Gendro en Mattanja Schijff zijn al meer dan twintig jaar zeer enthousiaste aanbiddingsleiders in Nederland. In hun studententijd in Ede zagen ze hoe studentenhuizen gevuld werden met de tegenwoordigheid van God In die tijd kookte Gendro graag vooraf op koste van zijn studiefinanciering voor de hele groep. Ook nu is hun woonkamer decor van levens die getransformeerd worden door Gods liefde. Maar uiteraard zijn er ook de grotere evenementen, waar veel mensen hen van kennen. Gendro en Matttanja: “Sommige mensen staan stipt half 8 op de stoep, omdat ze verlangen naar die liefde en geborgenheid.” Ze vertellen over hun reis met God – groot en klein – waarin ze een impact mogen hebben op levens in ons land.
Mattanja groeide op in Assen, waar ze op jonge leeftijd een keuze maakte voor Jezus. Een leuk detail: samen met haar ouders zat ze in de huisgemeente van Elly en Rikkert. Haar zangtalent, echter, kwam in die tijd nog niet naar boven drijven. Gendro trad al op jonge leeftijd op en was eind vorige eeuw een graag geziene gast bij vakantiepark De Betteld. Daar onmoetten ze elkaar en werden Gendro en Mattanja vrienden.
Op de Christelijke Hogeschool Ede kwamen ze elkaar weer tegen. Gendro leidde worship-avonden op school, maar ook in de studentenhuizen ontstonden er bijzondere avonden waarin worship centraal stond. Mattanja had o.a. in haar kerk inmiddels zangervaring opgedaan en begon daarin steeds meer uit te stappen. Ze werd gevraagd om te zingen bij Baan7 – dat was van de Levend Evangelie Gemeente in Aalsmeerderbrug. In plaats van haar oorspronkelijk houding ‘zet mij maar achter het gordijn’, won haar vrijmoedigheid het van de verlegenheid.
Studentenhuizen
In Ede kwam het allemaal samen. Samen met een groep bevriende studenten ontstonden er aanbiddings-avonden in studentenhuizen. De plek waar ze samen kwamen rouleerde vaak. “Het waren enorm bijzondere avonden in de Ede. Het was heel oprecht, vanuit een mooi verlangen naar God. Vaak gingen mensen ook hun zonden belijden.” Gendro: “Bijzonder was dat het heel spontaan plaatsvond. Vaak gingen we lekker eten, nadat iemand uit de groep uitgebreid had gekookt. We zaten met een man of dertig in de woonkamer. Dat pakte iemand de gitaar erbij en waren we zo drie uur aan het zingen. We deden voorbede en aanbaden God. Dat was zo tof om te zien. We hebben daar als groep onbewust veel geleerd over hoe je leert uitstappen als God je iets laat zien.”
“Gendro moest met de afwijzing in zijn leven leren omgaan. Hij merkte dat hij vaak op zoek was naar erkenning en “er mogen zijn”.”
Nadat Gendro en Mattanja Schijff trouwden, ging niet alles zomaar van een leien dakje. Zo ging Gendro door een heftige identiteitscrisis. Zelf kinderen krijgen triggerde hem. Doordat Gendro vader werd, ging hij op zoek naar zijn biologische ouders. Gendro vond zijn biologische ouders terug, maar deze ervaring riep ook veel vragen bij hem op. Mattanja: “Gendro moest met de afwijzing in zijn leven leren omgaan. Hij merkte dat hij vaak op zoek was naar erkenning en “er mogen zijn”. Hij kreeg bij optredens veel applaus, maar dat was slechts een pleister op de wond die al vroeg in zijn leven ontstaan was. Daarmee was de wond niet genezen.”
