Minister Arie Slob is door zijn collega-ministers gedwongen om afstand te doen van zijn uitspraken dat reformatorische scholen de vrijheid hebben om homoseksualiteit af te wijzen. Dinsdagmorgen in de Treveszaal vond de vergadering plaats. Dat zorgde voor een veranderd standpunt bij de minister.
Na de vergadering legde hij zijn gewijzigde standpunt uit. “Als er een verklaring wordt gevraagd om de seksuele identiteit van leerlingen af te wijzen, gaat dat een brug te ver. We gaan kijken hoe zich dat verhoudt tot wetgeving, zo nodig zullen we die aanpassen”.
De vergadering, geleid door premier Rutte, zou eigenlijk gaan over vuurwerk. “Maar Arie had zijn eigen vuurwerk georganiseerd”, zegt een ingewijde tegen De Telegraaf.
“Het front was zo breed, dat felheid niet eens nodig was.”
Een ingewijde zegt: “Het front was zo breed, dat felheid niet eens nodig was. Arie stond min of meer onder curatele om in het openbaar terug te komen op zijn uitleg. Dat is ook gebeurd.”
Alleen
Omdat CU-vicepremier Carola Schouten en partijgenoot Paul Blokhuis (staatssecretaris van Volksgezondheid) niet aanwezig waren bij het overleg, stond Slob alleen. “Het was een beetje Slob tegen de rest”, zegt een andere minister. „Niemand nam het voor hem op. Bijna sneu.” De berisping en Slobs wederhoor hebben bij elkaar bijna een uur in beslag genomen.
Overigens zegt een CU-Kamerlid tegen De Telegraaf dat de manier waarop Slob het oorspronkelijk heeft uitgedrukt anders is dan hoe hij het zelf bedoeld zou hebben.
Kleur bekennen
CU-leider Gert-Jan Segers reageert op Facebook. Hij neemt ook afstand van de reformatorische scholen en de eerste uitspraak van Slob, hoewel hij wel erkent dat je anders over dit onderwerp kunt denken.
Over scholen zegt Segers het volgende. “Elke school en – dat wil ik graag benadrukken – juist ook een christelijke school moet die veiligheid bieden. Er kan geen sprake van zijn dat iemand vanwege zijn homoseksuele identiteit wordt afgewezen of dat ouders gevraagd worden een verklaring te ondertekenen die die identiteit afwijst.”
“Het komt er nu op aan of ze geliefd willen zijn in de wereld of geliefd willen zijn bij God!””
De politieke partij Jezus Leeft is verontwaardigd over deze uitspraak en vindt dat Segers kleur moet bekennen. “Als ze werkelijk Gods Woord willen vertegenwoordigen in de politiek moeten ze een standpunt innemen op basis van Romeinen 1. Maar als ik het betoog lees over dit onderwerp vrees ik dat ze zwichten onder de druk. Het komt er nu op aan of ze geliefd willen zijn in de wereld of geliefd willen zijn bij God!”