Stichting Royal Mission werd zo’n 12,5 jaar geleden opgericht en begon met een fulltime Bijbelschool voor jongeren van 18-25 jaar. De ouders van de studenten waren echter zo onder de indruk van hoe de jongeren in een jaar tijd veranderd waren, dat zij vroegen of Royal Mission het onderwijs ook aan hen kon aanbieden. Vanuit die vraag begon Royal Mission zo’n acht jaar geleden een parttime school, die inmiddels het Groei-jaar wordt genoemd. Vooral sinds het Groei-jaar twee jaar geleden tijdens de pandemie grotendeels online wordt gehouden, loopt de school boven verwachting goed. Theo van Laar, een van de werknemers van Royal Mission, vertelt over dit mooie werk.
“We begonnen de parttime school zo’n acht jaar geleden op drie locaties: in Drachten, Veenendaal en later in Haarlem en Steenbergen. Met het uitbreken van de pandemie twee jaar geleden werd het lastig om nog fysiek bij elkaar te komen. In dat jaar hebben we besloten de school volledig om te zetten naar E-learning. Het eerste cursusjaar startte in september 2020.
Dat liep eigenlijk meteen ontzettend goed. We waren onder de indruk van het aantal deelnemers, hoewel het ons in eerste instantie niet zozeer om aantallen gaat. Zo’n 700 mensen gaven zich dat jaar op.
De deelnemers kwamen vanuit heel Nederland en er waren zelfs Nederlanders die (als zendeling) in andere landen wonen en zich opgaven. Zo waren er mensen uit landen als Engeland, Spanje en Brazilië die de school ook online volgden.”
Verschuiving
Er waren niet alleen individuen die zich opgaven, ook gaf de gemeente Kom en Zie uit Rotterdam zich als groep op. “De afgelopen twee jaar hebben we daarin een verschuiving gezien; er zijn minder individuen die zich opgeven en meer kerken”, vertelt Theo.
“In januari zijn er iets van vijf kerken die gestart en in september volgen er meer. Dat is een mooie ontwikkeling, want het is belangrijk dat discipelschap bij kerken van binnenuit komt.”
Het Groei-jaar bestaat uit vier modules met elk vijf lessen.“Die lessen bestaan uit onderwijsvideo’s en verschillende soorten opdrachten. De deelnemers zijn ingedeeld in leerteams met elk vijf deelnemers. Deelnemers kunnen twee weken over een les doen. Aan het eind van elke twee weken bespreek je als leerteam live, of online de betreffende les met elkaar. Daarna gaat de volgende les open.”
Aanbiddingsliederen
Deelnemers die dat willen, kunnen voorafgaand aan elke les ook nog een aanbiddingslied beluisteren. Theo, die naast zijn werkzaamheden bij Royal Mission, ook aanbiddingsleider is bij Mozaiek in Veenendaal, heeft samen met een vriend speciaal hiervoor 19 aanbiddingsliederen opgenomen. “Het zijn bestaande liederen, maar aan elk lied hebben we de vrijheid gezocht onder leiding van de Heilige Geest”.
Aan het eind van elke module komen groepen van drie teams bij elkaar onder leiding van een echtpaar dat als regiomentor functioneert. Dan is er een avond van aanbidding, verwerking van de afgelopen module en is er ruimte voor getuigenissen.
“Als we van de ene module overgaan naar de volgende, hebben we ook nog een zogenaamde ‘springsessie’”, vervolgt Theo. “Dat is een live avond waarbij we met alle deelnemers samen de afgesloten module vieren. Ook dan is er aanbidding, inspiratie voor de nieuwe module en ruimte voor getuigenissen. Tijdens de pandemie de afgelopen twee jaar, waren die momenten soms lastig te organiseren, maar dit jaar lijken er al weer veel meer mogelijkheden.”
Onderwijs
De vier modules in het Groei-jaar hebben elk een eigen focus. De eerste module gaat over de geheimen van het Koninkrijk ontdekken. Het onderwijs richt zich dan vooral op intimiteit met God. “Als mensen hebben we allemaal een bepaalde leegte in ons met een verlangen naar God”, vertelt Theo.
“Met het onderwijs gaan we erop in hoe die leegte gevuld kan worden. Ook kijken we naar onderwerpen als door welke talen God tot jou spreekt. Voor veel mensen is het een eyeopener dat, naast de Bijbel, God bijvoorbeeld ook door de natuur of op andere manieren tot ons spreekt in het leven van alledag.”
“Zijn dochter merkte na de eerste module op: ‘hoe komt het dat je niet meer zo snel boos bent?’
De tweede module richt zich op het Koninkrijk leren demonstreren. “God is bezig met een plan van herstel van de aarde. We houden ons in deze module vooral bezig met hoe we als christenen de hemel op aarde kunnen brengen en de wonderen en werken van Jezus kunnen laten zien.
In de derde module hebben we het over gevoelig worden voor de Geest. We geven onderwijs over de Persoon en het werk van de Heilige Geest en hoe je met Hem leeft. Mensen leren onder andere over de gaven van de Heilige Geest en hoe ze voor genezing kunnen bidden en over anderen kunnen profeteren.”
Module vier gaat uiteindelijk over de specifieke roeping en bestemming van deelnemers. “Als christenen hebben we de algemene roeping om het evangelie te brengen, maar we hebben allemaal ook een specifieke roeping”, vervolgt Theo. “Onder andere door te kijken naar waar jouw pijn ligt, wat jou raakt, waar jij bewogen voor bent, kun je ontdekken waar jouw specifieke roeping ligt.”
Discipelschap
Hoewel de input rijk is, gaat het volgens Theo vooral om het in de praktijk brengen. Er ligt wat dat betreft echt een focus op discipelschap. “Het Groei-jaar bestaat voor tien procent uit zenden (onderwijsvideo’s), voor twintig procent uit het met elkaar bespreken van het onderwijs, en voor zeventig procent uit het met elkaar doen, het uitleven van het geleerde.”
Vruchten
De afgelopen jaren zijn er al veel mooie reacties op het Groei-jaar gekomen. “Mensen ontdekken dat God heel persoonlijk tot hen spreekt, dat God hen op een praktische manier al in kleine dingen wil gebruiken. Ook zie je dat door het onderwijs over de Heilige Geest, mensen een verlangen krijgen om steeds meer uit te stappen in bidden voor genezing en het spreken van woorden van profetie.
Een vader die het Groei-jaar een keer volgde, had gezegd dat zijn dochter al na de eerste module had opgemerkt: ‘Papa, hoe komt het dat je niet meer zo snel boos bent?’ Dat zijn geweldige vruchten om te zien.
Samenvattend over het Groei-jaar, noemt Theo steevast één tekst – Mattheüs 28:19-20:
‘Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat Ik jullie opgedragen heb.’
“Dat zegt eigenlijk alles, dat is de opdracht die we als christenen hebben, leerlingen maken en mensen tot volwassenheid in Christus te brengen”, besluit hij.
Praktisch
Het eerstvolgende Groei-jaar start in september dit jaar. Kerken die mee willen doen, hebben ook de mogelijkheid in januari 2023 te beginnen.
Voor meer info over het Groei-jaar, klik hier. Voor meer info over deelname als kerk, klik hier.