Ondernemer en politiek commentator Cor Verkade is bezorgd over het nieuwe kabinetsbeleid, maar beseft tegelijkertijd dat er genoeg opties waren die nóg slechter waren voor Nederland, vertelt hij. “Dit is waarschijnlijk het laatste kabinet dat opkomt voor de onderwijsvrijheid in artikel 23, dus daar mogen we de heer Segers dankbaar voor zijn. Tegelijkertijd maak ik me grote zorgen over hoe dit kabinet onbesuisd geld over de balk gooit en onze toekomst daarmee compleet op het spel zet.”
Verkade gaat in dit gesprek wat kabinetsbesluiten langs en geeft zijn analyse. Hij begint met een positieve noot. “Ik vind het heel fijn dat er twee christelijke partijen in het kabinet zitten en ik hoop heel erg dat de ChristenUnie het christelijke karakter van het CDA wat aanwakkert. Net zoals twee kooltjes die elkaar nodig hebben om warm gehouden te worden.
Ik zie er ook naar uit dat de SGP de christelijke oppositie-kar gaat trekken. JA21 zal de SGP daar een beetje bij helpen. Nicki Pouw-Verweij van JA21 strijd hard tegen ontwikkelingen rondom abortus en euthanasie. Zij zijn in de Eerste Kamer een grote partij.”
Niet ontevreden
Op het eerste gezicht is Verkade niet ontevreden over het kabinet. “Dit was gezien de verkiezingsuitslag nog het beste dat we konden krijgen. Ik heb veel respect voor Gert-Jan Segers, dat hij onderhandelt met mevrouw Kaag die samenwerken met hem ‘een roestige auto’ noemt.”
Verkade vindt ook dat relatief gezien een aantal punten van de ChristenUnie zijn terug te vinden in het akkoord. “Er is bijvoorbeeld afgesproken dat mevrouw Kaag vier jaar lang niet mag rommelen aan artikel 23, over onderwijsvrijheid. Dat is positief voor het christelijk onderwijs. Gelukkig hebben CU en CDA kunnen zorgen dat artikel 23 van de Grondwet (onderwijsvrijheid) blijft bestaan, maar het is wel heel vreemd geformuleerd in het regeerakkoord. Zo van: ‘Alles wat ik fout vind, mag toch al niet en daarom mag artikel 23 nog blijven bestaan’ en in die formulering zie ik een soort Kaag-constructie. Ik ben er niet gerust op wat dat gaat betekenen in de praktijk.”
“Dit is als een huwelijk van vier mensen, waarbij er twee de vrijheid krijgen om vreemd te gaan.”
Over abortus staat in het akkoord dat het kabinet dat wil verminderen. Tegelijkertijd hebben D66 en de VVD de vrijheid om met wetsvoorstellen te komen. “Dit is als een huwelijk van vier mensen, waarbij er twee de vrijheid krijgen om vreemd te gaan. Ik weet niet wat ik daarvan moet denken.”
“Tegelijkertijd moeten wij als toeschouwers niet onderschatten wat er in de achterkamertjes gebeurt. De ChristenUnie weet ontzettend veel tegen te houden, waar wij niet van op de hoogte zijn. Inderdaad klinkt de kritiek dat de CU van kleur verflauwt, maar ze hebben invloed en voor het oppositiegeluid hebben we de SGP nog.”
Dat het kabinet voor de tweestatenoplossing voor Israël is, kan ook de instemming krijgen van Verkade.
Kernenergie
“En kernenergie, fantastisch!”, zegt hij. “Eindelijk een kabinet dat hier eerlijk over is. We worden al jarenlang gegijzeld door een achterhaalde visie hierop. De ramp in Tsjernobyl, waarbij een kerncentrale ontplofte, wordt steeds gebruikt om de ontwikkeling tegen te houden. Terwijl kernenergie veel schoner is dan al die gekke windmolens door het hele land. Dat laatste is nog slecht voor de natuur ook. De technologie rondom kerncentrales is veel veiliger geworden, dus de bedreiging ervan is nihil. Mooi dat we nu met twee kerncentrales beginnen. Voor CO-2 neutraliteit hebben we er tien nodig en is twee alvast een mooi begin.”
Tegelijkertijd maakt Verkade zich grote zorgen hoe sterk het kabinet investeert in klimaat en stikstof. Daar gaat in totaal 60 miljard naartoe. “Het probleem bij al die royale uitgaven is dat het tekort alleen maar groter wordt. Onze financiële deugdelijkheid hebben we verloren. De overheidsinvloed is groter en als ze een dikkere vinger in de pap hebben, wordt de bevolking daar meestal niet gelukkiger van.
We hadden al een grote schuld, nu komt daar de coronaschuld bij en vervolgens ook nog eens de klimaatschuld. Dat is een enorme last op de volgende generatie.”
Rondstrooien
“De tijd van Colijn of Zalm zijn we helaas kwijt. Het hoort bij de tijdsgeest om als een sinterklaas cadeaus rond te strooien, om het volk blij te houden. De toekomst, met een alomtegenwoordige overheid, ziet er echt niet rooskleurig uit.
Is er nog licht aan het einde van de tunnel? Dat is dat we de terugkomst van Jezus Christus mogen verwachten. De weeën die we nu zien, zullen leiden tot een hele mooie geboorte.”