Er lijkt een nieuwe wind te waaien bij de SGP-kiezer. Uit de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen, die maandag definitief zijn vastgesteld, blijkt dat op veel plaatsen de vrouwen beduidend meer stemmen krijgen dan de andere kandidaten. Vooral de uitslag in Houten was opvallend.
In Houten stemden zoveel kiezers op de enige vrouw op de lijst, Anne Prins-van den Bergh (op foto), dat zij deel had kunnen uitmaken van de gemeenteraad. Hoewel Prins op nummer 14 stond gingen na lijsttrekker Wouter van den Berg (980 stemmen) verreweg de meeste stemmen naar haar (272). Omdat ze zo’n groot percentage van de stemmen heeft, heeft ze een voorkeurszetel: en mag in de raad komen.
Prins liet in een verklaring vorige week weten dat ze echter bedankte voor de eer: ”Bij het samenstellen van de lijst heb ik aangegeven geen aanspraak te willen maken op een plek in de top van de lijst, daarom heb ik bewust gekozen voor plek 14. Ik wil namelijk heel graag als commissielid bij SGP-Houten door.’’ Het was de eerste keer dat er een vrouw op de lijst van de Staatkundige Gereformeerde Partij Houten stond. Prins laat weten dat ze zich wel erg gesterkt voelt door de uitslag.
Ook in Dordrecht werd er massaal op een vrouw gestemd. Eline Nieuwland-van den Bosse kreeg als nummer 4 op de Dordtse CU/SGP-lijst 800 stemmen. Ook zij passeerde hiermee de voorkeursdrempel, al stond ze al op een verkiesbare plek.
Uit onderzoek van het Reformatorisch Dagblad bleek dat er in twaalf gemeenten in Nederland een SGP-vrouw op de lijst stond. In Dordrecht, Vlissingen, Houten, Noordoostpolder, Voorst, Nissewaard, Westland, Zoetermeer, Leiderdorp, Zeist, Bronckhorst en Amsterdam stonden een of meerdere vrouwelijke kandidaten op de kieslijst. De vrouwen vergaarden samen veel stemmen.
Van de in totaal twintig vrouwelijke kandidaten komen er drie in de gemeenteraad. Voor de verkiezingen was Lilian Janse (Vlissingen) de enige. Deze maand sluiten Eline Nieuwland-van den Bosse (Dordrecht) en Gerdien Lambregtse-Baan (Noordoostpolder) aan. Daarmee is het aantal SGP-vrouwen in de gemeenteraad verdrievoudigd.
Bron: Reformatorisch Dagblad
Foto: Facebook Anne-Prins van den Bergh