Thomas Lijten is nog maar 17 jaar oud wanneer hij in 2016 Ijssalon Zazu opricht in Veenendaal. Vanwege zijn leeftijd was het in eerste instantie niet eens mogelijk om een vergunning te krijgen. Met wat ‘getouwtrek’, zoals hij het zelf zegt, lukt het hem uiteindelijk. Thomas: “Ik zat in een online Facebook groep met 30.000 jonge ondernemers. Ik plaatste daar de vraag: we zijn allemaal jonge ondernemers en willen starten, maar volgens de wetgeving kan dit niet. Wat gaan we hieraan doen?”
Op basis daarvan wordt er een petitie gestart en komt hij via via in contact met de burgemeester van Veenendaal. Die ziet, vanwege de leegstand, de ijssalon van Thomas ook graag van de grond komen. Dit resulteert erin dat er nieuw beleid wordt gemaakt om jong ondernemerschap te stimuleren en er komt een aanpassing in de wet. De ijssalon is daarmee een feit.
Het betekent al snel veel naamsbekendheid en succes voor Thomas. De commissaris van de Koning komt langs, hij wordt overal gevraagd voor interviews, waaronder door de NPO en 3FM. In 2017 wint hij zelfs de Young Creators Award. Alles leek dus voor de wind te gaan. Thomas: “De omzet was goed, alles verliep prima. De ijssalon was mijn alles.” Hij gaat er dan ook voor de volle honderd procent voor. “Alles moest beter en groter. Telkens moest er weer verbouwd worden en muren doorbroken om het nog groter te maken.”
Identiteit
Op een gegeven moment is de identiteit van Thomas volledig verbonden met zijn ijssalon. Hij werkt 7 dagen in de week en tijd voor familie en vrienden is er bijna niet. In 2020 krijgt hij een christelijke vriendin, waarin hij de liefde van Jezus in het gezin heeft ervaren. Dit is een nieuwe ervaring voor Thomas, die van huis uit helemaal niet bekend is met het geloof.
In diezelfde periode gaat het steeds slechter met Thomas: “Ik voelde me ongelukkig omdat ik niet meer wist wie ik zelf was. Alles wat ik deed in de ijssalon was om waardering te krijgen”. Door een samenloop van omstandigheden en omdat de ijssalon op nummer 1 staat, eindigt zijn relatie. “Wederom vluchtte ik in mijn werk, zodat ik niet hoefde te voelen wat er in mijn hoofd omging. Ik ging allemaal ideeën uitwerken voor een 7-gangen dessert, het kon niet op. Toen dacht ik op een gegeven moment: wat ben ik nu eigenlijk aan het doen?”
Dit is het moment dat Thomas beseft dat hij hulp nodig heeft en hij vind dit in een coach die hem begeleid, maar ook bij de (gelovige) ouders van zijn ex-vriendin. Wanneer zijn ex-schoonzusje oppert om naar een worshipavond van Awakening Europe te gaan in de Betteld, besluit Thomas om ook mee te gaan. Daar verandert alles voor hem.
Ontdekkingsreis
Tijdens die avond wordt er gepredikt dat we als christenen vaak te bang zijn om uit te stappen, omwille van wat anderen van ons denken. Dit klikt gelijk met Thomas, hij is namelijk bang wat andere mensen ervan vinden als hij christen zou worden. Wanneer het lied ‘No Longer Slaves’ wordt gezongen, ervaart Thomas een diepe aanraking: “Ken je dat gevoel dat je arm slaapt? Ik had dat in iedere cel van mijn lichaam. Ik stond gewoon in de fik.” De volgende dag heeft hij zijn ‘coming out’ op Instagram en post hij dat God hem heeft vrijgezet. Niet veel later laat hij zich dopen. Zijn prioriteiten beginnen te veranderen: “De ijssalon was niet meer het doel, maar een middel in Zijn Koninkrijk.”
Hij gaat op een ontdekkingsreis als christen en maakt bijzondere dingen mee. Wanneer hij een hernia krijgt met veel pijnlijke uitstraling naar zijn been, waardoor lopen maar moeilijk gaat. Dan hoort hij over de ‘Wonderlijke zondag’ met Martin Koornstra. Wanneer ze bidden voor genezing legt hij zijn hand op de zere plek en wordt volledig genezen. Thomas: “Toen ik voor een controle kwam zeiden de artsen, we kunnen niets meer voor je doen hè? Ik ging van het nemen van zwaardere medicijnen naar niet eens meer een paracetamol nodig hebben.”
I.Scream
Dan krijgt Thomas een woord wat nog lang in zijn hart resoneert: Laat de winst aanwinst zijn. Ook ontvangt hij het woord dat er een muur doorbroken moet worden. Wanneer het duidelijk wordt dat er naast zijn pand een ruimte vrijkomt, besluit hij deze ruimte te kopen, wetende dat God er een plan voor heeft. “Soms moet je ruimte creëren, zodat God erin kan werken.”
Langzaam aan begint er een visie te ontstaan voor de ruimte en er komen woorden in Thomas zijn hoofd op, wat resulteert in een Spoken Word. De focus hiervan zijn de woorden: Ik schreeuw. “Ik geloof dat er zoveel schreeuwen (hartekreten) zijn die gehoord mogen worden. Wij bieden hier een veilige omgeving voor, een ruimte om te delen en praten van hart tot hart.” En zo wordt de stichting I.Scream geboren. Iedere woensdag zijn er worship-avonden, waar mensen worden vrijgezet, genezen, aangeraakt, hersteld en/of gedoopt. Er is ruimte voor de Heilige Geest, waardoor iedere bijeenkomst weer volledig anders is.
Hoewel Thomas niet veel aan marketing doet, komen er overal mensen vandaan die deelnemen aan de avonden. Sommigen reizen zelfs 1,5 uur met het OV. Vooral onder jongeren ziet Thomas veel radicaliteit: “De oudere generatie heeft vaak ‘kerkpijn’, maar de jongere generatie is meestal niet opgegroeid in de (traditionele) kerk. Velen dealen wel met gebrokenheid en depressie. Wanneer ze dan op zoek gaan en God vinden, zijn ze echt radicaal. Wanneer jonge mensen hun leven geven aan Jezus, dan kan ik wel janken, dat vind ik zó mooi. Ik zie dat er een opwekking gaande is onder jongeren.”
Evangelisatie
Aanstaande zaterdag gaat Stichting I.Scream de straat op in Amsterdam, samen met Presence. Ook evangelist Clement van Engel zal hierbij aanwezig zijn. Voor updates over stichting I.Scream bezoek je hun