Je hebt eindelijk een Bijbeltekst gevonden en bent er helemaal diep ingedoken. Je hebt de nodige achtergrondstudies gedaan en je hebt de tekst zelf goed doorleefd. Yes! Je hebt fantastische nieuwe ontdekkingen gedaan. Maar, wat nu? Er zijn wel 100 opties en je kan wel 20 verschillende preken bedenken. En jij hebt voor jouw preek toch echt maar 20 min. Dus welke keuzes ga je maken? Hoe zorg je ervoor dat niemand in slaapt valt van de overkill aan nieuwe inzichten of voorbeelden uit je eigen leven? Kortom, hoe maak je een heldere preek met voldoende spanning en een inhoud die blijft hangen in hoofd en hart?
Tekst: Jannica van Barneveld, Sermon Movement Centre.
Ik ga je een beetje op weg helpen, want ordenen is het antwoordt op deze crisis. Ordenen betekent kiezen. Van alle mooie vondsten kun je alleen de allerbeste gebruiken. Hieronder geef ik je drie tips die je zullen helpen in het ordenen van jouw preek:
1. Blijf bij één Bijbeltekst
Vaak gebeurt het dat een spreker begint met een spannende Bijbeltekst. Als hoorder word ik dan heel nieuwsgierig… ‘Oeh wat zal de spreker hier over gaan zeggen?’ En dan gebeurt er niets. Binnen een paar minuten verschijnt er weer een andere tekst, en vervolgens nog een Psalm en aan het einde een mooi gedicht. Allemaal mooi. Maar elk Bijbelgedeelte verdient zijn eigen studie en graafwerk. Met 5 tekstgedeeltes kun je in 20 minuten net niets over zeggen. Dat is jammer. Dus blijf bij één tekst. Heb je nog niet genoeg gevonden in jouw gedeelte? Of heeft de tekst jou nog niet geraakt? Graaf dieper.
2. Actieve rust
Als je zondag moet preken dan is het niet zo handig om op zaterdag te beginnen met jouw preek. Je raakt gestrest en hebt geen tijd om creatief na te denken over de opbouw van jouw verhaal. Niet doen. Want grote kans dat jouw mooie vondsten verdwijnen in een warrig verhaal. Begin daarom tien dagen van tevoren met studeren en voordat je gaat ordenen en schrijven ga je in actieve rust. Rust? Ja, je gaat iets ontspannends doen waardoor het creatieve gedeelte in jouw hersenen geactiveerd wordt. Dat kan door een wandeling, een lange douche, autorijden, hardlopen… etc. Dit is het moment waarop jij plotseling de beste openbaringen krijgt. Dus noteer ze of neem ze op. Dit is het moment. In deze actieve rust vind je dan ook vaak de kern van jouw gedeelte en de focus van jouw preek.
3. Vorm is inhoud.
Een preek kan een fantastische inhoud hebben met waarheden en openbaringen die iedereen moet horen. Maar als ze saai verpakt zijn of over de hoofden heen geschreeuwd worden is het de vraag of het bij de hoorders binnenkomt.
Vorm is inhoud. Jouw preek heeft spanning nodig. En dat betekent dat je moet nadenken over wat je waar vertelt. Welk voorbeeld gebruik ik? Is dat het beste voorbeeld op de beste plek? Welke details laat ik achterwege? Welke spannende vraag stel ik? Wanneer komt het goede nieuws? Hoe zorg ik ervoor dat de hoorder voelt dat het over hem of haar gaat? Ordenen is het lastigste en belangrijkste gedeelte in jouw voorbereiding. De keuzes die je daarin maakt zijn 100% bepalend voor de impact van jouw preek.
In onze training ‘Spreken met impact’ leer je hoe je keer op keer krachtige preken kunt schrijven en houden. We bieden jou een methode die structuur geeft in de opbouw van jouw verhaal. Een structuur die zorgt voor een verrassende, verbindende en overtuigende preek!
Interesse? Bekijk ons training aanbond op de website: www.sermonmovementcenter.nl/trainingen
Of mail naar [email protected] als je vragen hebt of informatie wil.