De SGP heeft fors gewonnen bij de gemeenteraadsverkiezingen. In Urk won het maar liefst drie zetels, terwijl de partij in Barneveld, Rhenen en Veenendaal ook twee zetels won. De ChristenUnie verliest. In Amsterdam en Eindhoven raakt het haar enige zetel kwijt, terwijl de partij ook in Groningen er eentje inlevert. In Rotterdam wint de CU een zetel. CDA heeft ook ingeleverd. Politiek commentator Cor Verkade analyseert: “Deze verkiezingen tonen aan dat een helder christelijk geluid wordt beloond.”
Terwijl de regionale partijen winnen, verliest het CDA sterk. Hoewel de partij waarschijnlijk nog steeds de grootste landelijke partij blijft in de gemeenteraden. Cor Verkade maakte dit verlies van dichtbij mee. “Ik woon zelf in Gouda en zowel mijn vrouw als ik zijn kandidaat. Ik voor de SGP, mijn vrouw voor het CDA.
We zijn gezamenlijk naar de Goudse uitslagenavond gegaan. Dat is altijd een bijzonder sfeertje van mensen die van politiek houden. De winnaars zijn dan erg blij en de verliezers erg verdrietig. In Gouda heeft het CDA een grote klap gehad, van vier naar twee zetels. ChristenUnie en SGP zijn er stabiel gebleven. In totaal is dat dus een verlies bij het christelijke blok.”
Winst SGP
Verkade analyseert de uitslagen. “Ik vind sowieso de SGP het helderste geluid hebben van de christelijke partijen. Wat ik de ChristenUnie kwalijk neem, is dat ze steeds meer meedoen met de klimaatlobby. Het is duur en veel symboliek, maar het klimaat is er nauwelijks mee geholpen.”
Hoewel windmolens of elektrische auto’s als belangrijke stappen voor een schoner klimaat worden gezien, denkt Verkade daar anders over. “Ik durf te beweren dat een elektrische Tesla slechter is dan een Volvo diesel. De elektriciteit moet namelijk opgewekt worden, de accu’s van de tesla – waar laten we die als ze kapot zijn? Daarnaast plaatsen we het land vol met windmolens waar de schepping schade aan ondervindt en wat vogels doodmept. En hoe afbreekbaar is een windmolen?”
Regenboog
Ook de progressieve koers bij bijvoorbeeld het meegaan in regenboogakkoorden, doet de partij volgens Verkade geen goed. “Ik ken verscheidene mensen die actief waren bij de RPF en GPV, maar nu SGP stemmen. De RPF en GPV waren heldere, christelijke partijen. Dat geluid hervinden ze nu bij de SGP.
Dit jaar zijn de politici Meindert Leerling (voormalig RPF) en Gert Schutte (voormalig GPV) allebei overleden. Het waren conservatieve politici, maar het is triest dat de partij hier toenemend van wegloopt en richting GroenLinks gaat.”
De ChristenUnie zelf was redelijk opgetogen. Aan het eind van de avond deelde de partij live op social media hoe de uitslagen er tot dan toe voor stonden. Gert Jan Segers hield een speech in Amersfoort en ook hij deelde al iets over behaalde zetels: “Het is een avond van nagelbijten en wat is het fijn om dat met jullie te doen; samen nagelbijten”, zei hij.
“Hier en daar gaat het echt heel mooi. Ik denk dan weer terug aan de campagne. Ik denk dan weer terug aan de tocht die ik met Esther Kaper deed en ik krijg net de uitslag van Wijdemeren: Esther Kaper heeft een zetel!”
Lokale partijen
Verkade analyseert ook het verlies van het CDA. “Dat was te verwachten. Het CDA wordt geleid door Hoekstra, die niet een klassiek CDA-geluid laat horen. Daarnaast zijn Pieter Omzigt en Mona Keijzer op een zijspoor gezet, dat is ook pijnlijk voor de partij.”
Verkade merkt op dat de opkomst laag was bij de verkiezingen, wat traditioneel goed is voor de christelijke partijen omdat hun achterban vaak trouw komt opdagen. “Maar helaas hebben ze dat niet kunnen verzilveren.
Wel is het positief dat de lokale partijen flink hebben gewonnen. Die zijn vaak conservatiever van aard. Wiegel zegt altijd: ‘De meerderheid van de Nederlanders denkt conservatief en rechts.’, dat zie je. Al met al zie ik de winst van het heldere geluid van de SGP en de lokale partijen als een opsteker.”