Het evangelie bereikt Israël als nooit tevoren. Velen in de Orthodoxe gemeenschap komen tot geloof. Lange tijd is het erg moeilijk geweest verschillende orthodoxe gemeenschappen in Israël te bereiken. Maar recent is het flink opengebroken en bereikt het evangelie vele Israëliërs. Het is bijzonder om te horen, maar komt ook met een prijs. Zo werd de messiasbelijdende organisatie One for Israel voor de rechter gesleept. Er werd geëist dat hun evangelisatiemateriaal op YouTube compleet verwijderd zou worden door Google. Er gebeurde echter iets wonderlijks.
Dr. Erez Soref deelt hierover in een interview op Facebook. Hij zegt dat een zoon van een van de aanklagers de video’s van One for Israel bekeken had en hierdoor tot geloof in Yeshua was gekomen. Dat bracht zo’n crisis in dat gezin en in die orthodoxe gemeenschap, dat er besloten werd een aanklacht in te dienen.
“Ze claimden dat we advertentieruimte kochten om het evangelie met minderjarigen te delen. Dat zou als illegaal en onwettelijk kunnen worden gezien in het Israëlische systeem”, vertelt Soref. “Wat ze claimden wat we deden, klopte niet, maar dat stopte hen niet. Als ze hun gelijk zouden krijgen, zou dat een bedreiging zijn voor de vrijheid van meningsuiting voor alle groepen in de Israëlische maatschappij.
Ze eisten dat Google en wij een compensatiebedrag zouden betalen van ongeveer 150.000 dollar. Maar kort daarna bereikten ze een overeenkomst met Google dat, mochten zij in het gelijk worden gesteld door de rechter, Google zou overwegen onze content op YouTube te verwijderen.”
Haat tegen Yeshua
“Toen was de rechtszaak alleen nog tegen ons. De volgende stap was arbitrage. Tijdens die bijeenkomst was het heel verdrietig en pijnlijk voor ons om te zien hoeveel haat er tegen Yeshua was. We bleven onszelf eraan herinneren dat de aanklagende partij niet onze vijand was, maar dat we hen wilden dienen.”
Door de vasthoudendheid van de aanklagende partij slaagde de arbitrage niet. Vervolgens kwam de zaak voor de rechter. Die bepaalde dat volgens de Israëlische wet, de partij de zaak alleen mocht aanspannen, wanneer ze zichzelf kenbaar maakten. Ze kregen de kans om de zaak over 21 dagen opnieuw in te dienen, deze keer met hun namen er publiekelijk bij.
Ook noemde de rechter al dat de rechtbank niet mee kon gaan in wat de aanklagende partij vroeg, omdat het tegen de democratische regels van het land zou zijn. Volgens de rechter zouden ze met de zaak naar de regering moeten gaan, zodat die nieuwe wetten kon maken.
Compensatie
Na 21 dagen werd de zaak opnieuw ingediend. Na één dag deed de rechter toen al uitspraak. Ze wiste de volledige zaak uit en zei daarbij dat de aanklagende partij aan One for Israel nog eens 1200 dollar als compensatiebedrag moest betalen.
Soref: “Als gelovigen in Israël zijn we gewend onderuit gehaald te worden door de autoriteiten. Dus dit was voor ons enorm bemoedigend!”
Bekijk hier het volledige interview.