Invoering van het 2G- of 3G-systeem remt op dit moment nauwelijks het aantal coronabesmettingen. “Op basis van ons onderzoek wordt het 2G- of 3G-beleid moeilijker te verdedigen”, stelt onderzoeksleider Niek Mouter van de TU Delft, meldt de NOS.
Het invoeren van de 2G-maatregel op alle plekken buiten school en werk om, zou er in het gunstigste scenario toe kunnen leiden dat het reproductiegetal met een kleine 10 procent afneemt. Dat getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt.
Bij 3G zou het reproductiegetal met 5 procent afnemen. Zowel de invoering van 2G als 3G is bij lange na niet voldoende om dat getal onder de 1 te krijgen en dus de epidemie te laten afnemen.
Minder effectief geworden
In opdracht van het ministerie van Volkgsgezondheid onderzochten de TU Delft en UMC Utrecht de effectiviteit van de verschillende coronatoegangsbewijzen: 1G, waarbij alleen geteste personen toegang krijgen; 2G, waarbij dat geldt voor genezen en gevaccineerde personen; en 3G, waarbij genezen, geteste en gevaccineerde personen bijvoorbeeld bij een restaurant naar binnen mogen.
Dat het coronatoegangsbewijs minder effectief is geworden, komt vooral doordat de effectiviteit van vaccins is afgenomen. Ook het boostervaccin biedt geen optimale bescherming tegen besmetting. “Stel dat we nu een kneitergoed omikronvaccin krijgen, dan verandert de situatie mogelijk”, denkt Mouter.
Het 1G-beleid, waarbij iedereen is getest, zou een stuk effectiever zijn: dat zou het reproductiegetal met 45 procent kunnen laten dalen, in het gunstigste scenario. Maar ook met deze afname komt het reproductiegetal niet onder de 1. Mouter: “Het is niet mogelijk nu met welke vorm van coronatoegangsbewijs dan ook het R-getal onder de 1 te krijgen.”
Het vorige kabinet kwam met het plan om 2G in te voeren, maar daar is in de Tweede Kamer geen meerderheid voor. Kuipers is, net als zijn voorganger Hugo de Jonge, voorstander van 2G. De vraag is of dat zo blijft na de resultaten van dit onderzoek.
Tevreden
De ChristenUnie is tevreden met de uitkomsten van het onderzoek. Kamerlid Bikker noemt het nieuws een kantelpunt in de discussie over het coronabeleid van de komende tijd. De partij pleitte eerder al voor een 1G-beleid.
De studie toont volgens haar aan dat je door zo veel mogelijk te testen het virus effectiever kunt bestrijden. “Waar 2G de samenleving verdeelt, is deze uitweg er een voor ons allemaal”, zegt Bikker. “Het buitenland bewijst dat veel meer testen kan en werkt. Na vandaag is het tijd dat ook Nederland hier snel werk van maakt.”
BRON: NOS