In september komt het boek Devoted uit: het nieuwste boek van Steve Warren. Warren is voorganger bij C3 Imagine Amsterdam en vertelt over het belang van toewijding dat ook in zijn boek naar voren komt. “Een discipel is simpelweg iemand die toegewijd is aan Jezus, voor alles en boven alles. “Covid-19 heeft ons laten nadenken over wat écht belangrijk is, en het heeft veel kerken op een geestelijke reis gestuurd”, verklaart hij.
Steve Warren geeft aan dat hij zijn hele leven op zoek is geweest naar wat een discipel is, en hoe je iemand discipelt. “In het boek vergelijk ik het met naar een bruiloft gaan en kleding shoppen. Je weet nog niet precies wat je zoekt of wat het beste zal staan, en dan zie je het en denk je: ‘Dat is het!’ Zo heb ik ook het discipelschap gevonden. Het is zo’n groot en belangrijk onderwerp, want het is iedereens roeping om discipelen te maken.” Volgens Warren is de kerk vooral in de laatste jaren scherper geworden in de focus op discipelschap. “Covid-19 heeft ons laten nadenken over wat écht belangrijk is, en het heeft me op een geestelijke reis gestuurd.”
Jezus bovenaan
De belangrijkste conclusie die Warren tijdens die reis heeft getrokken, is dat Jezus altijd bovenaan hoort te staan. “Ik weet dat het simpel klinkt,” licht hij toe, “maar christenen worden op dagelijkse basis getest. Wat komt er eerst? Ik denk dat zelfs God test wat de eerste plek heeft in onze levens.” Precies om deze reden wilde Steve Warren iets schrijven waar allereerst een diepgaande liefde voor Jezus in zat; ook boven al het andere.
“Ik wil heel graag een beweging van God zien in de persoonlijke levens van mensen, want als dat gebeurt zien we God ook bewegen in de kerk en in het land. We hebben allemaal onze worstelingen, allerlei dingen waar we mee te maken krijgen en seizoenen waar we doorheen gaan. De uitdaging is dat we ook daarin Jezus bovenaan blijven zetten en dezelfde toewijding is precies de kern van het boek.”
Zwemmen in levend water
“De wereld staat geestelijk meer open dan een paar jaar geleden. Ik denk dat de maatschappij eenzamer is en het evangelie heeft meer mogelijkheden gekregen.” Desondanks is er ook meer opschudding ontstaan in de kerk. “Degenen die niet volledig toegewijd zijn worden er soms uitgeschud. In dat opzicht denk ik dat het nu belangrijker is dat we geen kerken bouwen waar twintig procent toegewijd is, en de andere tachtig procent een beetje lauw. Het moet andersom zijn: tachtig procent toegewijd, en twintig procent nog niet gered, of nieuw in het geloof waardoor ze het nog aan het verkennen zijn.”
Het concept van 80/20 is een veelgebruikte leidraad in het werkleven. “Twintig procent van de mensen zijn degenen die het echt laten gebeuren en iets leven inblazen. In de kerk gaat het om de twintig procent die toegewijd is aan de bediening en de andere tachtig procent profiteert ervan. Andersom zou het betekenen dat tachtig procent de twintig procent naar Jezus toe draagt. Iemand die gebroken is en pijn heeft komt binnen en voelt zich thuis. Door een proces waarin die persoon zich omarmd en betrokken voelt, wordt die geïntroduceerd aan de diepere boodschap. Het eerste contact in de kerk voelt enkeldiep, maar wij pakken ze bij de hand en nemen ze mee tot ze kunnen zwemmen in de levende rivier.”
Complete overgave
Allereerst moet het duidelijk zijn hoe we in de eerste plaats van Jezus houden voor we iets anders proberen te doen. “Voor we doen waar Hij ons voor geroepen heeft moeten we weten wie we zijn in Christus, en Hij moet het centrale punt zijn van onze wereld. Dat betekent dat we moeten leren om Hem Heer te maken, en niet alleen Redder. Iemand heeft ooit gezegd: Als ik op je deur zou kloppen, en jij doet open en je zegt: ‘Steve, jij mag binnenkomen, maar Warren, jij blijft buiten,’ dat werkt niet. Ik kom óf helemaal binnen, óf ik blijf gewoon buiten staan. Je kunt Jezus niet in je leven uitnodigen als Redder en zeggen: ‘Heer, blijf buiten.’ Het moet complete overgave zijn. Een deel van het boek richt zich daarop; op Who die komt voor do.
Ik laat mensen zien dat ze eerst meer van Jezus moeten houden, en daarna zeg ik: ‘Oké, nu dat in orde is wordt het tijd om uit te zoeken wat je roeping is.’ Een van de dingen die we kunnen doen, vanuit een voorgangersperspectief, is zorgen dat Jezus in het middelpunt staat van onze kerken. Dat is een uitdaging, want het kerkleven vergt een zekere organisatie zodat mensen weten wat er gebeurt en wat voor events je organiseert. We moeten ervoor zorgen dat de ware reden van het event, en van de diensten, duidelijk is en niet alleen gaat om het event zelf. Je moet duidelijk maken dat we samenkomen om te groeien in Christus.”
Klik hier om het boek van Steve Warren te bestellen.