Thijs Veefkind (23 jaar) is actief als spreker in verschillende gemeentes in Nederland. Afgelopen Opwekking sprak hij samen met zijn vriendin over ‘mentale gezondheid’ bij de teenzone (jongeren tussen de 12 en 17 jaar). “Veel jongeren worstelen met negatieve en destructieve gedachten. Er is vrijheid mogelijk voor deze generatie, daarbij kunnen ze jouw hulp best gebruiken!”
Covid is niemand ontgaan. “We hebben een aantal hectische jaren achter de rug en nog steeds gebeurt er veel in de wereld. Het is een turbulente tijd, waarin jongeren veel worstelen met eenzaamheid en destructieve gedachten. Zelfmoordcijfers nemen toe en steeds meer jongeren worstelen met depressie.” Volgens Thijs heeft dat deels te maken met de digitalisering, in combinatie met de lockdowns. “Jongeren hadden weinig interactie met mensen, alleen online.”
De online-cultuur waarin jongeren zitten, laat vooral het perfecte plaatje zien. “Het is een wereld die gefocust is op het perfectioneren van je lichaam en jong starten met een onderneming om zo snel mogelijk succesvol te zijn. Veel jongeren vergelijken zichzelf daarmee, terwijl ze nog achter hun bureau zitten voor school.” Het vergelijken heeft als resultaat dat jongeren zich niet goed genoeg voelen: ze kunnen onmogelijk voldoen aan de sociale lat die gelegd wordt. “Ook vinden ze het lastig om hierover te praten omdat er een stukje schaamte op rust. Het is kwetsbaar om te vertellen dat je onzeker bent over jezelf.”
Ik vind het erg dat volwassenen denken dat ze niet nodig zijn.
Wat hebben jongeren nodig?
“Halverwege het seminar op Opwekking zagen we hoe de jongeren geraakt werden en begonnen te huilen. Er is een grote nood, en iedereen heeft daar verantwoordelijkheid in.” Jongeren kunnen zelf aan de slag met hun gedachten, maar ze hebben ook iemand nodig om hun worstelingen mee te delen. “Veel jongeren vinden dat lastig omdat ze zich niet goed genoeg voelen om die ruimte te nemen. Tegen hen mogen we zeggen: God vind je waardevol! Je bent belangrijk genoeg om die ruimte te nemen!”
Thijs vergelijkt het wel eens met de rugzak die je draagt als je op reis bent. “Pas als je je rugzak afdoet, voel je hoe zwaar die was. Het is belangrijk om af en toe je rugzak af te doen en te kijken wat erin zit. Door je worstelingen te delen, breng je ze in het licht. En overal waar licht is, kan geen duisternis zijn: God is daar.” En daarbij zijn volwassenen nodig volgens Thijs. “Ik vind het erg dat volwassenen denken dat ze niet nodig zijn. Het is zo waardevol voor jongeren als ze bereid zijn om het gesprek aan te gaan en hun leven met hen te delen! Er mogen meer volwassenen beschikbaar komen voor de jongere generatie. Jongeren zitten op jou te wachten!”
“God zegt dat Hij mensen zoekt die beschikbaar zijn. Hij maakt bekwaam. Je weet misschien niet alles, maar het is goed genoeg om te geven wat je hebt. Ook daarin kun je van zegen zijn.
‘Heb ik wel genoeg levenservaring?’
Veel volwassenen worstelen met de vragen: ‘Wie ben ik om iemand te discipelen? Ben ik wel goed genoeg? En kan ik jongeren wel de juiste dingen vertellen?’ “God zegt dat Hij mensen zoekt die beschikbaar zijn. Hij maakt bekwaam. Je weet misschien niet alles, maar het is goed genoeg om te geven wat je hebt. Ook daarin kun je van zegen zijn.” Dat is je nieuwe Identiteit in Christus. “Je mag leven vanuit de wetenschap dat je goed genoeg bent, en dat het oké is wat je te brengen hebt. God heeft je gemaakt als evenbeeld van de Allerhoogste God. Als je die waarheid aanneemt, verandert je leven compleet.”
In de veiligheid van een relatie kunnen jongeren hun vragen en worstelingen delen.
Heb je praktische handvatten?
“Dring je niet op, maar meld dat je beschikbaar bent. Vraag of de jongere behoefte heeft om te praten over het geloof, of dat ze een bakkie koffie met je willen doen.” Zelf heeft Thijs ook een poos opgetrokken met een volwassene: “Toen mijn mentor voor het eerst naar me toe kwam, zei hij: ‘Ik zie iets van God in jouw leven, ik wil in jou investeren. Zou je het leuk vinden om een keer een bakkie koffie met me te drinken?’ Ik voelde me daardoor echt gezien.”
Het is belangrijk om je geloof en leven met elkaar te delen, de mogelijkheid tot diepere vragen biedt zich dan als vanzelf aan. “In de tijd van Jezus leefden en bewogen de discipelen met en rondom elkaar. Als je dat nu op die manier zou doen, moet je een wooncommunity opstarten, dat is misschien wat veel gevraagd. Toch kun je wel met elkaar optrekken en elkaars leven delen.” Thijs heeft ook vrienden met een mentor. “Sommige eten eens in de twee weken bij hun mentor. Ze maken dan samen een wandeling of gaan een potje voetballen. In de veiligheid van een relatie kunnen ze hun vragen en worstelingen delen.”
Thijs gelooft dat er een nieuwe verbinding nodig is tussen de jongere en oudere generatie. “Weet dat er nood is onder deze jonge gasten. Kerk, het is belangrijk om hier een nieuwe visie op te ontwikkelen!”