De Zuid Koreaanse gebedszendelinge Seryong Lee werd door God naar Nederland geroepen om hier drie maanden lang te bidden voor ons land. Naast dat ze hart voor Israël heeft en daar al veel tijd in gebedshuizen heeft doorgebracht, heeft Nederland een plek in haar hart veroverd. In een interview met Revive vertelt ze over hoe God haar dit jaar naar Nederland uitzond en haar de waarde liet zien van kostbare geestelijke erfenissen in ons land.
“God bleef maar spreken over Nederland”, vertelt ze. “Ik kreeg het woord ‘erfenis’ en ervoer dat Nederland een kostbare geestelijke erfenis bezit. Toen vroeg ik aan de Heer: ‘Wat is dan die kostbare erfenis?’ De naam die ik in gedachten kreeg, was: ‘Corrie ten Boom’.”
Toen ze eerder al eens in het Friends of Zion museum in Jeruzalem was, had Seryong de geschiedenis van de familie Ten Boom al leren kennen. Later vertelde een Nederlandse vriendin haar er meer over. De film over het leven van Corrie ten Boom maakte zoveel indruk op haar dat ze hem wel drie keer keek.
Erfenis
“Op een gegeven moment, voordat ik naar Nederland ging, las ik ook het boek ‘Vader Ten Boom’. Zo ontdekte ik dat er binnen de familie Ten Boom al honderd jaar gebeden werd voor de Joden. Corrie ten Boom zei verder in het boek dat de Tweede Wereldoorlog precies honderd jaar nadat haar voorouders waren begonnen met bidden voor de Joden, uitbrak.
“ ‘Op een goddelijke manier … beantwoordde God die gebeden’, schreef Corrie in het boek ‘In het huis van mijn vader’. Toen ik dat las, keek ik nog eens naar de titel van het hoofdstuk en dat was: ‘Erfenis’ – precies het woord dat ik van God had gekregen voor Nederland.
Ik was zo geïnspireerd door hoe de familie Ten Boom altijd mensen hielp. Ze waren vol compassie en vol liefde. Omdat ze altijd al iedereen hielpen die op hun pad kwam, kwam het heel natuurlijk voor hun om ook de Joden te helpen. De familie leefde het evangelie op een heel pure manier.
Het fundament voor hun gezinsleven was dat ze veel in het Woord van God lazen. Ze leefden uit wat in Gods Woord staat en vermengden het niet met andere zaken, zoals humanisme.”
Familiemodel
“Nadat ik het boek uit had, vroeg ik me af: wat betekent het nu echt om christen te zijn? De familie Ten Boom heeft me laten zien waar God naar verlangt: dat er families bestaan die velen tot zegen zijn, net zoals God tegen Abraham zei dat door Zijn nageslacht de hele wereld gezegend zou worden.
Ik geloof dat de familie Ten Boom een familiemodel is voor hoe de Heer wil dat we leven. Zo had Hij het bedoeld toen Hij families maakte. Zoals zij altijd mensen hielpen en in de Tweede Wereldoorlog specifiek de Joden, zo wil ik ook leven. Zelfs als dat zou betekenen dat ik mijn leven ervoor zou moeten riskeren. Ik denk dat er meer families in Nederland zijn zoals de familie Ten Boom.”
Februaristaking
Een andere geestelijke erfenis in Nederland ontdekte Seryong in het Verzetsmuseum; de Februaristaking van 1941 in de Tweede Wereldoorlog. Die staking begon in Amsterdam en breidde zich uit naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Weesp, Hilversum en Utrecht. Het was de enige massale en openlijke protestactie tegen Jodenvervolging in heel bezet Europa.
“Nederlanders gingen staken, omdat ze hoopten te bereiken dat gedeporteerde Joden vrijgelaten zouden worden en er een einde aan de Jodenvervolging zou komen”, vertelt Seryong. “Iemand vroeg een deelnemer: ‘Na de staking zijn dingen alleen maar erger geworden. Had je het dan niet beter niet kunnen doen?’ De deelnemer antwoordde toen: ‘Het was logisch dat je er alles aan deed om de vervolging van de Joden te voorkomen. Dat het mislukte, is een andere zaak. Maar als je niets zou hebben gedaan, zou je medeplichtig zijn geweest.’”
Seryong bezocht ook het Corrie ten Boom huis. Aan het einde van de rondleiding bij het Corrie ten Boom huis, zei de rondleider: ‘We weten dat de Bijbel zegt dat er nog een moeilijke tijd komt, dat staat in Openbaring. Wat als een kwaadaardige leider jou vraagt om te buigen of te sterven, wat ga jij dan doen?
Corrie ten Boom heeft haar keuze gemaakt. Het gaat erom wie je volgt. De familie Ten Boom koos ervoor de Heer te volgen. Als je niets doet, doe je ook iets. Als je niets zegt, zeg je ook iets. Het is aan jou. Vergeet niet dat 90% van de Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog zich stilhielden uit angst. Slechts 5% van hen sloten zich aan bij de Nazi’s en slechts 5% ging in verzet’, eindigde ze.
Toen realiseerde ik me dat het nu om onze keuze gaat en dat dat heel belangrijk is. De Heer leert me dingen door de levens van verzetsmensen in Nederland. Door naar hun leven te kijken, bereidt God mij voor op waar wij mee te maken zullen krijgen.”
Rijke christelijke erfenis
“Deze dingen had ik in Zuid Korea nooit zo kunnen leren. Ik was verbaasd te horen dat de Februaristaking de enige staking in Europa was in de tijd van de Tweede Wereldoorlog die gericht was op het in opstand komen tegen Jodenvervolging. Ik ben Nederland dankbaar voor die staking en geloof dat die staking betekenis heeft in Gods hart”, zegt Seryong.
“Als Nederlanders hebben jullie zo’n rijke christelijke erfenis, onderschat dat niet”, vervolgt ze. Ik geloof dat God die geestelijke erfenis in Nederland wil herstellen. Er zijn in Nederland veel goddelijke erfenissen. Er is een bron van geestelijke erfenissen die de vijand wil dichtgooien, maar God wil de nieuwe generatie aanmoedigen die bron opnieuw te openen.”