscheid kunnen nemen. Ik was niet alleen mijn vader kwijt maar ook het huis waar we jaren gewoond. Daarbij overleed de hond de volgende dag. Ik voelde me zo schuldig. Ik dacht: als ik dit en dat maar anders had gedaan.
“Mijn vader is in de douche overleden hij was hellemaal alleen en ik heb geen afscheid kunnen nemen.”
Leegte
Haar moeder heeft jaren voor Joy gebeden. Ze wist hoe wanhopig ze was. “Ik liet weleens brieven voor haar achter dat ik een einde aan mijn leven zou maken. Ik heb een paar keer langs het spoor gestaan. Ik was mijn vriendinnen kwijt, ik was mijn vader kwijt, mijn relaties verliepen niet goed.”
“Mijn moeder vroeg op een dag: ga je met mij mee naar de kerkdienst? Normaal zei ik altijd ‘nee’, omdat ik niets met God te maken wilde hebben. Maar nu dacht ik: ik heb toch niets te verliezen, ik ga wel mee.”
Kerk
“De kerk was een soort huiskring. De vrouw die het leidde wilde gelijk voor mij bidden. Toen heb ik zonder dat ik het wist mijn leven aan Jezus gegeven en Hem aangenomen in mijn hart. De mensen in de kerk zeiden: ‘Je kijkt nu zo anders uit je ogen!’ Ik barstte in tranen uit. Eenmaal thuis wilde ik deze ervaring laten bezinken. In de week erop ging ik alweer verder met drank, drugs en feesten.”
“Toen heb ik zonder dat ik het wist mijn leven aan Jezus gegeven en Hem aangenomen in mijn hart. De mensen in de kerk zeiden: ‘Je kijkt nu zo anders uit je ogen!’ Ik barstte in tranen uit.”
Wel ging ze ondertussen vaker naar de kerk en leerde ze Jezus ook meer als persoon kennen. Ook luisterde ze vaker naar christelijke muziek. Maar lange tijd mixte ze de wereld en het geloof als een cocktail door elkaar.
Compleet omgegooid
Tot het afgelopen jaar. “Ik heb afgelopen jaar echt besloten om mijn leven compleet om te gooien en Jezus honderd procent te volgen. Sindsdien gaf ik mijn hele hart aan Hem. In december 2019 heb ik me ook laten dopen en ben ik de Bijbelschool gaan doen, van The River Church in Amsterdam. Daar heb ik zoveel herstel ervaren in een hele korte tijd. Ook kreeg ik veel hoopvolle profetieën.”
“Het grootste verschil tussen vroeger en nu is dat ik vroeger geen hoop had, maar nu heb ik hoop voor de toekomst en een doel om voor te gaan. En ik heb de liefde en rust gevonden waar ik altijd naar opzoek was. Ik geloof ook dat ik mijn naam (Joy) niet voor niets van God heb gekregen. Toen ik God keerde kennen, leerde ik mijn vreugde kennen en mijn vreugde vind ik in Hem. Ik ben nu Gods plan aan het volgen en ik geloof dat God mij wil gaan gebruiken om mensen te helpen die in dezelfde situatie zitten als ik vroeger. Dat is een enorm verschil met vroeger.”