Een rechtbank in Rawalpindi, Pakistan bevestigde vorige week de levenslange gevangenisstraf van een Pakistaanse christen. Naar verluidt had hij godslasterlijke sms-berichten verzonden. De uitspraak was gedaan ondanks de bewering van de advocaat van de man dat het bewijsmateriaal van de aanklager was gemanipuleerd was. Volgens de advocaat was het zo geframed dat zijn cliënt schuldig leek aan de misdaad, meldt The Christian Post.
De zesenvijftigjarige Zafar Bhatti zal een levenslange gevangenisstraf moeten blijven uitzitten. De aanklacht is het overtreden van sectie 295-C van de Pakistaanse godslasteringwetten, meldde Morning Star News. In Pakistan is zo’n levenslange gevangenisstraf 25 jaar.
De straf voor het overtreden van sectie 295-C is meestal de doodstraf. De advocaat zei echter dat zijn cliënt een levenslange gevangenisstraf kreeg, omdat er niet genoeg bewijs was voor de doodstraf.
Bhatti blijft de beschuldiging ontkennen dat hij naar verluidt minachtende sms-berichten over de profeet van de islam zou hebben gestuurd.
Volgens International Christian Concern, zei Bhatti dat de politie hem martelde. Zo wilden ze hem godslastering laten bekennen waar hij niet schuldig aan was. Aanvankelijk arresteerde de politie hem in 2012 en werd hij veroordeeld op 3 mei 2017.
Ten onrechte beschuldigd
Bhatti en zijn advocaat beweren dat hij ten onrechte werd beschuldigd van het verzenden van de berichten vanaf een niet-geregistreerd nummer. Dat nummer was mogelijk verbonden met een vrouw met de naam Ghazala Khan. Zij was in 2016 overleden aan Hepatitis C.
De advocaat van Bhatti denkt dat de rechter onder druk stond om een straf uit te spreken. “De rechter van de rechtbank heeft dit vonnis onder enorme druk uitgesproken. De aanklager was namelijk een ambtsdrager van de islamistische extremistische groep Ahle Sunnat Wal Jamaat. Ik geloof dat het vonnis dat deze keer is uitgesproken ook onder druk stond, omdat er geen direct bewijs is tegen Bhatti.”
Bashir beweert dat er met het bewijs is geknoeid. Dit om het te laten lijken alsof Bhatti de “godslasterlijke” sms-berichten had gestuurd via een simkaart en audio-opnames.
“Als iemand een mobiel bedrijf belt om de simkaart te activeren, wordt zijn of haar stem opgenomen”, zei Bashir. “In dit geval werd de simkaart die bij het vermeende misdrijf werd gebruikt driemaal geactiveerd. De eerste twee keer activeerden enkele mensen die familie waren van mevrouw Khan de simkaart. De derde keer activeerde de vrouw hem zelf. Bhatti heeft de simkaart nooit gehad, maar op mysterieuze wijze gebruikte iemand zijn telefoon om die godslasterlijke sms-berichten te versturen.”
Manipulatie
“Het is vrij duidelijk dat de veroordeelde d.m.v. zijn telefoon in de zaak verstrikt is geraakt”, zei de advocaat. Daarbij verwees hij naar “manipulatie van het bewijs”. Bhatti’s advocaat blijft hopen dat het Lahore High Court uiteindelijk Bhatti’s hoger beroep zal accepteren en hem vrij zal spreken.
Valse beschuldigingen
De Pakistaanse regering is zich ervan bewust dat haar godslasteringwetten worden misbruikt en vaak tot valse beschuldigingen leiden. Ondanks oproepen van de internationale gemeenschap is er echter weinig gedaan om hervormingen op dit gebied tot stand te brengen.
Volgens de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid pleiten mensenrechtenactivisten al tientallen jaren voor hervorming van de Pakistaanse blasfemiewetten. Die wetten belasten religieuze minderheden onevenredig vanwege vooroordelen. Ook zijn ze vaak gebaseerd op valse beschuldigingen.
“Vage bepalingen” in secties 295 en 298 van het Pakistaanse Strafwetboek stellen elke uitspraak of daad strafbaar die “een religie of overtuiging beledigt of die de koran, de [islamitische] profeet Mohammed of een plaats van aanbidding of religieuze symbolen verontreinigt”, meldde USCIRF.
Een Pakistaans echtpaar dat in de dodencel zat wegens valse beschuldigingen van godslasterlijke sms-berichten, is onlangs vrijgesproken na bijna acht jaar achter de tralies.
Bij Open Doors staat Pakistan op de Ranglijst Christenvervolging van 2021 op de vijfde plaats. Met een bevolking van meer dan 208 miljoen mensen zijn er slechts ongeveer 4 miljoen christenen in Pakistan.
Onderdrukking
Pakistaanse christenen worden vervolgd vanwege een “extreem” niveau van islamitische onderdrukking. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Pakistan vermeld als “bijzonder zorgwekkend land” voor het tolereren van en deelnemen aan grove schendingen van de godsdienstvrijheid.
Valse beschuldigingen van godslastering zijn in Pakistan wijdverbreid en worden vaak gevoed door religieuze haat of persoonlijke vendetta’s. De beschuldigingen zijn vaak voornamelijk gericht tegen christenen en andere religies van minderheden.
Mensen die worden beschuldigd van het beledigen van de islam of zijn profeet Mohammed, kunnen volgens de Pakistaanse blasfemiewetten levenslang of de doodstraf krijgen. Ook kan het de gemeenschap toegestaan worden hen te bedreigen en geweld toe te passen.
Beschuldigingen van godslastering kunnen ook leiden tot massale protesten en groepsgeweld.
Lees hier het Engelse artikel.