In een samenleving waar contact met anderen steeds oppervlakkiger wordt en het moeilijk is om je christelijk geloof in het dagelijks leven echt te praktiseren, is er een baken van licht. LightHouse Community Ede is een plek waar studenten en net afgestudeerden als community leven, elkaar aanscherpen en zichtbaar zijn voor de buurt. Joost Wessels, een van de bewoners, vertelt: “De community geeft ons een kans voor discipelschap en groei in ons persoonlijke geloof. Daarnaast staat onze deur open voor iedereen die behoefte heeft aan gebed, een luisterend oor of even een (goed) gesprek. Iedereen is welkom. We willen een plek creëren waar gelovige en niet-gelovige mensen iets van de goedheid en liefde van God mogen proeven.’’ Joost deelt hier zijn verhaal over hoe hij betrokken raakte bij de community.
Joost is 25 jaar en werkt als maatschappelijk werker in Arnhem. Vijf jaar geleden gooide hij zijn leven helemaal om: “Daarvoor had ik een mbo-opleiding gedaan in de sector transport en logistiek. Ik heb twee jaar op een vrachtwagen gereden, maar ik wist niet goed wat ik later wilde doen met mijn leven. Dus heb ik besloten om het EH-basisjaar te gaan volgen.’’ Binnen twee weken op de opleiding, raakte God Joost aan tijdens een conferentie. “Ik besefte dat ik God zo erg nodig had en heb het toen echt uitgeschreeuwd naar Hem. Vanaf dat moment is mijn leven 180 graden gedraaid. Ik leerde God en mijzelf gedurende het jaar steeds beter kennen en ik ontdekte dat ik een hart voor mensen heb en dat er een zorgzame kant in me zit. Ik besloot toen om Social Work te gaan studeren.”
Het zou een plek worden waar Jezus centraal staat, waar we God mogen zoeken en waar we voor Hem mogen knielen. En een plek waar mensen van alle kanten naar toe komen om hun lasten neer te leggen.
Tijdens zijn studie sluit Joost zich aan bij de studentenvereniging Navigators in Ede. “We hadden daar een gebedsgroep waarmee we een tijd van aanbidding en gebed namen. Daarnaast luisterden we naar wat God tot ons wilde zeggen. Toen de gebedsgroep in de zomervakantie uit elkaar viel, bleef ik met mijn goede vriend, Jelle Koch, avonden apart zetten om God te zoeken in gebed en aanbidding.”
Tijdens een avond als deze sprak God voor het eerst over een community waar de jongens in terecht zouden komen. “Jelle zag een beeld voor zich van een huiskamer en een kruis in het midden. In het beeld knielde Jelle en ik onder het kruis. Op dat moment kwamen er van alle kanten mensen aangelopen om hetzelfde te doen. Op het moment dat Jelle vertelde wat hij zag, zag ik het ook.” De maanden erop laat God steeds meer zien: “Het zou een plek worden waar Jezus centraal staat, waar we God mogen zoeken en waar we voor Hem mogen knielen. En een plek waar mensen van alle kanten naartoe komen om hun lasten neer te leggen.”
“In de huiskamer lagen twee houten balken op elkaar gestapeld. Toen Jelle ze in elkaar schoof bleek het een kruis te zijn – precies wat we hadden gezien in het beeld het jaar ervoor.”
Wachten op een open deur
Omdat Jelle en Joost op financieel gebied geen mogelijkheid zien om dit idee werkelijkheid te laten worden, beginnen ze ervoor te bidden. “Na een maand kwam er iemand op ons pad met precies dezelfde visie, Joost van Heusden. Hij heeft LightHouse Community opgericht om in heel Nederland dit soort communities te helpen ontwikkelen. We hebben maanden samen gebeden en gezocht naar een geschikte plek, maar alle deuren gingen dicht.” In januari dit jaar ging er onverwachts toch een deur open. “Een collega van Joost van Heusden, zendeling in Engeland, zei opeens aan de telefoon: ‘Ik weet nog wel een huis in Ede dat misschien geschikt is. Je kunt daar wel eens kijken.” De eigenaars bleken het huis de week erop bij de makelaars te willen aanbieden. Ze waren christen en enthousiast over het idee van LightHouse Community. “Het huis was perfect: het had een grote woonkamer waar we mensen zouden kunnen uitnodigen voor gebedsavonden en aanbidding. Het had 5 slaapkamers en het had de juiste vergunningen. Bovendien lagen in de huiskamer twee houten balken op elkaar gestapeld. Toen Jelle ze in elkaar schoof, bleek het een kruis te zijn – precies wat we hadden gezien in het beeld het jaar ervoor. Dit was het huis dat God voor ons op het oog had.”
Op een laagdrempelige manier kunnen we elkaar en anderen helpen groeien als volgelingen van Jezus, in gebed en door gesprekken heen.
De uitdaging van financiën
De volgende uitdaging is het vinden van genoeg financiën om het huis te kunnen kopen. “Op dat moment had één investeerder al toegezegd de eerste LightHouse Community mede mogelijk te maken, maar dat was nog niet genoeg voor het benodigde bedrag. Binnen vier weken zouden we de rest gefinancierd moeten krijgen.”
Twee dagen voor de deadline lijkt het plan te zijn mislukt: er is nog maar veertig procent toegezegd van het volledige bedrag. “Als er een ding is dat ik van dit avontuur heb geleerd, is dat je niet naar omstandigheden moet kijken. Ook als iets menselijk gezien onmogelijk lijkt, doet God wat Hij belooft: als Hij heeft gesproken, zal Hij Zijn plan ook uitwerken!” Een dag voor de deadline zegt een nieuwe partij defenitief toe het resterende geldbedrag te investeren. De koop van het huis gaat door. Op 1 juli krijgen de jongens de sleutel en worden er nog drie geschikte huisgenoten gevonden. LightHouse Community Ede is gestart.
Joost: “Wanneer je klaar bent met je studie kun je in een gat terechtkomen. Je verlaat je school en de studentenvereniging. Maar dan? Met elkaar en voor de buurt hopen wij een plek te zijn die de kerk aanvult en gemeenschap biedt. Op een laagdrempelige manier kunnen we elkaar en anderen helpen groeien als volgelingen van Jezus, in gebed en door gesprekken heen.” En Joost zijn droom? “Dat ongelovige mensen uit de omgeving in aanraking komen met Jezus.”
Via de site van LightHouse Community kun je meer ontdekken over de visie van het project