Tim en Shanna Veerman uit Volendam zijn gelovige ouders van vijf kinderen. Ze voeden hun kinderen op met het woord van God en hebben met school afgesproken dat ze ingelicht zouden worden als er LHBTQ-onderwijs plaats zou vinden in de klas. Echter kwam die waarschuwing vorige week niet en hoorde Shanna dat er een voorstelling van twee zoenende mannen in de klas van hun jonge kinderen zou komen. “Ik heb andere ouders van de kinderen uit de betreffende klas in liefde gewaarschuwd, een avond van tevoren. Dat zorgde voor veel ophef. Het grootste deel van de kinderen uit die klas is weggehouden bij de voorstelling.” Shanna vertelt wat er gebeurde en benadrukt hoe groot de invloed van ouders is.
De kinderen van Tim en Shanna Veerman zitten op een katholieke school in Volendam en er zijn goede contacten met de leerkrachten. De afspraak was al lange tijd gemaakt dat hun kinderen geen LHBTQ-onderwijs hoefden te volgen. Echter was er dit jaar een fusie, met een nieuwe directeur, en merkt Shanna dat die afspraken naar de achtergrond verdwenen zijn.
Aangezien Tim sterk maatschappelijk betrokken is, kreeg hij er al snel lucht van dat er op andere basisscholen in Volendam een voorstelling was van ‘een prinsensprookje’. In een notendop gaat het zo: prins Harry moet van z’n moeder met een vrouw trouwen, maar hij wordt verliefd op z’n vriend Gijs. Samen worden ze een stel en zoenen ze, voor de ogen van kinderen vanaf 6 jaar oud.
Missie
Shanna Veerman ontdekte tevens dat de bedenker van de voorstelling, tevens een van de acteurs, christelijk was opgevoed. “Zijn missie is nu om met name christelijke kinderen te bereiken met dit toneelstuk. Dat is het werk van de vijand, om verwarring te brengen bij onze kostbare kinderen. En het is aan jou en mij als ouder om hiertegen op te staan en een tegen geluid te laten horen. Om de waarheid van God nog harder te laten klinken en om in je God gegeven autoriteit te gaan staan. In alle liefde en met respect voor homoseksuele mensen. God houdt namelijk net zoveel van hen en wil ze trekken naar Zijn Koninkrijk.
Nadat er door de leerkrachten was bevestigd dat de voorstelling de volgende morgen op school gespeeld zou worden, ben ik gelijk in actie gekomen. Ik heb toen gelijk contact opgenomen met juffen en meesters van onze kinderen en een mail gestuurd naar de directeur. Daarnaast heb ik een stuk geschreven, in alle liefde en wijsheid, die ik in de groepsapp van de ouders heb geplaatst. Dat was één avond voor de voorstelling. Ik heb er echt even voor gezeten, om ervoor te zorgen dat het niet veroordelend opgeschreven was – en om juist de leerkrachten te eren. Zij zitten hier ook niet achter en ze weten veel dingen niet eens.”
Losgegaan
Ze vertelt dat het toen behoorlijk los is gegaan. “Heel veel ouders, ook niet-gelovige ouders, zijn aan het denken gezet. In een van de klassen is zelfs meer dan de helft van de kinderen weggehouden bij de voorstelling. Dat is zo’n grote groep geworden, dat de school ook flink aan het nadenken is gezet.”
Omdat er zoveel kinderen niet naar de voorstelling mochten, kon de school ze niet allemaal naar huis sturen. Daarom is er een vervangend programma georganiseerd op de school. De directeur, die zelf geen problemen had met de voorstelling, bood zelfs zijn excuses aan en zei dat ze het vanaf nu anders gaan oppakken en dat ouders ingelicht worden.
Pastorsbijeenkomst
De man van Shanna Veerman, Tim, was de dag ervoor bij een pastors bijeenkomst. Ook daar kwam dit onderwerp ter sprake. Er waren kritische vragen gesteld over de gang van zaken binnen het onderwijs in Nederland . De initiatiefnemer gaf wijze raad en benadrukte om als ouders je vooral te mengen in het gesprek met school en zo een stem te hebben in wat er wel of niet wordt toegestaan in het belang van onze kinderen. Tim voegt toe: “Omdat het woord van God heel erg duidelijk is over het huwelijk tussen een man en vrouw en alles wat met seksualiteit te maken heeft, willen wij onze kinderen eerst zelf vertellen hoe God het huwelijk heeft ingesteld en hoe intimiteit en seksualiteit daarin past.”
Shanna vindt dat ook. “De scholen zijn eigenlijk van de ouders. Als wij ons roeren en onze invloed gebruiken, is dat zo belangrijk. Doe het vooral ook niet alleen als je kritiek hebt. Wees betrokken, kom met leuke ideeën, bemoedig de leerkracht. Als jij betrokken bent bij de school, kun je heel veel betekenen als ouders.”