Het zorgsysteem in Nederland werkt tot nog toe voor veel mensen goed, maar er zijn ook situaties waar mensen tussen wal en schip vallen. Een van de krachten van Teen Challenge Nederland is het in de bres springen voor juist die mensen, met haar hulpverleningsorganisatie CYAN Zorg. Nu er veel veranderingen in de maatschappij gaande zijn door de coronacrisis en de energiecrisis, heeft Teen Challenge speciaal het fonds ‘Tussen wal en schip’ opgericht om nog meer mensen te kunnen helpen die anders in een gat zouden vallen.
“Wanneer mensen zich aanmelden voor een instelling, gaan er soms maanden overheen voordat ze een zorgindicatie krijgen”, legt woordvoerder van Teen Challenge, Wilbert de Goei uit. “Pas als er een zorgindicatie is, heeft een persoon recht op vergoeding en kan hij/zij bij een zorginstelling terecht, als er geen wachtlijst is.
Ook kan het zijn dat een persoon een zorgindicatie heeft aangevraagd en te horen krijgt dat zijn/haar probleem niet groot genoeg is voor een zorgindicatie. Iemand die door een scheiding niet meer thuis kan wonen en aan de alcohol is, maar nog niet verslaafd is, en zich depressief voelt, maar nog niet gediagnosticeerd is met depressie bijvoorbeeld. Ook deze persoon kan niet bij een zorginstelling terecht en moet zich alleen zien te redden.
Mensen zeggen vaak: ‘Als je hier komt, voelt het als thuis’.”
Verder zijn er situaties waarbij mensen met een trauma recht hebben op vergoeding van een aantal behandelingen van traumahulpverlening. Soms zijn er echter meer sessies nodig dan vergoed worden, maar heeft de betreffende persoon daar geen geld voor.
Dan zijn er nog jongeren die tot voor kort tot hun 18e door jeugdzorg werden geholpen, maar er vanaf hun 18e plotseling alleen voor kwamen te staan. (Gelukkig komt daar in de maatschappij al wel steeds meer aandacht voor.)
Teen Challenge zorgt er al jaren voor dat mensen in al deze situaties wel hulp kunnen krijgen. Ze kunnen terecht bij CYAN Zorg waar met professionals gewerkt wordt, maar waar mensen ook het gevoel krijgen dat ze opgevangen worden in een familie. Mensen zeggen vaak: ‘Als je hier komt, voelt het als thuis. Iedereen gaat heel normaal met je om, er is gelijkwaardigheid.’ Het echt zijn en het leven met elkaar delen, geeft meerwaarde. Iedereen is welkom, gelovig of ongelovig.”
Christelijke zorg betaalbaar
“Onder andere door middel van de kringloopwinkel CYAN Kringloop genereert Teen Challenge financiën om al deze hulp te kunnen bekostigen”, vertelt De Goei verder. “Het fonds ‘Tussen wal en schip’ is een stap om de financiën voor hulp aan deze groepen mensen door te kunnen laten gaan en wellicht uit te kunnen breiden.
Nu in de maatschappij armoede toeneemt en zorginstellingen te maken hebben met steeds hogere energiekosten, is het fonds een manier om een tweede stroom aan financiën te ontwikkelen waarbij christelijke zorg betaalbaar kan worden gemaakt en gehouden.”
Betrokken zijn
Teen Challenge werkt graag samen met kerken en lokale ondernemingen en heeft voor de lancering van het fonds speciaal een ondernemersevent gehouden. Afgelopen donderdag waren ondernemers welkom in Heerhugowaard om te ontdekken wat zij kunnen betekenen en hoe zij een rol kunnen spelen in het voorzien in lokale nood. De Goei noemde het een geslaagde avond. “Het was een goed begin.”
Als een bedrijf oog heeft voor de eigen omgeving, zal de omgeving ook het bedrijf steunen. Daardoor groeit de samenleving in financiën.”
Volgens De Goei kan het positief werken voor bedrijven om betrokken te zijn bij lokale nood. “Als een bedrijf oog heeft voor de eigen omgeving, zal de omgeving ook het bedrijf steunen. Daardoor groeit de samenleving in financiën”, zegt hij. “Als het financieel goed gaat met de samenleving, neemt ook de criminaliteit af en daar heeft het bedrijf weer baat bij. Ondernemen in de context van een groter geheel helpt om echt een zegen te zijn voor de omgeving.”
Helpen
Maar ook individuen kunnen dit initiatief steunen, laat hij weten. “Met Teen Challenge Nederland willen we in de komende zes maanden vijf mensen die beleidsmatig tussen wal en schip dreigen te raken, helpen om weer op eigen benen te gaan staan. In totaal zal dat €24.950,- kosten. Eén persoon één nacht opvangen, kost zo’n €28,-. Hoe meer mensen dit initiatief willen steunen door te doneren aan het fonds, hoe meer mensen we kunnen helpen.
Als het fonds goed van de grond komt in deze tijd, kunnen er steeds meer van dit soort initiatieven komen”, besluit De Goei. “Als we steeds meer sociaal ondernemen en dat combineren met missie, geloof ik dat we de samenleving werkelijk tot zegen kunnen zijn.”
Voor meer info over het fonds of om een bedrag te doneren, klik hier.