Jarenlang was pastor John Angoh vooral actief in de kerk als jeugdleider en worship-leader. maar diep van binnen wist hij dat er een roeping als pastor op zijn leven lag. Hij was deel van een bloeiende kerk in de Bijlmer: The Church of Pentecost (COP). Totdat de visie in zijn hart brandde: ‘Ga de binnenstad van Amsterdam in.’ “We begonnen in de regen te flyeren, maar al snel groeide het uit. Van een een traditionele COP kerk die vooral door Ghanezen bezocht werd, is deze moderne COP, Amsterdam City Church uitgegroeid tot een weerspiegeling van de stad met 40 nationaliteiten.” Inmiddels zijn er meer dan 600 leden in Amsterdam en is er een vestiging in Rotterdam en in Nijmegen gestart. John Angoh zal zijn hart komen delen tijdens de ‘Revive Day – The Era of Evangelism’ in Amsterdam op 16 december.
De Church of Pentecost,– waar de ’City churches’ nog altijd onder vallen – is een wereldwijde kerk waar 4 miljoen mensen bij aangesloten zijn. Het hoofdkwartier staat in Ghana. In Nederland zijn er 3000 mensen bij aangesloten.
John heeft een groot hart voor deze kerk en fungeerde er lange tijd als oudste, jeugdleider en tevens worshipleader. Maar zijn roeping als pastor was er ook, en die is sinds de coronatijd nadrukkelijk naar voren gekomen. Er brandde een lange tijd een vuur in zijn hart. “We leven in de eindtijd, zoveel mensen zijn gebroken, gebonden, verdwaald. En wij zijn ‘het leger des heils’, ofwel een kerk die er voor deze mensen moet zijn.
Als de wereld in brand staat, kunnen wij als kerk (of: de brandweer) niet een koffiepauze houden in de gemeente. Nee, we moeten erop uit. Dat beseften wij. Een groot deel van de Nederlandse bevolking gelooft niet eens. Er moest dus iets gebeuren! We kunnen niet langer onze lamp onder de tafel zetten.”
Andere strategie
De Ghanese vestiging in de Bijlmer is toen een strategie gaan bedenken om ook de witte Nederlanders en ander publiek te bereiken. Het ging om een nieuwe uitstraling om andere bevolkingsgroepen te bereiken. Het idee werd duidelijk: een extra kerk planten in het centrum van Amsterdam, die qua stijl en liederen die gezongen worden breder toegankelijk is.
De eerste stap was spannend, vertelt John. “Ik weet nog dat we begonnen met flyeren in het centrum van Amsterdam, middenin de coronatijd. In de regen liepen we de buurten door. Ondertussen hadden we ook een zaal gehuurd en begon het. Al snel kwamen er steeds meer mensen. Een paar jaar later zitten we nu op meer dan 600 mensen. Letterlijk elke week worden er zielen gewonnen en komen er mensen binnen die Jezus accepteren.”
Nieuwe generatie
Voor sommige mensen uit de moederkerk in Zuidoost was deze kerk met nieuwe stijl even wennen. Maar zodra ze zagen dat er mensen gered werden, begrepen ze het wel. John Angoh: “In elke generatie staan weer nieuwe mensen op die dingen anders aanpakken. Voor ons is het een stuk makkelijker dan voor onze voorouders. We spreken de taal goed, kennen de cultuur beter en zijn vaak hogeropgeleid. We weten dus goed hoe je mensen bereikt. Wij willen geen scheiding meer tussen Nederlandse kerken en migrantenkerken. De kerk van Jezus is multicultureel!
“Ik kan echt zeggen: er is in Nederland een revival op komst. Misschien is die al begonnen.”
Over de tijd waarin we leven, is John Angoh heel enthousiast. “Ik kan echt zeggen: er is in Nederland een revival op komst. Misschien is die al begonnen. Wat ik om me heen zie, is dat het echt voelt alsof we ‘real time’ in de tijd van Handelingen zitten.
Drie weken geleden begonnen we met Nijmegen City Church, nu zitten we al bijna op een gemeente van 70 man. We gaan buiten evangeliseren, mensen komen en geven hun leven aan Jezus. Zelfs mensen met andere geloofsovertuigen kiezen voor Jezus.”
Omslag
John vertelt over de omslag van de kerk, van de Bijlmer naar andere plekken in de stad. “Ik begrijp heel goed dat veel kerken zich vestigen in de Bijlmer. Veel mensen met een migratie-achtergrond, bijvoorbeeld Ghanezen, komen eerst bij een kennis wonen, en dat is hoogstwaarschijnlijk in Amsterdam Zuidoost. Dit is selectieve migratie. Vervolgens vestigen ze een kerk in hun buurt en bereiken ze hun ‘eigen’ publiek. Dat is voor de hand liggend. Maar nu mogen we de omslag gaan maken naar meer dan de helft van de 17 miljoen mensen die Jezus nog niet kennen.
Ik zie dat steeds meer kerken uit de Bijlmer evangeliseren in andere delen van de stad. Dat is echt goed.
We waren laatst in Nijmegen en het voelde echt als: ‘deze stad zit op ons te wachten!’ We gingen zingen, prediken, voor mensen bidden. Mensen op straat vonden het zo mooi! En er zijn echt veel andere kerken die dit ook aan het oppakken zijn!”
John Angoh heeft tot slot nog een boodschap: “Laten we vooral niet teveel focussen op wat er in de wereld gebeurt. Natuurlijk zie ik dat deze wereld aan het ontsporen is. Maar predik Jezus! Mensen moeten in deze tijd vooral over Jezus horen, want Hij is het antwoord!”