Het zal u niet ontgaan zijn: het is de Week van de Lentekriebels komt er volgende week weer aan. En hoe onschuldig de naam die ervoor is uitgekozen ook klinkt, het is allesbehalve dat. In deze week maken basisscholen gebruik van een lespakket over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. En het blijft niet bij deze week: de bedoeling van deze projectweek is te helpen om deze thema’s uiteindelijk structureel in het schoolplan op te nemen. Met het thema van dit jaar ligt de focus met name op het laatstgenoemde onderdeel; ‘Wat vind ik fijn?’ gaat om positieve seksuele vorming, vermeldt de website van Seksuele Vorming zelf. We kunnen al concluderen dat de ophef die erover is ontstaan zeer terecht is. We spraken kindercoach Lotte Bloem onder andere over wat het effect is op kinderen wanneer zij al op zo’n jonge leeftijd worden blootgesteld aan deze materie en hoe wij hier als christelijke ouders mee om zouden moeten gaan.
Voorafgaand aan het interview hebben we de video bekeken die Forum voor Democratie gedeeld heeft in verband met de petitie die zij gestart zijn. Daarin is te zien hoe met een kind van 4 jaar besproken wordt wanneer en waar je aan je geslachtsdeel mag zitten en met een kind van 9 jaar ging het al om genot, dat seks ook plezierig is en om zelfbevrediging. Lotte reageert op de video: ‘’Ze gaan heel erg over de grens van het jonge kind heen. Wat betreft de leeftijd: dit kan echt niet. Ze zijn veel te jong. Aan de reactie van de kinderen is te zien dat er schaamte is. Ze hebben zoiets van: ‘hè? Waar hebben jullie het over.’’
Week van de Lentekriebels zet deuren open
Over de Week van de Lentekriebels op zich is Lotte ook niet te spreken: ‘’Ik vind het belachelijk wat ze allemaal behandelen. Het is gewoon echt op een duivelse manier: ‘als je het zelf maar fijn vindt’ en nu al aanmoedigen om aan zelfbevrediging te doen. Op die manier moedigen ze aan om maar de leegte op te vullen en maar deuren open te zetten, ook voor een mogelijke verslaving.’’
Ze moedigen aan om maar de leegte op te vullen en maar deuren open te zetten, ook voor een mogelijke verslaving.
Beschadiging van kinderen
Als haar gevraagd wordt in hoeverre het blootstellen aan deze materie schade kan toebrengen aan kinderen, reageert ze: ‘’Het kan zeker schade aanrichten. Ze gaan het heel normaal maken, alsof het zo moet gaan. Naast Lentekriebels komt er al zoveel rotzooi op hen af. Op Youtube hoef je alleen maar door te klikken en je komt op porno terecht. Als je op Snapchat iemand toelaat die je niet kent, kan het zijn dat die persoon meteen een naaktfoto stuurt en dat ook terugvraagt. Het komt dus voor dat kinderen per ongeluk zo’n beeld te zien krijgen en als ze op zo’n jonge leeftijd al seksuele beelden te zien krijgen, blijft dat beeld hangen. Dat verstoort gewoon hun rust en ze gaan denken dat het op zo’n manier hoort, dat God het zo bedoeld heeft.’’
Letten op signalen en bespreekbaar maken
Kinderen maken dit al op hele jonge leeftijd mee en ze kunnen daar echt last van hebben, weet zij uit ervaring. Ze adviseert te letten op signalen, zoals dat een kind moeilijk in slaap komt of dat ze wat drukker worden of juist veel stiller. Dat kan per kind verschillen. ‘’Check dan even: ‘wat heb je gezien of wat heb je meegemaakt?’ Je kan er tegenwoordig al bijna van uit gaan dat ze het een keer zien. Het is daarom belangrijk om bespreekbaar te maken hoeveel rotzooi je wel niet op de computer kunt zien en hoe God het heeft bedoeld: als iets moois voor man en vrouw om samen van te genieten als je getrouwd bent. Als een kind het dan vertelt is dat super fijn, want ze kunnen er dan ook vrij van komen. Je kunt het dan bij God brengen en er vergeving voor vragen dat je het gezien hebt, ook al kun je daar soms niet eens wat aan doen. Vervolgens kun je aan God vragen het nare beeld weg te halen en er een nieuw plaatje voor in de plaats te geven, wat van God is. Dit heb ik laatst ook met een jongen gedaan en hij zag letterlijk dat het plaatje helemaal verkreukeld werd en verscheurd en dat Jezus het in de prullenbak gooide, waarna hij een heel fijn ander plaatje ervoor terug kreeg. Hij had er meteen ook helemaal geen last meer van, dus dat maak gewoon vrij!’’
