Makelaar en ChristenUnie-lid Gaetan Mbwete maakt zich al lange tijd sterk voor het lot van vele gebouw-loze kerken in Nederland. Met name migrantenkerken komen vaak op straat te staan, vaak omdat de overheid te weinig ruimte faciliteert, zegt hij. “Onder de noemer ‘kerken krimpen’, zijn kerkgenootschappen vaak enorm de dupe”, vertelde hij ook al eerder in een interview met revive. Zijn motie op het ChristenUnie-congres onder de titel ‘Geef kerken de ruimte’ is echter afgelopen zaterdag aangenomen, en Gaetan legt uit waarom dit een belangrijke stap is in de strijd voor huisvesting van kerken!
Maar liefst 92,1 procent van de CU-leden stemde voor, maar een klein gedeelte 7,9% stemde tegen. Alleen al de bewustwording van het probleem, is winst, zegt Gaetan. “Wat je ziet, is dat dit probleem speelt in grootstedelijke gebieden, maar daarbuiten is het vaak onbekend. Op dit moment ben ik in opdracht van Samen Kerk in Nederland, koepelorganisatie van migrantenkerken, mijn onderzoek aan het afronden naar het huisvestingsproblematiek van (migranten) kerken. In het onderzoek heb ik knelpunten waar kerkgenootschappen tegen aanlopen in kaart gebracht. Tevens heb ik aanbevelingen benoemd om deze knelpunten op te lossen. Dit resulteerde in ongebruikelijk uitgebreide motie met veel concrete aanbevelingen. De gunstige bijeffect is dat iedereen op de hoogte is van de problematiek en de mogelijke oplossingen, op zowel landelijk als provinciaal en lokaal niveau.”
Toen Gaetan tot bekering kwam, dacht hij dat een logische stap zou zijn dat hij pastor zou worden. Te vaak heerst het idee dat ‘de podium bediening het ultieme is’ in de kerk, en vooral in evangelische / pinkster (migranten) kerken. Maar God heeft een andere taak voor hem in dit seizoen, zegt Gaetan, en hij ziet hoe het ‘makelaarschap’ een bediening op zich is. Er is een enorm kerkenhuisvestingprobleem en een groot gebrek aan organisatie en kennis binnen bepaalde (migranten)kerken om dit op te lossen. Een van de pijlers van het onderzoek dat binnenkort gepubliceerd wordt is toerusting van kerken. Hierbij moet je denken aan het training en onderwijzen van kerken als het gaat om materiële zaken als vastgoed. Op dat gebied kunnen heel veel (migranten) kerken stappen in maken.
Op de agenda
Gaetan pakt deze handschoen nu op en ziet beweging in de zaak komen. Naast media-aandacht en vele zaken die hij voerde, is zo’n uitslag op het CU-congres belangrijk. “Kijk, vanuit het ChristenUnie congres kunnen de ChristenUnie fracties op lokaal, provinciaal en landelijk niveau niet verplicht worden om alle aanbevelingen over te nemen uit de motie, maar dit is een signaal. De CU zegt nu tegen alle fracties: ‘besteed hier aandacht aan’, het staat nu officieel op de agenda. De concrete vervolg stap is om samen met experts, denk aan juristen, planologen, architecten, beleidsbepalers om met elkaar in gesprek te gaan om samen tot een haalbare plan te komen.”
De ChristenUnie is sowieso een belangrijke pijler in dit verhaal. Minister Carola Schouten heeft tijdens een bijeenkomst met kerkgenootschappen in Capelle aan den IJssel aangegeven religieuze organisaties, waaronder kerken een belangrijke partner zijn bij het bestrijden van armoede. “Dat helpt, maar nu moet er een geluid komen vanuit de Tweede Kamer.”
Niet polderen
Toch is Gaetan Mbwete niet van plan om jaren te blijven polderen rondom dit thema. Hij is duidelijk: “Ik ben wel op een punt gekomen er nu echt iets moet gebeuren. Laat de politiek, bestuurders en beleidsbepalers maar kleur gaan bekennen. Als zij niet gaan onderkennen dat vrijheid van Godsdienst gepaard gaat met het beschikbaar stellen van fysieke ruimte, dan moeten kerkgenootschappen hun gelijk op een andere manier halen, denk aan rechtszaken.
De vrijheid van godsdienst is in het geding. Of de kerk nu wel of niet maatschappelijk betrokken is, je moet kunnen samenkomen om te bidden. Als dit beperkt wordt door een gebrek aan ruimte – mede door weinig welwillendheid om oplossingen te vinden -, raakt dit de godsdienstvrijheid. We zullen met tact en wijsheid te werk gaan, maar er moet echt iets veranderen. Mijn hart brandt hiervoor!”