Afgelopen maandag werd de coalitie bekend gemaakt na de langste kabinetsformatie ooit: Rutte IV zal bestaan uit het VVD, CDA, ChristenUnie en D66. Boven het coalitieakkoord staat de titel: ‘Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst.’ Gert-Jan Segers en Kees van der Staaij reageren.
Terugblik
Segers geeft in zijn reactie een korte terugblik. “Ik kan me geen jaar herinneren met zoveel onrust. Corona lijkt ons uit elkaar te duwen. De polarisatie verdeelt ons, is naar binnen gekropen op ons werk, in onze families, onze kerken. Onzekerheid over de toekomst, onze vrijheden, onze gezondheid: ze raken onze onderlinge verhoudingen tot aan de keukentafel toe.
De politiek wakkert die onrust ook nog eens flink aan. In Den Haag is dit een jaar van verdeeldheid, bittere debatten, harde woorden, wantrouwen. Het cynisme over politiek is ook fors. En ik snap dat. Door de kinderopvangtoeslag en het falen rond de hersteloperatie in Groningen is de boosheid op alles wat met de overheid te maken misschien wel groter dan ooit. Overheid en politiek waren te vaak bezig met zichzelf, in plaats van met de mensen die ze moeten dienen.”
De voorman van de CU geeft toe dat het niet gemakkelijk is om met deze omstandigheden deel te nemen aan een coalitie. Ook geeft hij aan dat dit helemaal het plan niet was. Aan de andere kant is het ook bijzonder dat er opnieuw christenen terug te vinden zijn op deze belangrijke plek in de samenleving.
Van der Staaij geeft aan dat “het goed is dat – zo lang na de verkiezingen en een turbulente formatieperiode – de normale politieke en staatsrechtelijke verhoudingen weer hersteld worden. Zeker in een tijd waarin er grote vragen spelen, zoals de omgang met corona, stikstof en de woningnood, is het belangrijk dat er een volwaardig kabinet is dat toekomstgericht beleid kan maken, een kabinet dat daarop aanspreekbaar is en bovendien: controleerbaar,”
‘Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst’
Juist in een tijd waarin er veel verdeeldheid is, stelt de coalitie veel vragen: “Hoe houden we de boel bij elkaar? Kunnen we ook in het dagelijks leven van mensen laten zien dat we hier niet alleen voor onszelf leven, maar juist ook voor onze naaste?”
Veel mensen zijn teleurgesteld geraakt door de toeslagen affaire of de besluiten rond de aardbevingsschade in Groningen. “De anonieme overheid die zij tegenover zich vonden, moet weer een mensgerichte overheid worden, met wetten die deugen en loketten waarachter mensen zitten die kunnen luisteren en helpen. Dit coalitieakkoord verandert ook in dat opzicht de koers.”
Het vooruitkijken naar de toekomst is een uitspraak die voor Segers vooral draait om de volgende generatie. Daarvoor wordt veel geld uitgetrokken: “Voor klimaat, voor betaalbaar wonen, voor perspectief voor gezinnen, voor beter onderwijs, voor een toekomst voor de boeren met kringlooplandbouw en voor goede zorg. We zetten een koers uit voor een langere tijd, meerdere kabinetsperiodes, waarin we zelf de eerste betekenisvolle stappen zullen zetten.”
Van der Staaij heeft gemengde gevoelens bij een aantal punten uit het coalitieakkoord. “De versterking van politie, justitie en defensie is positief. Maar als ik de passages over medische-ethische kwesties, het regenboogakkoord en de vrijheid van onderwijs lees, dan ben ik er absoluut niet gerust op welke kant het opgaat. Daarnaast vrees ik dat de financiële rekening van alle plannen bij de jongere generaties belandt. Financiële degelijkheid hoort een basisregel te zijn van goed beleid.”
De eerste stap
De verdeeldheid in het land maakt het de regering niet makkelijk. “Het enige wat we kunnen doen om langzaam uit dat wak van wantrouwen te komen, is onze mooie woorden omzetten in betekenisvolle daden. Is samen recht te doen aan heel reële noden van grote groepen mensen in onze samenleving. Beter zorg dragen voor de schepping. Is impact hebben met onze diepgevoelde idealen.”
Afsluiting
Segers sluit zijn reactie met de verklaring: “Als kinderen van het Licht en navolgers van Christus zijn we geroepen om het goede te doen, het zout van de wereld te zijn, iets van Gods liefde en licht te laten zien in wat we doen. Juist ook als het donker is. Dat is wat we willen gaan doen. Met de moed van de hoop. Onder de zegen van onze goede God.”
Lees hier de volledige reacties op de coalitievorming van Gert-Jan Segers en Kees van der Staaij.
Ik moet het toch even kwijt: ik vind het bijna onwerkelijk om dit te lezen. Ik lees veel algemeenheden onder een weeïg, christelijk sausje. Terwijl de olifant in de kamer niet wordt benoemd: de aanhoudende corona gekte en de bijbehorende leugens, waarop het huidige beleid is gestoeld. De journalistieke censuur en de vaccinatiedrang richting gezonde mensen ( jongeren en kinderen) door een demissionair kabinet spreken boekdelen. Als het dagelijkse leven van 17 miljoen mensen in Nederland constant wordt beïnvloedt, mag je dit niet wegwuiven met woorden als “de boel bij elkaar houden” en “ook leven voor onze naaste”.