Teruggeworpen
Gendro: “Ik werd teruggeworpen op mezelf, ik moest aan de slag met de moeilijke vragen die ik het liefst uit de weg wilde gaan. Toen wij onze oudste zoon Jeremy kregen, besefte ik: Dit is de eerste familie die ik ken met wie ik een eigen bloedband heb. Iemand op wie ik lijk, ligt hier in mijn armen, het is heel zichtbaar. Ik moest met onverwerkt verdriet aan de slag. Heel pittig. In die tijd werd mijn verhaal uitgezonden bij het tv-programma Spoorloos, dat door heel veel mensen is bekeken. Ik merkte wel dat het hierdoor een verhaal op zich werd, en niet meer mijn persoonlijke verhaal. Ik was mezelf echt even kwijt in die tijd. Uiteindelijk heb ik mijn agenda leeggemaakt om tijd te nemen om naar binnen te kijken.” Dat was hard nodig.
Echter bracht deze heftige periode ook iets bijzonders in het leven van Gendro en Mattanja. Ze besloten namelijk open en transparant te zijn, juist met vrienden die dichtbij stonden. Door de diepten te laten zien, zagen ze hoe andere mensen ook open werden over hun eigen worstelingen. Uiteindelijk ontstonden hier de aanbiddingsavonden in de woonkamer uit, waarbij mensen met al hun tekorten welkom waren om hun worstelingen aan de voeten van Jezus te brengen. Daar horen ook de lelijke rafelrandjes bij.
Mattanja: “Als je openheid en eerlijkheid wilt, moet je bij jezelf beginnen. Door zelf eerlijk te zijn, komt er een opening voor anderen om ook eerlijk te zijn. Tegelijkertijd mag je wel selectief zijn met wie je wat deelt. We hebben geleerd om met onze echt goede vrienden alles te delen, terwijl we in grotere groepen niet tot in elk detail delen. Het verbindt mensen als je vertelt dat je ook je ‘ugly cries’ hebt. Wat God door die openheid doet, is prachtig.
Open huis
Gendro werkt part- time voor het CGK “Het Open Huis” als pionier in de wijk Schalkwijk in Haarlem. Het is een wijk waar prachtige mensen wonen, maar ook een wijk met uitdagingen. Ook in Schalkwijk houden ze eens per maand worship in de huiskamer avonden. “We hebben mensen over de vloer die zeggen: ‘de liefde en de genade die ik hier proef, vind ik confronterend. Het confronteert mij met de dingen die ik van binnen voel. Het vraagt om een actie van mij.’ Laatst was er op een van de worship avonden een moslima aanwezig die niet kon verstaan wat er gebeurde, maar ze zei: ‘Al bij het eerste lied moest ik zo huilen.’ Ze werd enorm aangeraakt en aan het einde van de avond gaf ze gaf ze haar leven aan Jezus. Ze vertelde: Ik heb dit nog nooit meegemaakt, alsof ik op een andere plaats was. Ze voelde zoveel liefde en acceptatie. Enkele vrijwilligers uit “Het Open Huis” die ook Farsi spreken hebben haar geholpen en ze gaven haar een film over het leven van Jezus in het farsi. Ze vroeg: ’Wie is die man in de film en waar gaat het over?’ Het bleek dat ze diezelfde man tijdens onze aanbiddingsavond rond had zien lopen om mensen die er waren te bedienen. Ze vatte het principe van het aanbidden van onze God perfect samen. God vraagt van ons om Hem groot maken en welkom heten ons midden en in ons hart. Als wij dan een stapje naar achteren zetten, kan Hij namelijk z’n werk doen.”
Gendro: “Een gezellig moment in de huiskamer is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De ene woont alleen, de ander is gescheiden, weer iemand anders heeft weinig budget voor lekkere snacks, andere mensen zijn niet gewend om open te praten. Maar er is niets mooiers dan om in zo’n setting samen koffie te drinken, van hart tot hart te spreken. Gevolgd door aanbidding en gebed.
Organisch
Het begon eigenlijk heel organisch met een groepje vrienden in 2015, zegt Mattanja. “We zagen dat koffie drinken en relaties aangaan met elkaar al zoveel heling brengt. Mensen die ervan hoorden vroegen: Mogen we aanhaken bij jullie aanbiddingsavonden? Uiteindelijk openden we het steeds meer voor andere mensen in de buurt. We houden van die inclusiviteit. Het werd een interkerkelijk initiatief, mensen vanuit verschillende achtergronden haakten aan. Het bracht eenheid en verbinding. Sommige mensen staan al om half 8 op de stoep, omdat ze zo uitkijken naar koffiedrinken op de bank. Ze vinden het ook bijzonder dat ze zomaar binnen mogen komen. Ze krijgen namelijk een inkijkje in ons leven, onze kids die in en uit lopen, ze zien de woonkamer en bij wijze van spreken het handdoekje op het toilet. Het voelt als huiselijk en thuis.
