Voorganger Dreyer Schoeman groeide op in een christelijk gezin in Zuid-Afrika. Toen hij Jezus leerde kennen, ging hij al snel naar Engeland om daar te bouwen aan de kerk CRC in Londen. Totdat hij in 2015 een sterke visie kreeg voor Amsterdam en daar inmiddels een bloeiende kerk heeft gepland. “Zelfs als je het vergelijkt met Londen, zijn Nederlanders best wel terughoudend tegenover het evangelie. Het voordeel daarvan is wel dat we een groot zendingsveld hebben”, lacht hij. In dit artikel vertelt hij hoe het voor een zendeling is om naar Nederland te gaan en wat hij God ziet doen.
Dreyer vertelt bij een koffietent bij Schiphol zijn verhaal. “Ik groeide op in een religieuze familie in Zuid-Afrika. We gingen naar de kerk, maar men leerde niet hoe je een relatie met God opbouwde. In 1999 veranderde dat, in het laatste jaar van mijn studie. Ik kreeg een sterke aanraking van God en dat veranderde voor mij alles.”
“Toch was ik in die tijd een beetje ‘gevaarlijk’, ik stond namelijk niet onder het gezag van een kerk of van leiders en was een beetje een ongeleid projectiel. Ik deed waar ik zelf zin in had en mensen konden vaak niet aan mij zien dat ik een christen was.”
Dierenarts
In 2002 verhuisde Dreyer naar Engeland om daar dierenarts te worden. Daar kwam hij ook in aanraking met de kerk CRC London, een grote kerkplantingsbewing uit Zuid-Afrika. Deze kerk heeft in Londen momenteel dichtbij 3000 leden.
“Toen ik daar kwam, veranderde er zo veel in mijn leven. Ik werd gediscipeld, soms gecorrigeerd en ook gedoopt.”
“Toen ik daar kwam, veranderde er zo veel in mijn leven. Ik werd gediscipeld, soms gecorrigeerd en ook gedoopt. Ik besefte dat mijn leven nu een hele andere koers kreeg.” Dreyer hield van de kerk, van de visie en van de mensen in die kerk. Hij raakte nauw geplant in de kerk en kreeg met zijn vrouw na enkele jaren ook leiderschap over huisgroepen.
In 2009 ging hij zijn werk als chirurg parttime doen, zodat hij ook fulltime in de bediening kon werken. Hij wijdde zijn leven toe om zoveel mogelijk mensen te zien groeien in een sterke relatie met Jezus Christus.
“Totdat de kerk in 2014 een sterke visie kreeg om verder uit te breiden naar andere delen Europa. We dachten aan Parijs, Brussel of Amsterdam. De senior-voorganger van CRC, At Boshoff – en ook de voorganger van Londen Thabo Marais – zag ons als de geschikte personen om dit te doen.” Vervolgens zijn ze naar de potentiele steden gegaan. “Toen we in Amsterdam aankwamen, voelde ik de Geest van God zeggen: ‘Dit is de plek waar je moet zijn.’”
“Toen we in Amsterdam aankwamen, voelde ik de Geest van God zeggen: ‘Dit is de plek waar je moet zijn.’”
Nederland
In 2015 trok de familie naar Nederland. “Ik hield meteen van Nederland, het is een heel mooi land. Als God je een doel en een visie geeft, geeft Hij daarbij ook het verlangen om ervoor te gaan. Zelfs als het hard regent, vind ik het daarom hier geweldig. Bevriende voorgangers zeiden eens: ‘Je houdt meer van Nederland dan de meeste Nederlanders.’ Ik wil daarbij écht dat dit land gered wordt.”
“Daarbij is het zo mooi om te zien hoeveel Nederlandse wortels er zijn in Zuid-Afrika. We hebben zelfs de Nederlands Hervormde kerk in Zuid-Afrika. Zendelingen hebben zoveel betekent voor ons land. Dit is een prachtige kans om het geloof terug te brengen naar Nederland.”
“We geloven dat God iets groots met Nederland van plan is. Ik geloof dat de dijken van ongeloof en religie gaan doorbreken en dat Gods Geest dit land zal bevloeien met zijn heerlijkheid. God heeft mensen nodig die dit willen zien gebeuren in dit land.”
Nederlanders
Dreyer heeft een passie om het evangelie te verspreiden en komt daarbij in contact met veel Nederlanders. Hij vertelt over zijn ervaringen. “Wat ik vanaf het begin veel hoor, is dat Nederlanders zeggen: ‘Wij zijn heel liberaal.’ Daarmee bedoelen ze dat ze tolerant zijn richting prostitutie, drugs, of homoseksuele relaties. Maar als ik vervolgens over de kerk of over Jezus spreek, dan willen ze er niets over horen.
Ik geloof dat de dijken van ongeloof en religie gaan doorbreken en dat Gods Geest dit land zal bevloeien met zijn heerlijkheid.”
‘Dit is helemaal niet liberaal, je bent juist een beetje bekrompen’, zeg ik dan lachend. Ik ben in hun ogen misschien conservatief, maar ik sta veel opener in het leven dan zij. Ik denk dat veel mensen ook teleurgesteld zijn geraakt in de kerk, of echt verhard zijn.”
Gebed
Dreyer heeft de stellige overtuiging dat deze geslotenheid opengebroken gaat worden. “Dat gaat gebeuren door ‘gebedsstrijders’, door het vuur op te laaien in vurig gebed. Dit gaat echt gebeuren, let maar op. Dit land heeft zulke geweldige wortels. Ga eens naar het Corrie ten Boom-huis – geweldig! Wat een beweging van God veroorzaakte ze in haar eentje.”
“Tegelijkertijd is het ook mooi dat we een groot zendingsveld hebben. Als je evangeliseert in Zuid-Afrika, zijn er zoveel mensen al wedergeboren christenen. Hier tref je meestal iemand die het evangelie nog moet horen. We kunnen eigenlijk niet meer verder wegzakken.”
“Door mensen als Corrie ten Boom en T.L. Osborne in Den Haag, is er een groot zaad gepland. We moeten die met gebed gaan wateren, en dan zal het uitkomen.” Hij voegt daarbij toe wat hij nog meer waardeert aan Nederland. “Mensen zijn erg open en ook wel blij, ik vind dat leuk om te zien.”
Kerk
Toen Schoeman met zijn gezin in Nederland kwam, startte hij met een kerk bij hem thuis. Vervolgens kregen ze diverse mooie gebouwen in Amsterdam die ze konden huren. Inmiddels zitten ze in een school in Amsterdam Zuid en zijn er al richting honderd mensen lid van CRC Amsterdam. Dreyer is dankbaar.
“Dit land heeft zulke geweldige wortels. Ga eens naar het Corrie ten Boom-huis – geweldig! Wat een beweging van God veroorzaakte ze in haar eentje.”
“Natuurlijk wil je altijd nog veel meer zien, maar ik ben zo dankbaar voor de mensen die we gered hebben zien worden in de afgelopen tijd. We zijn echt een familie bij elkaar.”
“We geloven sterk in de Bijbel als het fundament voor ons leven. Als je daar radicaal in bent, is het ook weleens mogelijk om mensen te verliezen. We roepen op om je leven af te leggen voor Jezus. Dan merk je weleens mensen die zeggen: ‘Ik hou van de kerk, van de sfeer en van alles, maar ik hou ook teveel van mijn eigen leven.’ Dan zie je hen vervolgens niet meer. Maar de mensen die wel blijven komen, gaan er 200 procent voor. Dat is geweldig.”