Twee en half jaar geleden startte het initiatief ‘Blokhut Worship’ in een tuin in Barendrecht. Mensen uit allerlei kerken en van allerlei sociale posities komen daar bij elkaar in eenheid. Deelnemers zetten stappen in vrijheid, groeien in hun geloof, worden geraakt door getuigenissen en ontvangen innerlijke genezing.
Door duisternis het licht blijven zien
Menno Scheermeijer is de oprichter van de beweging. Nadat hij een blokhut had opgezet als cadeau voor zijn vrouw, deed corona zijn intrede. “God legde op mijn hart om worship avonden in de buitenlucht te gaan organiseren.” Na aanleiding van het boek ‘The Shack’ werden de samenkomsten ‘blokhut worship’ genoemd: dit zou een plek zijn waar mensen herstel zouden vinden en waar ze verbondenheid met God en elkaar zouden gaan ervaren.
Tijdens een aanbiddingsavond draait het vooral om de aanbidding tot God. “Dat maakt ons een.” Naast de worship is er ruimte voor gebed en wat te eten en te drinken.
“De ontmoeting met zoveel mensen uit verschillende hoeken en kerken brengt verbroedering: in coronatijd is er veel eenzaamheid en polarisatie. Aanbidding laat verschillen wegvallen en brengt eenheid. Mensen kennen elkaar niet, maar doordat we samenkomen en voor elkaar zorgen ontstaan er nieuwe vriendschappen.”
God spreekt alle kleuren en talen
Tijdens de avonden is er naast aanbidding, ook ruimte voor een spreker. In het verleden kwamen Klaas van Denderen en Hanne de Vries langs. “De laatste tijd heb ik het idee dat God me vraagt om vrouwen een stem te geven. Dat wil ik ook doen. Daarom vraag ik nu vooral vrouwen om te spreken.”
Verder is de avond ontzettend open: “Iedereen kan wat doen of zeggen. Er is geen gebedsteam, dus mensen gaan gewoon zelf met elkaar bidden. Hoe God daar doorheen werkt zijn soms niet te bevatten.”
De vrijheid maakt de beweging ook heel kwetsbaar: “iemand kan zomaar een andere invulling van het christelijk geloof hebben dan ik dat heb. Maar ik wil daar niet bovenop zitten. Ik moedig alle deelnemers aan om elkaar te corrigeren en met elkaar in gesprek te gaan.”
Liefde verbindt
“Mensen stappen uit de omgeving van een kerk. Dat maakt ze minder afhankelijk van een kerkstructuur. Hierdoor kunnen ze gaan doen wat ze al jaren leren: ze stappen uit in het spreken voor een groep, leiden de aanbidding en gaan voor elkaar in gebed. Iedereen verlangt naar een plek waar je kunt zijn wie je bent en waar je kunt groeien in het geloof. Blokhut Worship is een plek waar de vei“Mensen stappen uit de omgeving van een kerk. Dat maakt ze minder afhankelijk van een kerkstructuur. Hierdoor kunnen ze gaan doen wat ze al jaren leren: ze stappen uit in de gaven van de Geest, het spreken voor een groep, leiden de aanbidding en gaan voor elkaar in gebed. Iedereen verlangt naar een plek waar je kunt zijn wie je bent en waar je kunt groeien in het geloof. Blokhut Worship is een plek waar de veiligheid daarvoor aanwezig is. Er is geen veroordeling en je kunt jezelf zijn. We zetten dan alle ‘shit’ uit het leven even aan de kant en drinken gewoon een biertje bij het vuur. Het is fantastisch om te zien hoe die vrijheid en laagdrempeligheid mensen verfrist.”
Locatie
De locatie in de tuin in Barendrecht (in de zomer) maakt dat er soms wat geïmproviseerd moet worden. “Er is geen stroom en geen water, dus we werken met een generator en campingtoiletten.” Nu de organisatie wat groeit naar zo’n dertig deelnemers per keer hebben ze ook een vergunning voor de bijeenkomsten. Om beschutting te bieden hebben ze een tent aangeschaft en soms als het gaat regenen huren ze extra tenten bij. “Maar meestal aanbidden we onder een open hemel.” Tijdens de wintermaanden heeft God op verrassende manieren voorzien in warmere locaties.
De volgende avond van Blokhut Worship vindt plaats op 5 maart. Via de site, Instagram of Facebook kun je meer informatie vinden.