Maar liefst 20 artikelen schreef het AD in ruim een jaar tijd over Frontrunners Ministries. De meeste artikelen gaan over het nieuwe pand in Dussen (9), de rest gaat over de thema’s geld en genezing. De krant bezoekt graag genezings- en bevrijdingsdiensten en steeds is er een herhaling van zetten in de artikelen. Beschrijvingen als: ‘Op het podium speelt een band bezwerende muziek.’ Of: “’Geest van depressie, eruit!’, buldert het door de zaal. Links en rechts beginnen mensen te schudden, gillen, krijsen”, zijn in AD-kringen inmiddels zo cliché als wat. Ook het artikel van maar liefst vier pagina’s van afgelopen zaterdag, was een samenraapsel van de bovenste drie onderwerpen: geld, genezing en het nieuwe pand. Het onderwerp ‘Tom de Wal’ brengt de artikelen steevast een hoge rank in de bestgelezen artikelen.
In het artikel van zaterdag 9 maart wordt verslag gedaan van de Revival Week in Twente. De bevrijdingsdienst komt voorbij, maar hét moment waar de focus opnieuw op komt is natuurlijk de offerboodschap. Ook in de kop, die op zaterdagochtend bovenaan op de website prijkte.
De journalisten trekken uit het niets een interessante lijn naar een recente podcastserie van Tom de Wal over het onderwerp ‘eer’. Daarin legt Tom de Wal uit dat eer ook terugkomt in financiën. In deze podcast geeft De Wal aan dat het goed is om gastsprekers in lokale kerk goed te belonen, middels een genereus offer. De journalisten vegen vervolgens alles op één hoop en maken er een spectaculaire kop van:
“Evangelist Tom de Wal wil dat aanhangers hem eren door geld te geven: ‘Misschien kun je je camper verkopen’“
De logica achter deze kop is als volgt:
- Tom de Wal roept christenen tijdens een conferentie op om een offer te brengen
- Omdat er – in totaal andere context – een podcast heeft plaatsgevonden over eer aan lokale gastspreker, is elk offer bij Frontrunners zogenaamd met als doel om Tom de Wal te eren. Alsof ze het geld hem als een soort sjamaan aan zijn voeten leggen.
Zelfs de grootste criticaster van Frontrunners, met enige kennis van zaken rondom de stichting, weet voor deze kop geen bewijs is. Het zijn losse flodders, wat nooit gecommuniceerd is vanaf het podium.
Tevens wordt er constant gesuggereerd dat giften (of een groot gedeelte daarvan) bij Tom de Wal privé uitkomen. En dat terwijl de stichting eerder al transparantie bracht in het feit dat ze als ANBI-stichting een strikte scheiding hebben tussen stichtingsvermogen en privévermogen. “Frontrunners heeft een intern office / financieel team, bestaande uit vier medewerkers (waaronder drie accountants) die de inkomsten en uitgaven controleren en beheren. Niemand kan over het vermogen beschikken als zijnde zijn eigen vermogen en iedere betaling wordt gecontroleerd. Daarnaast wordt er ieder jaar een externe controle uitgevoerd door zowel de Raad van Toezicht als een accountantskantoor. Tom de Wal heeft, net als iedere andere medewerker, een vast salaris, ongeacht hoe vaak hij preekt, lesgeeft of hoeveel boeken hij schrijft of weggeeft”, zei hij eerder al.
Weinig deskundig
Koppen en intro’s over ‘mensen die Tom de Wal eren met hun gaven’ zijn het resultaat van journalisten die als buitenstaanders hierover gaan schrijven, maar weinig deskundig zijn in het vakgebied. Zo komt er veel onzin in een verhaal te staan. Er kwamen wel experts aan het woord, maar die hebben het artikel waarschijnlijk niet op feiten gecheckt.
Vervolgens wordt het groots geplaatst in het AD, en wordt het steeds een van de bestgelezen artikelen van de dag met veel reacties. Het verdienmodel van Frontrunners is steevast onderwerp van kritiek, maar hoe zit het eigenlijk met het verdienmodel van het AD en in hoeverre is die leidend? Welkom in de wereld van mensen die kilo’s boter op hun hoofd hebben.
Waar redacties vaak expertise hebben op een bepaald vakgebied, zoals sport, economie of politiek, ontbreekt dit bij artikelen over religie en godsdienst. Dat lees je er meestal direct vanaf.
Ironisch
Ironisch is overigens wel dat deze media-aandacht vaak snel overwaait, terwijl de bedieningen zelf een enorme piek zien in youtube-abonnees, boekverkopen en andere belangstelling.
Dit artikel is geschreven om wat inzicht te geven in hoe artikelen met beschuldigingen richting kerken en bedieningen tot stand komen en vaak weinig gedegen zijn.