Deel 1 lezen waarin ik een stukje wetenschap deel en wat Jezus tegen mij zei? Klik hier.
Ik houd van verhalen vertellen. Stiekem denk ik dat de meeste mensen daarvan houden, op de een of andere manier. We vertellen vertalen. Aan anderen. Aan onszelf. Ooit hield ik van een man en toen hij mijn hart brak begon ik mijzelf een hele bak aan verhalen te vertellen. Met elke onbeantwoorde WhatsApp en elke onbekeken Insta Story. Met elk ongemakkelijk gesprek met een gemeenschappelijke vriend. Verhalen. Minuscule microscopische verhalen maar met een gigantische impact. Verhalen over of hij nog steeds om mij gaf. Over alle ‘waaroms’ en alle ‘misschiens’.
Kijk, ik ben door drie echte (romantische) breuken gegaan in mijn leven. Elk verhaal is enorm anders maar ik kwam er achter dat één ding hetzelfde was: ik. En hoe ik omging met de golven van pijn.
Pijn? Ja. In onze maatschappij hebben we ruimte voor rouw maar vaak alleen wanneer iemand overleden is. Wanneer het aankomt op relaties… Wel, wordt het al snel messy. Mensen zeggen dingen met de beste intenties maar het lijkt alsof niemand echt weet hoe ze er om mee moeten gaan. En de waarheid gebied te zeggen: er is geen formule. En zo vaak faal ik nog episch in het zorgen voor mijn hart, het processen en het volgen van mijn eigen advies. Hartzeer is een eeuwenoud ding. En zolang er liefde bestaat tussen imperfecte mensen, zal er een bepaald level van pijn zijn.
Hier zijn de laatste vijf dingen die ik leerde over liefdesverdriet en hartezeer. Mogen deze woorden een beetje heling geven aan dat prachtige, onbeschrijfelijke orgaan in je borst. Je bent een minnaar? Je hebt lief? Je bent pijn gedaan? Welkom bij de club.
Nummer 6. Er is geen formule.
Ik wou dat er een recept was voor het helen van een gebroken hart. Zoiets als: drie golden retriever puppy’s, Ben & Jerry’s cookiedough ijs en heel veel comedy films. Wel, dat is er niet. Vind uit wat jij nodig hebt. Ik ben bijvoorbeeld een extravert. Soms, gedurende de break-up, was alles wat ik wilde huilen in bed en Netflix kijken. En soms deed ik dat. Maar soms moest ik naar buiten gaan en wat leuks gaan doen. Met mensen zijn die van mij houden. Mensen die mij meesleepten naar de kerk, naar een feestje, naar een rollerskate disco of simpelweg een koffietje met mij gingen doen. Zodat ik even uit mijn hoofd was. Vind uit wat je nodig hebt, wees zacht naar jezelf toe. Nayirah Waheed schreef dit prachtig op: Wees zachter met jij. Je bent een ademend ding. Een herinnering van iemand. Een thuis van een leven.
”Iemand tijd geven om te helen is één van de makkelijkste manieren om te zeggen: ‘Ik houd van hou.’ Niet voor niets is de liefde als eerste geduldig.”
Nummer 7. Voor vrienden en familie: leg geen druk op iemand om ‘okay’ te zijn.
Heb geduld met degene die hier doorheen gaat. Je denkt misschien dan het over is na een week of twee maar de waarheid is: voor veel mensen duurt het veel langer. Het kostte mij drie jaar om op een simpele date te gaan na mijn eerste grote liefde – we hadden getrouwd kunnen zijn. Zoals ik al eerder beschreef, dit zegt meer iets over de manier waarop ik liefheb dan hoe ‘zwak’ ik zogenaamd ben. Er is geen formule.
Kijk, je hebt het hier over échte mensen, vlees en bloed, pompende harten, we willen liefhebben. Iemand tijd geven om te helen is één van de makkelijkste manieren om te zeggen: ‘Ik houd van hou.’ Niet voor niets is de liefde als eerste geduldig (1 Korintiërs 13).
