In mijn bediening als kids- en youth pastor, maar ook als vader van 2 kinderen voel ik mij geroepen om een ander geluid te laten horen over de Netflix-serie “Squid Game”. Het is belangrijk dat ouders van deze serie op de hoogte zijn. Maar voordat ik met de deur in huisval, laten we even bij het begin beginnen. Wat is nu weer Squid Game?
Tekst: Ruben Luijken
Squid Game is een Koreaanse Netflix-serie die in een korte tijd enorm populair is geworden. In de eerste maand heeft de serie 111 miljoen views behaald en dat is daarmee de populairste serie op Netflix in de eerste maand.
Waar gaat het over? Mensen met zeer grote schulden melden zich ‘vrijwillig’ aan om wat kinderspelletjes te spelen, waarvan ze niet weten dat verliezen, de dood zal betekenen. De winnaar wint uiteindelijk een groot geld bedrag om zijn schulden af te lossen.
Kinderspelletjes
Het eerste spelletje dat de deelnemers moeten spelen is Annemaria Koekoek. Normaal gesproken een leuk kinderspelletje, wellicht heeft u het weleens als kind gespeeld en vandaag de dag spelen onze kinderen het nog steeds op het schoolplein of bij de gymles. In Squid Game zit het net even wat anders… de deelnemer wordt nu direct door machines doodgeschoten als hij/zij af is.
Een nare serie als je het mij vraagt. Mijn vrouw en ik zijn direct na de eerste aflevering gestopt, en het liet bij ons een naar gevoel achter. Geen scene of serie waarvan ik zou willen dat mijn kinderen dat zouden zien.
Hoe worden kinderen betrokken in deze serie?
U denkt nu misschien. Waar maak jij je druk om? Het is toch ook een 16+ serie. Kinderen horen dit dus niet te zien? Dat klopt!
Allereerst lijkt de serie interessant voor kinderen omdat er kinderspelletjes worden gespeeld zoals Annemaria Koekoek.
De reden dat er bij mij alarmbellen gingen rinkelen is omdat kinderen er via een omweg naartoe worden ‘gelokt’. Hoe ga ik u nu uitleggen.
U heeft vast wel eens gehoord van Fortnite, Minecraft of Roblox? Dit zijn razend populaire online spelletjes die door heel veel kinderen wereldwijd worden gespeeld. Fortnite heeft alleen al 350 miljoen spelers. Deze spellen worden ook door veel kinderen onder de 12 jaar gespeeld.
De makers van deze spellen spelen natuurlijk graag in op de hypes en trends van het moment en hebben daarom nu alle 3 “Squid Game” spellen geïntrigeerd in hun spelletjes. Op deze manier is Squid Game inmiddels ook bekende content voor kinderen onder de 12 en trouwens ook voor tieners onder de 16 jaar die worden geadviseerd niet te kijken.
Op deze manier worden kinderen toch nieuwsgierig en warm gemaakt naar de serie. Want zoals ik zelf als tiener vaak dacht ‘Wat doet nu ineens dit nieuwe spelletje in mijn spel? En waarom heeft iedereen het erover? Als mijn vrienden het spelen en gezien hebben, dan wil ik het ook beter leren kennen, want ik moet wel kunnen meepraten, misschien ook maar even kijken…’
Ik zie hier een sluw plan van de vijand om een weg te vinden kinderen naar deze duistere serie toe te trekken. Wat in deze serie gebeurt is niet van God, want God is een God van leven, vrede, hoop. Er zit een duister sfeertje achter deze serie en daarom wil ik dit aan het licht brengen, zodat we met elkaar waakzaam zijn voor onze kinderen.
Jonge kinderen van laten we zeggen bassischool leeftijd vinden het nog moeilijk om echt van nep te onderscheiden. Grote kans dat ze er nachtmerries of angsten krijgen. Ook is de morele kompas nog snel te beïnvloeden. We willen toch niet dat dit normaal voor hen gaat worden?
Schoolplein
Afgelopen weken heb ik meerdere keren in het nieuws gelezen dat kinderen op schoolpleinen het na spelen. Dus dat betekend de versie Annemarie Koekoek, met dood neervallen als je af bent. Helaas ontstaat er ook vaak ruzie. Want de serie leert een kind nou eenmaal dat agressie erbij hoort als je af bent?
Een leuk en onschuldig kinderspelletje heeft een nare lading gekregen. Onze zoon Levi van 4 vindt de originele Annemarie Koekoek een prachtig spelletje om te spelen. Hoe ga ik het hem uitleggen als die van andere oudere kinderen op het schoolplein dood neer moest vallen?
Wat kunnen we doen?
Ik hoor u denken ”Je kan er niks aan doen Ruben, de kinderen kijken het toch wel.” Mijn advies of bemoediging aan alle ouders met kinderen of mensen die veel met kinderen werken, laten we doen wat we WEL kunnen doen.
Laten we met onze kinderen erover praten. Het leven dat we van God gekregen hebben is geen spelletje, maar een gift van Hem. We hebben er maar één, en dat ruil je niet in voor heel veel geld.
Bedenk goed of je wilt dat je kinderen deze serie gaan zien of zullen gaan naspelen op Fortnite, Minecraft of Roblox en dan nieuwsgierig zullen worden voor de echte serie.
Ga bijvoorbeeld na hoe makkelijk uw kinderen op uw Netflix account kunnen, want daar zijn ze heel handig in. Op Tik-Tok staan ook veel stukjes van de serie online. Tik-Tok heeft bijvoorbeeld een “Parent control” modus, zodat u als ouder beter toezicht kunt houden. Pak niet meteen de telefoon af, maar leg ze uit waarom je liever niet hebt dat ze de serie kijken. Houd het gesprek open, zodat ze ook durven te praten als ze het wel al hebben gezien.
Christen zijn en Netflix
Maak ik van alle Netflix-series een probleem? Nee hoor, ik ga niet het heilige boontje spelen hier. Ik heb ook een Netflix-account en vind een serie kijken zo af en toe leuk en ontspannen. Squid Game schoot bij mij wel in het verkeerde keelgat. Ik wil graag doen wat het beste is voor mijn geest, ziel en lichaam en ik denk dat Squid Game er eentje is die mij persoonlijk geen goed gaat doen. Ik kan dit niet voor u bepalen, ieder mag dit voor zichzelf bepalen.
Een paar vragen die ik mij vaak stel bij een film of netlfix serie: Is dit goed voor mijn ziel? Helpt het mij dichter naar God toe? Geeft het mij vrede? Creëert dit een honger naar meer van God?
Ruben Luijken is jeugdleider van City Life Church in Den Haag.