De jongen zag letterlijk dat het plaatje helemaal verkreukeld werd en verscheurd en dat Jezus het in de prullenbak gooide, waarna hij een heel fijn ander plaatje ervoor terug kreeg. Hij had er meteen ook helemaal geen last meer van, dus dat maakt gewoon vrij!
Roof op werkelijke identiteit in Christus van kinderen
Verder adviseert ze om ook samen met je kind te kijken naar wat het kijkt. ‘’Ook bij het jeugdjournaal zit ik er bewust bij, omdat er zoveel rotzooi langs komt. Mijn kinderen worden er een beetje moe van, maar elke keer zit ik dan weer samen met ze en heb ik het over hoe God tegen die dingen aan kijkt en hoe Hij het bedacht heeft. Het is belangrijk dat ze leren dat het gewoon anders is dan in deze wereld en hoe ze daarmee om kunnen gaan, want er is zo’n grote roof op de werkelijke identiteit in Christus van kinderen. Neem de tijd met je kind om de dag te bespreken als het naar bed gaat. ‘Wat voor dingen heb je meegemaakt? Leuke dingen, schokkende dingen?’ Emotionele verwaarlozing komt steeds meer op. Als ze alleen maar opgevoed worden door schermpjes werkt dat vergiftigend. En steun ze ook als ze een keer wat naars hebben gezien.’’
Emotionele verwaarlozing komt steeds meer op. Als ze alleen maar opgevoed worden door schermpjes werkt dat vergiftigend.
Onder andere door de methode van Lentekriebels wordt op jonge leeftijd de deur open gezet voor de geest van onreinheid, eenzaamheid en angst. ”Gelukkig kunnen ze er vrij van komen en de deuren weer sluiten. Het is belangrijk dat ouders weer de verantwoordelijkheid nemen om zelf die seksuele voorlichting te geven en het is natuurlijk heel goed dat ouders elke keer weer naar de bijbel gaan om te kijken hoe God het heeft bedoeld, hoe mooi Hij het gemaakt heeft en dat te blijven meegeven aan hun kinderen.”
Aanvullend geeft Lotte nog een aantal tips:
Tips:
- Bespreek met je kind (vooral rond) deze lessen hoe het op school was. Luister daarbij echt naar je kind zonder oordeel. Waar ben je van geschrokken? Waar heb je vragen over? Doe dit één op één in de rust bij het naar bed brengen. Wat ook helpt is vertellen dat sommige kinderen worstelen met blote plaatjes die ze per ongeluk op een schermpje hebben gezien. En dat dit plaatje dan steeds weer terugkomt in hun gedachten. Vertel dat je het graag hoort als ze dit ook hebben gezien, dan kunnen ze er weer vanaf komen.
- Bid met je kind en laat God het nare beeld weghalen en vraag hiervoor iets nieuws in de plaats. Wees een moment stil. Je kind zal rust en de waarheid ontvangen en vaak krijgen ze mooie woorden in hun gedachten een fijn gevoel of zien ze een nieuw mooi plaatje met hun geestelijke ogen. Op dit moment zijn ze bevrijd van het vertroebelde beeld.
- Kijk regelmatig samen wat je kind op de telefoon ziet, leer ze hoe ze op berichtjes kunnen reageren en laat de telefoons in de avond beneden! Het verbaast mij hoeveel kinderen dit in de avond ook op de slaapkamer hebben.
- Geef je kind een eigen bijbel en leg het op de slaapkamer, leer je kind er zelf uit te lezen, dit is de waarheid.
- Worstel je als ouder zelf met de geest van onreinheid? Zoek specialistische christelijke hulp, anders kan dit overgaan op je kinderen.
Maak je kind sterker in hun identiteit in Christus. Helaas kan je niet alles bij ze weghouden. Maar je kan ze wel leren hoe ze hiermee om kunnen gaan mét Jezus.”