Het imposante gebouw van De Levensstroom in Leiderdorp dat langs de A4 ligt, dreigt omgebouwd te worden in een appartementencomplex. De Levensstroom is ooit gebouwd door Jan Zijlstra, die er na een conflictsituatie uit is gegaan. Inmiddels is er geen kerk meer in staat om op te draaien voor de kosten. Arno van der Knaap van GODcentre wil het daarom graag kopen. “Dit gebouw mag niet verloren gaan”, zegt hij. Voor de aankoop is nog drie miljoen euro extra nodig.
De kerk GODcentre Voorschoten, die actie voert voor het gebouw, zit momenteel uit pure nood in een gebouw omdat ze in Leiden weg moesten. Maar ze hebben duidelijk een gebouw nodig. “In ons huidige gebouw hebben we te weinig plek voor onze bijbelschool, diensten en trainingen.”
“De Levensstroom is hét geschikte gebouw in onze regio voor onze gemeente. Het bestemmingsplan voor het gebouw is dat het een kerk is, maar dat mag niet gewijzigd worden.”
Goed bod
GODcentre heeft financiën nodig om met een goed bod te komen voor stichting De Levensstroom, zodat het gebouw een kerk blijft.
“Ik heb het zelf met broeder zijlstra gebouwd, in de tijd dat ik deel was van de levensstroom”
“Ik heb het gebouw zelf met broeder Zijlstra gebouwd, in de tijd dat ik deel was van De Levensstroom. Samen met een aannemer en een architect werd uitgevoerd wat wij wilden. Zelfs de gele kleur van het torentje hebben wij gekozen.” Lachend: “Daar kun je mij de schuld van geven.”
“Het gebouw biedt alle ruimte om te groeien. Het heeft veel zalen, ziet er mooi uit, het is ruim en qua ligging is het ook heel goed. Het ligt gelijk naast de snelweg. Daarbij hebben we een gezamenlijk verleden en geloven we dat er een stuk eer hersteld mag worden. Ook de eer van Zijlstra en alle andere betrokken gemeenten, die allemaal oneervol behandeld zijn.”
Status
De status is nu dat het onder voorbehoud verkocht wordt aan een projectontwikkelaar, mocht het bestemmingsplan met de functie ‘kerk’ gewijzigd worden. Daar kan nog een stokje voor gestoken worden. “Ik geloof dat het ook weer een huis van genezing en bevrijding mag worden, zoals het altijd het geval was. De diensten die we nu houden, groeien als een tierelier.”
“Vroeger was ik huiveriger om een gebouw te kopen, omdat ik niet teveel tijd en energie daarin wilde steken. Maar ik ben er wel anders over gaan denken. Juist ook in de corona-crisis, nu je afhankelijk bent van de grillen van een eigenaar. Als een eigenaar niet wil dat we in de avond samenkomen, of dat we met slechts dertig man mogen samenkomen, moet je daar direct naar luisteren.
Ik ken zelfs een pastor die al anderhalf jaar niet heeft kunnen samenkomen omdat de verhuurder dat niet wilde. Je kunt beter afhankelijk van God en de kerk zijn, dan van de wereld.”
“een gebouw houdt ook in dat je gebied inneemt”
“Een gebouw houdt ook in dat je gebied inneemt. Als je eigenaar bent van een gebouw, behandel je het anders. Je krijgt de mogelijkheid om het mooi te verven en zo om te vormen, zoals je dat graag ziet. In een sporthal waar je opbouwt en afbreekt, krijg je dat nooit voor elkaar.”
Drie overwegingen
Het gebouw is gebouwd voor een gemeente van zo’n 2000 mensen. Arno van der Knaap roept op om drie dingen te overwegen:
- We vragen gebed
- Financiële hulp
- En een bewustzijn dat dit gebouw niet verloren mag gaan.
Klik hier om de campagne te steunen.