Hadden we het gister over de impact van de maatregelen voor de kunstenaars, ook voor de kwetsbaren en daklozen is de impact groot. Niet alleen in Nederland maar ook in die landen waar de armoede al zo groot was. We spreken met Erika Molenaar van Stichting tot Heil des Volks en met Jirska Alberts van Stichting Compassion.
Erika woont en werkt in de Jordaan en ziet de impact van deze pandemie op de daklozen van Amsterdam dagelijks. “Niet makkelijk om in deze koude maanden nergens naar een toilet te kunnen! Er zijn ook weinig mensen op straat om klusjes voor te doen of wat van te ontvangen. Zo mogen ze zelfs niet meer bij de MacDonalds zitten om het internet te gebruiken of even op te warmen. Het voordeel van deze strenge coronamaatregelen is wel dat de nachtopvang daardoor meer open is, wat normaal alleen gebeurt als het echt koud is.”
“Mattheüs 25 is er duidelijk over: toen ik honger had, gaf jij me te eten”
En hoe is het met de sociaal kwetsbaren in deze eenzame tijd? “Deze mensen aan de rand van onze samenleving hebben het dubbel zo zwaar. Degene die geen netwerk hebben, kunnen nergens heen en zitten geïsoleerd in huis. Depressie en verwaarlozing nemen toe.’
Als we Erika vragen wat christenen in Nederland kunnen doen voor daklozen in hun eigen woonplaats, antwoordt ze: “Mattheüs 25 is er duidelijk over: ‘Toen ik honger had, gaf jij me te eten!’ Geld geven aan iemand die dakloos is, vind ik onverstandig. Vaak wordt daar de verslaving mee in stand gehouden. Veel beter is het om dan geld te geven aan de organisaties die al hulpverlenen. Of werk eens mee als vrijwilliger!
Maar bovenal heb oog voor de ander. Maak eens een praatje van mens tot mens en toon oprechte interesse als gelijken. Wat ik zelf nog wel eens doe als iemand om geld vraagt, is om hem of haar mee te nemen naar de supermarkt, waar dan zelf een mandje gevuld wordt wat ik betaal.
Wat we allemaal als mens nodig hebben, is om elkaar in gelijkwaardigheid en met respect te behandelen. Jezus was daar goed in en wij mogen Hem navolgen. Er gaat niets boven oprechte aandacht en liefde!”
Wereldwijde impact
Een organisatie die de impact van de pandemie wereldwijd ervaart, is Compassion. Zij zetten zich in 25 landen in om kinderen te redden uit armoede. Dit doen ze door te werken met de lokale kerken. Jirska vertelt: “Veel projecten moesten sluiten omdat landen in lockdown gingen. Gelukkig blijven kerken open en konden de medewerkers via de kerk betrokken blijven bij de kinderen. Zo bezoeken ze de gezinnen regelmatig en vanwege de grote hongersnood (doordat velen hun baan verloren en de prijzen stegen) worden er voedsel en hygiènepakketten uitgedeeld.
“Gevolgen pandemie: meer honger, meer uitbuiting, meer seksueel geweld en kinderarbeid”
Wat zien de medewerkers in deze toch al arme gezinnen? “De kinderen hebben niet veel te doen, er is geen speelgoed of online school en de ouders ervaren vaak veel stress en spanning door geldnood. Hierdoor wordt er sneller een klap uitgedeeld of geschreeuwd. Maar ook seksueel geweld komt veel vaker voor.”
Kun je daar iets meer over vertellen? “Vanuit Westerse landen neemt sinds de pandemie de vraag naar webcamsex toe. Als dat de enige manier is om inkomsten te krijgen, dan wordt dat toch door ouders ingezet, met alle gevolgen van dien. Je kunt het eigenlijk zo stellen, de gevolgen van de pandemie zijn meer honger, meer uitbuiting, meer seksueel geweld en meer kinderarbeid.
Een van de vele voorbeelden is Deborah uit Oeganda. Ze is 11 jaar en Compassion sprak met haar moeder: ‘Deborahs moeder Aida vertelt dat ze haar baan in een schoolkantine is kwijtgeraakt. Haar man werkt ver weg om een klein beetje geld binnen te brengen en ondertussen klopt de huurbaas regelmatig op de deur van haar huisje waar ze samen met vijf kinderen woont. Elke dag is het spannend of ze het weer gaan redden. Soms krijgen ze maispap te eten maar hebben ze geen houtskool om het op te warmen. Constant is er de zorg of de kinderen die dag gevoed worden en niet op het verkeerde pad raken.”
Wereldwijd
Wat kunnen christenen doen? “Het is heel goed dat we beseffen dat, hoe moeilijk de omstandigheden in Nederland ook zijn, er wereldwijd enorm wordt geleden door de gevolgen van deze pandemie. Het is geweldig dat we geld geven voor allerlei organisaties die zich inzetten voor deze allerarmsten op aarde. Vergeet ook niet te bidden en wees betrokken door je in te zetten voor een organisatie of project. Sponsors roepen we op om extra brieven te schrijven met woorden van bemoediging en hoop! Ik denk dat de armen de rekening betalen van deze pandemie. Ze hebben onze steun hard nodig!”