Nummer 8. Uiteindelijk zul je je weer beter voelen.
Maar daarvoor hoef je niets te doen. Ontvang de liefde en support van de mensen om je heen. En van God. Neem de tijd die je nodig hebt. Doordat ik door break-ups ben gegaan, weet ik dit: er komt een dag dat de zon weer wat helderder schijnt. Ik weet het. Het klinkt plakkerig en kazig en chliché maar vertrouw me maar. Op een dag wordt je wakker en dan heeft die scherpe steek je verlaten.
Nummer 9. Krijg geen hekel aan je ex.
Ik denk dat als christenen deze wel duidelijk is, maar toch wil ik hier nog wat dieper op ingaan. Ik ben er achter gekomen dat de ongemakkelijheid en pijn die je ervaart rondom je ex vaak niet eens zoveel te maken heeft met diegene zelf. Tenzij je ex echt een gewelddadig persoon was, is de waarheid: de beslissing heeft je pijn gedaan. De scheiding doet je pijn. En soms verwart ons hart de beslissing met de persoon en we worden boos op hen, terwijl het eigenlijk een bijzonder mens is die we ooit lief hadden. Imperfect, misschien niet de juiste, maar nog steeds een persoon die liefde waard is.
Ooit hield je erg van dit persoon. Ooit koos je hem/haar. Dus blijf ook de goede dingen herinneren. En, als het mogelijk is, kijk elkaar zo af en toe in de ogen. Zodat je kunt ademen en ziet: ”Ah, het is nog steeds goed tussen ons. Het was de beslissing die pijn deed.”
In het boek The Fault in Our Stars zegt een stervende Augustus iets zo moois. Hij weet dat hij op sterven ligt en zijn vriendinnetje ook. Zijn vriendin vraagt zich af waarom ze überhaupt samen zijn, als ze weten dat het zoveel pijn gaat doen als één van hen sterft. Hij zegt hierop:
‘’You can’t get to choose if you get hurt in this world but you do have some say in who hurts you. I like my choices.’’ Je kan niet beslissen of je pijn gedaan wordt in deze wereld maar je hebt wel wat zeggenschap in wíe je pijn doet. Ik houd van mijn keuzes.
Nummer 10. You did it!
En de allerlaatste maar zeker niet de minste: Je hebt het gedaan! Zie dit maar als je digitale pluim.
”In een wereld die schreeuwt om hard te zijn, is liefde het ware teken van moed.”
Liefde is een risico. Waarschijnlijk het grootste risico wat we ooit zullen nemen. Zoiets vertelde Jezus ook al. C.S. Lewis schreef:
“To love at all is to be vulnerable. Love anything and your heart will be wrung and possibly broken. If you want to make sure of keeping it intact you must give it to no one, not even an animal. Wrap it carefully round with hobbies and little luxuries; avoid all entanglements. Lock it up safe in the casket or coffin of your selfishness. But in that casket, safe, dark, motionless, airless, it will change. It will not be broken; it will become unbreakable, impenetrable, irredeemable. To love is to be vulnerable.”
Liefde is zo ontzettend kwetsbaar. En kwetsbaarheid is kracht.
Dus in een wereld die schreeuwt om hard te zijn en dingen je niets te laten doen,
is liefde het ware teken van moed. Ja, liefde beweegt deze wereld, veranderd de wereld en heeft deze wereld gered. En wanneer je liefhebt met een open hart, dan kan het wel eens bloeden. Maar voor mij? Voor mij is dat de enige manier om te leven.
En als jij dat ook hebt gedaan, liefhebben, hoe groot of hoe klein dan ook, dan ben ik hier om te zeggen:
Goed gedaan.
Goed, goed, gedaan. You did it!
Je had lief – alweer.