De aanbidding eindigen we altijd met een bitterbal en een drankje. Zulke avonden zijn zo rijk”
De aanbidding eindigen we altijd met een bitterbal en een drankje. Zulke avonden zijn zo rijk. Vaak wordt er in dat laatste uurtje gelachen of een traantje gelaten, er worden nieuwe vriendschappen gelegd of nog even gebeden. Zolang het huis niet vol is, mogen mensen komen. In de praktijk zitten mensen soms op een kussentje op de grond. Soms zijn er 30 man, dan zitten ze tot in de keuken, soms is de groep kleiner, maar de avonden zijn elke keer weer verrassend mooi.
Transparantie
Gendro en Mattanja Schijff vinden het ondanks het belang van openheid ook belangrijk dat mensen zich heiligen en zo meer op Jezus lijken. Hoe verenigen ze dit met elkaar? “We doen dit door niet op het probleem van mensen in te zoomen, maar vooral op Jezus. Mensen mogen delen waar ze mee worstelen, maar we brengen het vrijwel direct naar de plek waar het hoort: bij de voeten van Jezus. We hoeven niet te lang stil te staan bij onze tekortkomingen, als we verandering willen zien, dan gebeurt dat aan de voeten van Jezus. Het vraagt van ons om overgave, om Hem echt aan het stuur van ons leven te zetten. Dat is het in een notendop. Als we bij Jezus zijn, is Hij degene die ons wil verlossen en bevrijden.
Er leeft een diep verlangen bij Gendro en Mattanja Schijff om te bouwen aan meer van deze “worshipplekken” in Nederland. Plekken die ook sociaal gezien impact hebben op de directe omgeving. Met een (bijna) opgerichte stichting willen ze daar samen met het team het komende jaar de eerste nieuwe stappen in gaan maken.
Als we Hem alle eer en aandacht geven, dan is Hij daar. En als Jezus er is, dan moeten wij een stapje naar achteren doen. Zo kan Hij zijn werk doen. Deze wereld heeft dit nodig, daarom maken we Hem zo graag zichtbaar in de samenleving, bijvoorbeeld met de aanbidding bij stichting Presence. Onze opdracht is om Hem groot te maken. Dat doen we met een hart vol liefde, want óh, wat houden we van Hem. Vervolgens gebeuren er dan dingen die niet zozeer gepland zijn. Voorbijgangers die verbaasd vragen wat dit is, mensen die genezen of tot bekering komen. Het enige wat wij doen is vragen: ‘God, wilt U neerdalen en uw werk doen op deze plek?’ Mattanja vertelt over de onlangs gemaakte reis naar het Caribisch gebied met Presence, wat daar gebeurde was onvoorstelbaar mooi! 41 mannen gaven in de Curacouse gevangenis hun leven aan Jezus en lieten zich dopen! Dan sta je er met je neus bovenop wat Hij doet. Soms gebeurt het niet meteen en moet je volharden tot er een doorbraak komt, maar God is altijd trouw. Hij bezoekt elke plek graag, omdat Hij zo intens van ieder mens en elke stad houdt!”
Mattanja en Gendro Schijff zijn de ene keer te horen bij grotere evenementen zoals binnenkort bij Strandheem (Hemelvaart), Opwekking(Pinksteren), EveryOne ’23 (juni) en aan de andere kant zijn ze met ‘die ene’. “Kings en queens, dak- en thuislozen…ze zijn allen precies even belangrijk. We denken niet in groot of klein. Het gaat om de intensiteit, waarin God zijn werk kan doen.”
Meer weten over stichting worship in de huiskamer? Bezoek dan: www.worshipindehuiskamer.nl